NADO CENTAR

Kranjčevićeva 36/1, Zagreb

Nazovite nas

0800 222 333

Dogovorite termin

Česta pitanja i odgovori

Dekompresijska terapija kralježnice, za razliku od klasične fizikalne terapije koja uglavnom djeluje samo na smanjenje simptoma, ima prednost u primjeni jer je usmjerena na otklanjanje uzroka.

Riječ je o učinkovitoj neoperativnoj metodi rješavanja problema bolova u križima koji se šire prema nozi, išijasa, bolova u vratnoj kralježnici, glavobolja, vrtoglavica, šumova u ušima, trnaca duž ruku i skolioze. U 85 posto slučajeva dekompresijska terapija kralježnice odgađa operacije zahvate, za razliku od klasične fizikalne terapije koja uglavnom djeluje samo na smanjenje simptoma.

Često zbog opterećenosti položaja glave (pri radu za računalom, pisanju, prisilnom pognutom položaju (frizerke, stomatolozi, radnici za proizvodnom trakom, tekstilni radnici), trzajnom ozljedom (saobraćajna, skakanje u vodu na glavu, nošenje kacige), nahladom vratnog dijela (znojenjem, propuh) dolazi do stezanja stražnje ligamentarne opne, a time i do pritiska na krvne žile koje više ne mogu normalno obavljati svoju funkciju opskrbe krvlju.

Vertebro-bazilarni arterijski sistem sa svojim granama opskrbljuje krvlju mnoge dijelove produžene moždine, dijelove malog i velikog mozga, te neke jezgre kranijalnih živaca. Kada se stražnja opna nalazi u takovom spastičnom stanju govorimo da se radi o funkcionalnom bloku, jer se stanje može vratiti na normalu, a nema nikakve patologije. Zato što nema patološkog stanja, funkcionalne blokove je nemoguće dijagnosticirati uobičajenim medicinskim pretragama (RTG, MR, CT, krvne pretrage, kolor doppler).

O nama

Naša vizija su sretni ljudi bez tegoba u kralježnici i lokomotornom sustavu.
Zbog toga stremimo postati jedan od vodećih centara za neoperativnu dekompresijsku terapiju kralješžnice (DTK) i tretiranje skolioza u svijetu.