NADO CENTAR

Kranjčevićeva 36/1, Zagreb

Nazovite nas

0800 222 333

Dogovorite termin
Neoperacijska dekompresijska terapija kralježnice – DTK

Neoperacijska dekompresijska terapija kralježnice – DTK

DTK je izrazito uspješna, neoperacijska procedura za popuštanje bolova u donjem dijelu leđa, vratu, rukama i nogama. Klinički je dokazana s učinkovitošću od 86%. DTK je najnapredniji sustav neoperacijskog liječenje na svijetu za herniju i degeneraciju međukralješčanog koluta (intervertebralnog diska). To je glavna neinvazivna alternativa operaciji u SAD- u, gdje se ovaj termin i terapija najviše upotrebljavaju. Kod nas u Hrvatskoj se uglavnom koristi samo izraz – trakcija i termin DTK relativno je nepoznat u našim medicinskim krugovima (nažalost) pa se takva terapija gotovo i ne koristi.

Iako je i DTS vrsta trakcije, postoji velika razlika između klasične trakcije i spinalne dekompresije. Konvencionalna trakcija nikad nije dokazala smanjenje unutarnjeg pritiska u disku, čak suprotno, mnogi stari trakcijski uređaji zapravo povećavaju taj pritisak zbog refleksnog mišićnog spazma.

Svaka dekompresijska terapija je vrsta trakcije a svaka trakcije nije dekompresijska .


Naša sofisticirana, kompjuterski kontrolirana oprema dizajnirana je da primjeni dekompresiju kralješnice bez refleksnih paravertebralnih mišićnih kontrakcija. Ona kontrolira varijacije u sili trakcije uklanjajući mišićnu zaštitu (napetost) koja je tipična u radu sa konvencionalnim trakcijskim uređajima. Preprogramirani uzorci za postizanje i spuštanje trakcijske sile dozvoljavaju veću razinu spinalne dekompresije i rehidraciju diska.

Nježna sila izvlačenja stvara dekompresiju (rasterećenje zbog istezanja) a time i negativan pritisak unutar diska, koji poboljšava krvni optok i izmjenu hranjivih tvari u ozlijeđenom području, te privlači vodu potrebnu za rehidraciju diska, kako bi disk vratio svoju odgovarajuću funkciju. Kako diskovi cijele, simptomi se povlače.

Simptomi bolova u leđima su često rezultat starenja. Tijekom starenja, diskovi će degenerirati do različitih stupnjeva smanjujući prostor namijenjen za živce. Živci su živo tkivo i zahtijevaju dobru opskrbu krvlju, odgovarajuću ishranu i mnoštvo kisika.

Iz tog razloga je dobro preventivno provoditi DTK kako bi se usporilo „starenje“ diskova i održalo dobro funkcioniranje kralješnice do duboke starosti.

Tko ima koristi od spinalne dekompresije ?

Bilo tko, tko pati od bolova u leđima ili vratu, a koji su uzrokovani oštećenjem međukralješčanog diska. Isto tako ju je dobro provoditi i preventivno - za osobe bez bolova koje žele dobru kondiciju kralješnice u svrhu održavanja, sprečavanja i usporavanja degenerativnih promjena npr. kod osoba sa dugim sjedenjem (u uredu, vozači), kod velikih fizičkih napora (fizički radnici, sportaši), kod nepravilnog položaja u radu (stomatolozi, frizerke), kod osoba koje žele svoju kralješnicu održavati što „mlađom“.

Mnoga učestala stanja koja mogu biti učinkovito liječena dekompresijskom terapijom su :

Hernija diska, bulging diska, išijas, degenerativne bolesti diska, spinalna stenoza (suženje kanala kroz koji prolazi živac), bolovi u leđima, bolovi u vratu, trnci u ruci, glavobolje, vrtoglavica, fasetni sindrom, skolioza, radikulopatija.

Što se postiže vakuum efektom unutar diska ?


On postiže dvije stvari. S mehaničkog stajališta, ispupčenje koje je nastalo izvan normalnih granica diska može biti povučeno unutar diska putem vakuuma stvorenog unutar tog diska. Također vakuum potiče rast krvnog protoka i tako sekundarno stimulira zacjeljivanje. To rezultira reduciranjem boli i pravilnim cijeljenjem ozlijeđenog dijela kralježnice.

Oslobađanje boli se također postiže neurološkim putem zbog strečinga (istezanja) receptora u mekom tkivu i zbog distrakcije zglobova.

Zbog distrakcije i pozicioniranja dolazi do dekompresije spinalnih diskova i fasetnih zglobova (mali zglobovi između kralješaka), a to povećava učinkovitost procesa cijeljenja te brzo i učinkovito uklanja bol. DTK potiče i pruža brzo, učinkovito i nevjerojatno popuštanje boli što omogućuje većini pacijenata vraćanje aktivnijem stilu života te brži povratak poslovno radnim obvezama. O psihološkom učinku i osjećaju korisnosti kod oporavljenog pacijenta ne trebamo ni govoriti.

Iskustvo nam pokazuje da se mnoge mehanički uzrokovane diskogene patologije mogu liječiti dekompresijskom terapijom (dekompresija se odnosi na redukciju pritiska unutar diska i na centripetalni učinak koji pojačava osmotsku izmjenu tvari, cirkulaciju pa stoga i cijeljenje ). Diskovi zahtijevaju difuziju stvorenu smanjenjem pritiska kako bi se vratili nutrijenti (hranjive tvari) i poboljšalo se cijeljenje.

Stresovi na međukralješčani disk i fasetne zglobove mogu voditi do upale, oštećenja, koncentričnih i radijalnih razderotina na hrskavičnom prstenu diska a time i uzrokovati prolaps (hernijaciju) diska.

Kada nukleus (jezgra diska) probije fibrozni prsten prema kralješčanom kanalu onda dolazi do pritiska na kralješničnu moždinu ili živčane korijene, što uzrokuje žestoku bol i druge živčane poremećaje.

Istraživanje je pokazalo da se magnetskom rezonancom (MR) ne mogu uvijek dokazati svi bolovi uzrokovanih oštećenjem diska. Jedan od razloga je i taj da se snimanje vrši u ležećem položaju, u kojemu diskovi nisu opterećeni u punom smislu gravitacijom i vlastitom težinom trupa, pa ne moraju pokazati slabost u vidu ispupčenja hrskavičnog obruča kao kada osoba stoji ili sjedi.

Istraživanje


DTK ima brojne kliničke studije koje dokazuju da DTK zaista postiže dekompresiju uzrokujući pojavu i zadržavanje negativnog pritiska unutar diska. U tijeku je i veliko istraživanje u Mayo klinici. Početna studija je napravljena i rezultati su dobri, oni podržavaju kliničke rezultate koji su dobiveni iz mnogobrojnih ordinacija.

Kako se provodi terapija i kolika je učinkovitost ?


Kod nas u Nado centru provodimo terapiju na vrhunskim stolovima za istezanje (ekstenzomatima) i imamo 80 % uspješnosti u lumbalnom dijelu kroz 4 – 6 tretmana (u prosjeku) kroz 2 – 4 tjedna s razmacima između tretmana od nekoliko dana (ovisno o povredi, kronicitetu i upali živca).

Uspješnost u rješavanju tegoba sa vratnom kralješnicom (bolovi, hernije, trnci u rukama, zatiljne glavobolje, vrtoglavice) nam je oko 95 %. U radu koristimo postupnost i individualne mogućnosti svake osobe.

Zaključak:


Neoperacijska dekompresijska terapija kralježnice vrlo je dobar način rješavanja boli i

O nama

Naša vizija su sretni ljudi bez tegoba u kralježnici i lokomotornom sustavu.
Zbog toga stremimo postati jedan od vodećih centara za neoperativnu dekompresijsku terapiju kralješžnice (DTK) i tretiranje skolioza u svijetu.