NADO CENTAR

Kranjčevićeva 36/1, Zagreb

Nazovite nas

0800 222 333

Dogovorite termin

Bol u vratnoj kralježnici

Suvremeni način života i napredak tehnologije donio je epidemiju degenerativnih bolesti kralježnice koje su se ranije javljale kod osoba starijih od 50-60 godina, a danas ih već susrećemo kod osoba od 30 godina.

Čimbenici rizika za pojavu degenerativnih bolesti kralježnice su: genetika, težak fizički posao, pušenje, sjedilački način života, nedovoljna tjelesna aktivnost, dizanje i nošenje tereta, dugotrajne vožnje automobilom.

Vratna kralježnica ima višestruku ulogu:

  • podržava lubanju,
  • prenosi težinu glave,
  • štiti kralježničnu moždinu, krvne žile i živce,
  • služi kao hvatište mišića i ligamenata koji osiguravaju pokretljivost i stabilizaciju.

Vratna kralježnica je svakodnevno pod povećanim opterećenjem zbog ponavljanog broja neprilagođenih pokreta tijekom rada, održavanja prisilnoga položaja glave i tijela te nepoštivanja ergonomskih principa na radnom mjestu. Ako je narušena neuromišićna kontrola dolazi do degeneracije struktura što povećava rizik od ozljeda.

Bol u vratnoj kralježnici je nakon križobolje drugi najčešći razlog odlaska liječniku. Ukoliko se ne liječi bol u vratnoj kralježnici može postati kronična i dovesti do cijelog niza psihosomatskih poremećaja, narušiti kvalitetu života te uzrokovati dugotrajnu odsutnost s radnog mjesta. Simptomi se očituju u području vratne kralježnice, a mogu se širiti i u ruke ili u područje glave.

Najčešći simptomi su:

  • lokalna bol u vratnoj kralježnici,
  • napetost mišića,
  • ograničenje pokreta vratne kralježnice.

Mogu se javiti glavobolje, vrtoglavice, simptomi vezani uz vid, sluh (šum u ušima), širenje boli u ramena i ruke. U slučaju intenzivne boli potrebno je uzeti analgetik jer jaka, akutna bol iscrpljuje imunološki i živčani sustav.

Novija istraživanja ne preporučuju strogo mirovanje već umjerenu tijelesnu aktivnost s periodima odmora, bez nošenja tereta, teškog fizičkog rada i vožnje automobila na duže relacije. Dugotrajno mirovanje dovesti će do slabljenja mišića te posljedične nestabilnosti vratne regije. Rana aktivacija mišićno-koštanog sustava u vidu terapijskih vježbi i mobilizacije mekih tkiva pozitivno će djelovati na konačni ishod liječenja. Od rekreativnih aktivnosti, kod tegoba povezanih s vratnom kralježnicom, preporučuje se leđno plivanje (glava je u ravnini s tijelom), šetnje i ciljane vježbe.

Tretman i terapija:


Iznimno je važna rana aktivacija mišićno-koštanog sustava, jer odgađanja predstavljaju opasnost od progresije bolnih stanja. Preporučamo primjenu dekompresijske terapije kralježnice (DTK) kako bi rasteretili vratnu regiju, mobilizaciju mekih tkiva kroz manualnu terapiju i kombiniranu upotrebu klasične fizikalne terapije (elektroterapija, magnetoterapija, UZV i laser) koja će osigurati smanjenje simptoma i kvalitetniji konačni ishod liječenja.

Od rekreativnih aktivnosti, kod tegoba povezanih s vratnom kralježnicom, preporuka su kontrolirane šetnje i ciljane vježbe za koje vas treba educirati fizioterapeut kako bi bile prilagođene isključivo vašim potrebama

O nama

Naša vizija su sretni ljudi bez tegoba u kralježnici i lokomotornom sustavu.
Zbog toga stremimo postati jedan od vodećih centara za neoperativnu dekompresijsku terapiju kralješžnice (DTK) i tretiranje skolioza u svijetu.