NADO CENTAR

Kranjčevićeva 36/1, Zagreb

Nazovite nas

0800 222 333

Dogovorite termin

Katharina Schroth metoda trodimenzionalni fizioterapeutski pristup u liječenju skolioza

Začetnica ove metode je njemica Katharina Schroth (1894-1985), a njena kći Crista je nadopunila temeljne principe fizioterapije individualističkim pristupom u terapijskoj procjeni.

Kreirajući plan i program terapije baziran za svaki oblik iskrivljenja kralježnice, integrirala je pri tome i trodimenzionalno rotaciono disanje, te je ova metoda postigla vrhunski uspjeh u konzervativnom liječenju
skolioza.

Skolioza potiče od grč.riječi skoliosis – iskrivljen i predstavlja deformitet kralježnice s devijacijom u sve tri ravnine, frontalnom, sagitalnom i transverzalnom. Prema zadnjim studijama svako 4 dijete ima neki oblik
iskrivljenja kralježnice, skoliozu ili kifozu (kifosis – pogrbljen), bilo da se radi o fiksnoj deformaciji ili samo lošem držanju.

Ovom metodom, specifičnim trodimenzionalnim rotacionim disanjem u konkavitete postiže se ekspanzija interkostalnomog prostora, povećava se vitalni kapacitet pluća, aktivira se hipotonična muskulatura i postiže se posturalna korekcija.

Vježbe se izvode u setovima kontroliranih udaha i izdaha pri čemu se uz napinjanje i aktivacije određenih mišićnih skupina i istezanjem drugih, postiže maksimalni učinak.

Precizno definiranim, ciljanim i detaljno razrađenim individualno prilagođenim vježbama i položajima postavljamo biomehanički koštanomišićni sustav u pravilni posturalni oblik. Aktivacijom i facilitacijom hipotonične muskulature, ponekad uz pomoć pasivnih podmetača, ponekad kroz palpaciju i pomoć educiranog fizioterapeuta ove vježbe postaju jako djelotvorne u tretiranju skolioza.

Pribor potreban za izvođenje vježbi je minimalistički i može se prolagoditi u svakom stanu ili kući. Uz švedske ljestve ili dva teleskopska štapa , strunjaču, loptu, ogledalo i nekoliko potpornim jastučića, može se provoditi ova tehnika.

Vježbe su potpuno asimetrične po malo i neobične, ali uz desetak dolazaka
i strpljenje svaki naš pacijent je uspio savladati i naučiti vježbe specifične za njegovu deformaciju.

Snimanjem kralježnice Formetričkim 4D sustavom, brzo, bez kontaktno i bez zračenja dobivamo puno podataka bez imalo štetnog učinka i na osnovu dobivenih rezultata radimo evaluaciju postignutog.

U našoj poliklinici djecu s skoliozom tretiramo i obaveznom dekompresijskom terapijom kralježnice 1x tj., postižući aktivaciju proprioceptora u vratu koji imaju važnu ulogu u posturalnom pravilnom držanju.
Dekompresijskom terapijom uz vježbe postiže se maksimalni terapijski učinak. Naravno moramo napomenuti da kod progresivih oblika skolioze nažalost moramo uključiti ponekad i nošenje ortoza, ali pri tome ne smijemo zanemariti aktivnost naših mišića koji moraju biti stalno aktivni i potpora našoj kralježnici. 

Uz našu malu pomoć i vašu volju sigurno ćemo doći do željenog cilja.

Katharina Schroth Lic.fizioterapeut
Antoneta Maričić

O nama

Naša vizija su sretni ljudi bez tegoba u kralježnici i lokomotornom sustavu.
Zbog toga stremimo postati jedan od vodećih centara za neoperativnu dekompresijsku terapiju kralješžnice (DTK) i tretiranje skolioza u svijetu.