NADO CENTAR

Kranjčevićeva 36/1, Zagreb

Nazovite nas

0800 222 333

Dogovorite termin

Vrtoglavica

Oboljenja bolna stanja kralješnice

Vrlo često imamo pacijente koji se žale na vrtoglavicu (imaju ih ponekad i godinama) i koju uz svu medicinsku pomoć ne mogu riješiti. Prođu cijeli niz pretraga, koje najčešće ne pokažu ništa, a ako i pokažu (RTG, MR) da se eventualno radi o degenerativnim promjenama na vratnoj kralješnici ili neki manji problem u protoku krvi kroz vertebralne (vratne) arterije, pravog rješenja obično nema.

Najčešće se propisuje medikamentozna terapija (Betaserc, Ginko) a ponekad se preporučuje i vježbanje vratne kralježnice, koje često dovodi do pogoršanja stanja. Primijetili smo da se u mnogim slučajevima vrtoglavici pripisuje psihički uzrok, jer se drugi uzrok ne nalazi.

Postavlja se pitanje:

Što uzrokuje takove vrtoglavice i što učiniti da se one otklone?

Odgovori na ova pitanja su vrlo jednostavna!

Ova rečenica zvuči nevjerojatno, ali iza nje stoje stotine uspješno riješenih „zagonetnih“ vrtoglavica. Kao što mnoge naočigled komplicirane stvari imaju jednostavno rješenje, tako i ovaj problem ima svoje jednostavno rješenje. Odgovor na prvo pitanje je da cervikogenu vrtoglavicu najčešće uzrokuje funkcionalni blok u stražnjoj atlantookcipitalnoj opni (lat. membrana atlantooccipitalis posterior) kroz koju prolaze vertebralne arterije.

Često zbog opterećenosti položaja glave (pri radu za računalom, pisanju, prisilnom pognutom položaju (frizerke, stomatolozi, radnici za proizvodnom trakom, tekstilni radnici), trzajnom ozljedom (saobraćajna, skakanje u vodu na glavu, nošenje kacige), nahladom vratnog dijela (znojenjem, propuh) dolazi do stezanja stražnje ligamentarne opne, a time i do pritiska na krvne žile koje više ne mogu normalno obavljati svoju funkciju opskrbe krvlju.

Vertebro-bazilarni arterijski sistem sa svojim granama opskrbljuje krvlju mnoge dijelove produžene moždine, dijelove malog i velikog mozga, te neke jezgre kranijalnih živaca. Kada se stražnja opna nalazi u takovom spastičnom stanju govorimo da se radi o funkcionalnom bloku, jer se stanje može vratiti na normalu, a nema nikakve patologije. Zato što nema patološkog stanja, funkcionalne blokove je nemoguće dijagnosticirati uobičajenim medicinskim pretragama (RTG, MR, CT, krvne pretrage, kolor doppler).

Nažalost liječnici nisu educirani za dijagnosticiranje i prepoznavanje funkcionalnih blokova, kao ni za njihovo rješavanje, iako su funkcionalni blokovi u mišićnom, ligamentarnom ili vezivnom tkivu vrlo česti i mogu uzrokovati velike i objektivne zdravstvene tegobe. To je problematika koja će se u budućnosti morati riješiti, vjerojatno kroz educirane visokoobrazovane fizioterapeute (na području manualne medicine) jer su liječnici objektivno preopterećeni i sadašnjim obvezama.

Nastojat ćemo kroz kongrese i stručne skupove ovaj problem približiti široj medicinskoj zajednici kako se ne bi uzalud trošio novac na skupe pretrage i medikamente, kako bi se pacijenti što prije mogli vratiti u stanje bez tegoba, jer je i dijagnosticiranje i rješenje jednostavno.

Za dijagnosticiranje je potrebno pacijenta postaviti u ležeći položaj sa zarotiranom glavom u jednu stranu i lagano ući prstom između spoja glave i prvog vratnog kralješka (lat. atlas) u nivo ispod mišića (u atlantookcipitalni zglob) kako bi se osjetila napetost membrane (ligamenata), koja se manifestira većom ili manjom bolnošću na dodir, te onda to ponoviti sa drugom stranom. Bol na tom mjestu nam je siguran znak spazma stražnje opne. Rješenja za ovaj problem ima više, ovisno o stupnju tenzije ligamenata. Pokazale su se uspješne mnoge vrste manualne terapije (masaža toga dijela vrata,osteopatija). Svoju djelotvornost u ovim slučajevima pokazala je i akupunktura.

Akupunkturna točka (kineski Tianzhu) anatomski odgovara projekciji arterije vertebralis. Ima izravni učinak na parasimpatikus i njegove funkcionalne poremećaje, vertigo, spazam unutarnjih šupljih organa i ošita. Tretiranje ove točke akupunkturnom iglom u kombinaciji sa drugim akupunkturnim točkama daje odlične rezultate kod okcipitalne (zatiljne) glavobolje, ukočenosti zatiljka, cervikodorzalgije (upale vratnih mišiča i živaca), akutnog tortikolisa (krivog vrata), skapularne neuralgije (bol ide prema lopaticama).

Mi u Poliklinici Nado ovaj problem rješavamo dekompresijskom terapijom kralješnice. Iskustvom i radom usavršili smo tehniku istezanja kojom se relativno brzo (1-5 terapija), bezopasno i učinkovito otklanjaju vrtoglavice uzrokovane funkcionalnim blokovima u ligamentima. Ukoliko postoje funkcionalni blokovi udruženi s nekim drugim problemima kao npr. degenerativnim promjenama na vratnoj kralježnici onda se terapije rade duže (prosječno 10 kroz 2 mjeseca).

Ponekad kombiniramo trakcijsku terapiju vratne kralježnice sa akupunkturom radi bržeg oporavka pacijenta. Ove metode su naročito učinkovite u akutnim stanjima (do 7 dana), gdje se već 1 – 3 terapije dolazi do potpunog gubitka simptoma vrtoglavice, mučnine, malaksalosti ili vratobolje.

Dvije vertebralne (vratne) arterije polaze s gornje strane potključne arterije blizu njezina početka, svaka sa jedne strane tijela, ulaze u poprečne nastavke (lat. processus transversus) vratnih kralješaka, počevši od 6-og (C6), idu prema gore sve do istoimene brazde na prvom vratnom kralješku (lat. atlas) kroz dio membrane atlanto-okcipitalis i duru mater (ovojnica koja obavija leđnu moždinu) te između stražnjeg luka atlasa i zatiljne (okcipitalne) kosti ulazi kroz veliki otvor (lat. foramen magnum) na lubanji u kralježnični kanal. U lubanji se dvije kralježnične (vertebralne) arterije spajaju u osnovičnu arteriju (lat. arteria basilaris), koja sudjeluje u oblikovanju Wilisova arterijskog prstena (lat. circulus arteriosus cerebri).

Klinička slika

Klinički sindrom vertebo – bazilarne (VB) insuficijencije čine:

 • vrtoglavica (vertigo) je najčešći simptom VB insuficijencije (bolesnik ima utisak da se predmeti okreću oko njega (objektivni vertigo) ili da tone, pada (subjektivni vertigo). Može biti praćen mučninom, povraćanjem, malaksalošću).
 • prolazni poremećaji vida – bljesak, boje, ispad djela vidnog polja,
 • hemianopsija (ispadi polovine vidnog polja), potpuni gubitak vida (ovi poremećaji nastaju zbog ishemije u području arterije cerebri posterior),
 • ataksija (teturav hod)
 • sinkope (kratkotrajan gubitak svijesti), zbog oštećenja sinkopalnog refleksa u produženoj moždini
  „drop” ataci – nagli gubitak snage u nogama i pad, bez gubitka svijesti, zbog ishemije piramidnih puteva u području ponsa
 • diplopije (duple slike)
 • dizartrija (otežan izgovor)
 • prolazna oštećenja kranijalnih živaca
 • prolazna gluhoća
 • okcipitalne (zatiljne) glavobolje
 • tranzitorna globalna amnezija
 • hemipareza (oduzetost polovine tijela)
 • hemianestezija (gubitak osjećaja dodira na polovini tijela)

O nama

Naša vizija su sretni ljudi bez tegoba u kralježnici i lokomotornom sustavu.
Zbog toga stremimo postati jedan od vodećih centara za neoperativnu dekompresijsku terapiju kralješžnice (DTK) i tretiranje skolioza u svijetu.