NADO CENTAR

Kranjčevićeva 36/1, Zagreb

Nazovite nas

0800 222 333

Dogovorite termin

Predstavlja dio fizikalne terapije gdje upotrebljavamo niskofrekventno elektromagnetsko polja kako bi postigli različite ljekovite učinke na ljudsko tijelo. Način primjene kojim postižemo generiranje tog polja su magnetske ploče ili zavojnice (ovisno o dijelu tijela na kojem primjenjujemo terapiju). Vremenski period poželjan za primjenu magnetoterapije je od 15 - 25 minuta. Točno vrijeme trajanja ovisi o vrsti dijagnoze, frekvenciji, relativnim kontraindikacijama kao i ostalim metodama fizikalne terapije koje se kombiniraju u terapiji. Da bi terapija pružila najbolji učinak, moramo uspješno generirati elektromagnetsko polje na tretiranom dijelu tijela. Navedeno polje ostaje aktivno određeni period nakon završetka terapije pružajući terapijski učinak. Ovaj oblik terapije predstavlja bezbolan, ugodan i lijekovit način ubrzavanja našeg metabolizma kao i podizanja obrambeno-regeneracijskih sposobnosti našeg organizma.

Primjena i učinci


Protiv bolova

Magnetoterapija na niskim frekvencijama izaziva stvaranje električne struje u živčanim vlaknima uslijed magnetne indukcije. Ova inducirana struja blokira prolaz percepcije boli iz bolnog područja u kralježničnu moždinu, pa sve do moždanih centara. Rezultat ovog procesa je blokiranje boli, dok kombiniranje s drugim analgetskim mehanizmima (lijekovi i druge metode fizikalne terapije) dodatno snaže djelovanje ove terapije. Navedeni mehanizmi potiču povećanu proizvodnju endorfina kao i suzbijanje upale i otoka.

Za poboljšanje perfuzije krvi

Magnetoterapija s dobro podešenim parametrima djeluje protiv zgrušavanja crvenih krvnih zrnaca koja prenose kisik u krv. Rezultat toga je disperzija pojedinačnih eritrocita čime se proširuje ukupna površina koja je sposobna vezati kisik. Krv koja je prošla kroz odgovarajuće magnetno polje pokazuje poboljšanu sposobnost da prenese više kisika u tkivo. Kada se primjenjuje magnetoterapija, aktivira se parasimpatički živčani sistem i Ca2+ ioni se refluktiraju, što dovodi do dilatacije krvožilnog sustava i naknadnog proširenja krvnih žila. Bitno je obratiti pažnju prilikom primjene magnetoterapije kod pacijenata koji imaju nereguliran krvni tlak jer se nakon terapije može povećati vrijednost krvnog tlaka.

Primjena magnetnog polja niske frekvencije ima efekt na polarizaciju crvenih krvnih zrnaca putem pozitivnog naboja. Polarizacija eritrocita utječe na napetost arterija, arteriola i kapilara u mišićima. Ovi procesi dovode do dilatacije krvotoka (vazodilatacije i poboljšanja mikrocirkulacije), a samim tim i do povećane opskrbe krvi s hranjivim česticama. Poboljšana mikrocirkulacija doprinosi bržem uklanjanju toksina i metabolita iz tkiva. Dugoročnom primjenom ove metode dolazi do značajno bolje prokrvljenosti u tkivu. Magnetoterapija također smanjuje rizik od stvaranja krvnih ugrušaka.

Detoksikacija organizma

Magnetoterapija odvija se ravnomjerno kroz ljudsko tkivo, prolazi kroz svaku stanicu u području primjene i inducira slabu električnu struju. Zbog indukcije električne struje potencijal stanične površine se mijenja i utječe na propustljivost stanične membrane. Ovaj proces dovodi do bržeg metabolizma i bolje opskrbe krvlju, kao i stanične oksigenacije. Bitno je naglasiti da bolja cirkulacija krvi zajedno s eliminacijom metaboličkog otpada iz tkiva čine presudan faktor za svaki proces detoksikacije. Jetra je glavni organ detoksikacije u ljudskom tijelu, a samim time i glavno ciljano područje u procesu detoksikacije.

Kontraindikacije i indikacije

KONTRAINDIKACIJE: akutne upalne bolesti, maligne bolesti, ugrađen pacemaker, krvarenje ili sklonost krvarenju. Te relativna kontraindikacija visoki krvni tlak (traži savjetovanje sa specijalistom ovisno o vrsti dijagnoze i području primjene terapije)

INDIKACIJE: Frakture kostiju, bolni zglobovi, uganuća i istegnuća, razna akutna i kronična stanja mišićno-koštanog sustava, postoperativna stanja kostiju, zglobova, tetiva i ligamenata, degenerativni problemi kralježnice

O nama

Naša vizija su sretni ljudi bez tegoba u kralježnici i lokomotornom sustavu.
Zbog toga stremimo postati jedan od vodećih centara za neoperativnu dekompresijsku terapiju kralješžnice (DTK) i tretiranje skolioza u svijetu.