NADO CENTAR

Kranjčevićeva 36/1, Zagreb

Nazovite nas

0800 222 333

Dogovorite termin

Brzi kontakt

Dogovorite termin za terapiju

Korištenjem ovog obrasca prihvaćate da ste upoznati s pravilima o privatnosti i da prihvaćate prikupljanje i obradu osobnih podataka danih u obrascu bez kojih vaš zahtjev u obrascu ne može biti ispunjen.

Dobrodošli u Centar za kralježnicu Varaždin (Nado centar)

Ukratko o centru.

20 godina iskustva Centar se bavi isključivo neoperativnim tehnikama vezanim za kralježnicu, prilikom kojih se visokosofisticiranom opremom individualizirano pristupa svakom klijentu te djeluje na uzrok problema.
Pročitaj više
Centar za kralježnicu Varaždin (Nado centar)

O NAMA

Centar za kralježnicu osnovan je u Varaždinu 2015. godine, dok se od 2022., nalazi na adresi Vinka Međerala 15, preko puta Sveučilišta Sjever.


Centar se bavi isključivo neoperativnim tehnikama vezanim za kralježnicu, prilikom kojih se visokosofisticiranom opremom individualizirano pristupa svakom klijentu te djeluje na uzrok problema.

Kada je kralježnica u pitanju, isti problem ne postoji – jer ne postoje niti dvije iste osobe. Detaljan, temeljit i profesionalan pristup uz prolazak kompletne povijesne dokumentacije te uvid u MR kojim se kojim se određuje optimalan okvirni plan i opseg tretmana su temelj uspjeha rada našeg Centra i okosnica kvalitete koju godinama pružamo našim klijentima.

NOVITET u „Centru za kralježnicu Varaždin“ je postoperacijska rehabilitacija koja se izvodi individualnim pristupom u suradnji sa kirurgom, kao što su fizioterapijske procedure, vježbe i savjeti za povratak normalnim aktivnostima kao što je povratak na posao i ostale uobičajene aktivnosti.

TERAPIJE I OBOLJENJA

Nado centar zdravlja Varaždin radi po medicinski priznatoj i uspješnoj te od pacijenata hvaljenoj metodi dekompresijskog tretmana kralježnice.

DTK je naročito učinkovita kod bolova u leđima, bolova u vratu, rukama, kod trnaca koji se spuštaju niz ruku ili nogu, išijasa, bulginga (ispupčenja) ili hernije diska, na jednoj ili više razina. Pomaže i kod degenerativnih bolesti diska, u fazi rehabilitacije poslije operacije discus hernie, kod glavobolja i vrtoglavica kao posljedica problema sa vratnom kralježnicom te kod skolioza.

Učestala stanja koja mogu biti učinkovito liječena dekompresijskom terapijom kralježnice su:

  • Hernija (protruzija) diska
  • Degenerativne bolesti diska
  • Spinalna stenoza
  • Bol u donjem dijelu leđa
  • Bol u vratu
  • Trnci u rukama i nogama
  • Glavobolja, vrtoglavica, šum u ušima
  • Radikulopatija (uklještenje živca)

ŠTO PRIJE TERAPIJE?

Da bi uopće mogli početi sa terapijom u Nado centru za kralježnicu Varaždin, potrebna vam je MR snimka (ne starija od 1.5 godine) ili rendgenska snimka (ne starija od 3 mjeseca). Ukoliko neku od tih snimki imate, sljedeći korak je javiti nam se na neki od naših kanala (telefonski, mailom, društvene mreže) i dogovoriti termin za konzultacije. Prve, incijalne konzultacije su besplatne te su izuzetno bitne za ocjenu stanja vaše kralježnice. Na temelju spomenutih snimki možemo vam točnije reći možemo li vam pomoći, u kojoj vam otprilike mjeri možemo pomoći te koji bi bio daljnji optimalan tijek liječenja za uzrok problema vaše kralježnice.

PROCJENA I MIŠLJENJE FIZIOTERAPEUTA

Dolaskom u Nado centar prvi korak za klijenta je da zajedno sa njim prođemo kompletnu povijest problema uz procjenu trenutnog stanja (putem MR i/ili rendgenskih snimaka) te na temelju njih izraditi okvirni plan, program i opseg tretmana. Ovo uključuje detaljan pregled dokumentacije te zajednički uvid u MR snimku u digitalnom obliku, koja je puno kvalitetniji izvor informacija od često korištenog čitanog nalaza koji bi u praksi trebao biti samo dodatak vizualnom elementu MR snimke.

DEKOMPRESIJSKI TRETMAN

Razlika između dekompresijskog tretmana i klasične fizikalne terapije je u tome da fizikalna terapija uglavnom djeluje samo na smanjenje simptoma, dok dekompresijska terapija ima prednost u primjeni zato jer je za razliku od samog smanjenja simptoma usmjerena na direktno otklanjanje uzroka problema. Dekompresijski tretman kralježnice je učinkovita neoperativna metoda rješavanja problema bolova u križima koji se šire prema nozi, išijasa, bolova u vratnoj kralježnici, glavobolja, vrtoglavica, šumova u ušima, trnaca duž ruku i skolioze. U 85% slučajeva upravo dekompresijski tretman kralježnice odgađa operacijske zahvate - i to upravo iz razloga što DTK tretman djeluje na uzrok problema, dok klasična fizikalna terapija uglavnom djeluje samo na smanjenje simptoma.

OD BOLESTI KRALJEŽNICE DANAS BOLUJE SVAKA 10 OSOBA

Od bolesti kralježnice u Hrvatskoj imamo tri milijuna hospitalizacija godišnje. To Hrvatsku smješta u sam vrh Europe po oboljenju koja po svom utjecaju drastično smanjuje radnu sposobnost i kvalitetu života pojedinca. Bolovi u leđima danas su jedan od najčešćih razloga posjeta liječniku te ujedno i najčešći razlog izostanka sa radnog mjesta. Uzroci boli mogu biti razni i često su profesionalno uvjetovani - bilo to sjedećim načinom života ili suprotnoj strani spektra - intenzivnom fizičkom aktivnošću. Bolesti kralježnice osim što stvaraju ogromne zdravstvene tegobe uz sebe vežu i niz popratnih troškova koji mogu biti prilično veliki: bolovanja, liječenja, operativne zahvata te često uz njih i dugotrajne rehabilitacije.

PREVENCIJA JE I DALJE NAJBITNIJA

Kako bi spriječili nastanak tegoba vezanih za kralježnicu prije nego se uopće pojave, prevencija je i dalje najbitniji element: treba izbjegavati dizanje većeg tereta u sagnutom položaju kao i duže sjedenje, poticati pravilno vježbanje i rekreativno bavljenje sportom koji su itekako dobra prevencija. No, ukoliko je problem već prisutan, solucija je dobro usmjerena fizikalna terapija koja se fokusira na uzrok problema te putem koje se metodički otklanja bol a u nekim slučajevima čak i u potpunosti izbjegava operacija.

DRUGO MIŠLJENJE (NEUROKIRURGA) - SURADNJA SA SPECIJALNOM BOLNICOM AKSIS

Nado centar za kralježnicu Varaždin iznimno je ponosan na činjenicu da trenutno jedini u sjeverozapadnoj Hrvatskoj ima mogućnost da svojim klijentima u slučaju potrebe omogući dobivanje drugog mišljenja neurokirurga. Zahvaljujući suradnji sa Specijalnom bolnicom Aksis iz Zagreba, našim korisnicima i klijentima omogućili smo pružati usluge izv. prof. dr. sc. Karla Houre, dr.med. neurokirurga. Ova mogućnost posebno je praktična za sve koji ne žele ili nemaju vremena za dugi red čekanja kod neurokirurga redovnim putem. U Nado centru za kralježnicu Varaždin upravo zahvaljujući ovoj suradnji drugo mišljenje o vašoj kralježnici možete dobiti vrlo brzo i bez poteškoća te tako na vrijeme reagirati na optimalan način za zdravlje vas i vaše kralježnice.

SURADNJA SA BOLNICOM AGRAM

Još jedna od suradnji na koje smo iznimno ponosni je ona sa Specijalnom bolnicom Agram (bivšom PK Sunce). Ukoliko kao naš klijent želite u privatnom sektoru ili svom trošku obaviti neke od pretraga za svoju kralježnicu - najbitniju od njih - MR - vam Nado centar za kralježnicu Varaždin uz određene pogodnosti (kao i brži dolazak na red) može omogućiti upravo u Specijalnoj bolnici Agram. Ako ste zainteresirani za neki od ovih pregleda, svakako nam se javite na jedan od naših kontakata.

SURADNJA SA STUDIJEM FIZIOTERAPIJE SVEUČILIŠTA SJEVER

Siniša Bosak, bacc. physioth, vlasnik Nado centra za kralježnicu Varaždin je asistent-mentor vježbovne nastave za područje biomedicine i zdravstva, polja kliničke medicinske znanosti Sveučilišta Sjever. Nado centar za kralježnicu Varaždin tom je suradnjom postao mjesto u kojem će se educirati i vježbati trenutne i buduće generacije studenata stručnog studija "Fizioterapija" Sveučilišta Sjever u Varaždinu.

SLUČAJEVI IZ NADO CENTRA VARAŽDIN (SNIMKE PRIJE/POSLIJE)

U kojoj mjeri i kako smo pomogli klijenticama i klijentima koji su posjetili naš Centar - i sa kakvim su nam problemima došli - najbolje će osim osvrta i komentara na našim društvenim mrežama posvjedočiti MR snimke koje su nastale prije nego su došli u Centar  te snimke koje su nastale nakon terapija u našem Centru u Varaždinu. Ovakva dokumentacija različitih slučajeva iznimno je bitna za sve koji razmišljaju doći u naš Centar upravo zato jer među brojnim primjerima vrlo često nađu primjer problema koji je vrlo sličan njihovom te ih upravo to motivira da učine sljedeći korak. Primjeri se nalaze na fotografija u galeriji ispod ovog teksta.

O nama

Naša vizija su sretni ljudi bez tegoba u kralježnici i lokomotornom sustavu.
Zbog toga stremimo postati jedan od vodećih centara za neoperativnu dekompresijsku terapiju kralješžnice (DTK) i tretiranje skolioza u svijetu.