NADO CENTAR

Kranjčevićeva 36/1, Zagreb

Nazovite nas

0800 222 333

Dogovorite termin
Zdravlje dječje kralježnice u školskoj dobi: pomoć i savjeti fizikalnih terapeuta Poliklinike NADO
  • 06.09.2023.

Zdravlje dječje kralježnice u školskoj dobi: pomoć i savjeti fizikalnih terapeuta Poliklinike NADO

Kako pravilno nošenje školske torbe i fizioterapija mogu očuvati zdravlje dječje kralježnice

Liječenje djece s problemima kralježnice u NADO poliklinici

Već dugi niz godina Poliklinika NADO bilježi povećani broj roditelja s  djecom  koja imaju loše držanje, bolove u leđima, ali i neki oblik deformacije kralježnice kao što su skolioza i kifoza. S obzirom na to da se radi o školskoj populaciji djece posebno osnovnoškolcima, ne možemo ne obratiti pozornost na težinu školske torbe, koja iz godine u godinu postaje sve teža. 

Nošenje teške školske torbe na leđima nije neposredan uzrok skolioza ili kifoze, ali može povećati rizik od problema s kralježnicom ako se ne pridržava pravila o težini torbe i pravilnom nošenju. 

Preteška torba ili nošenje torbe na jednom ramenu može izazvati neravnotežu u kralježnici i povećati pritisak na leđa i mišiće. Ovo može dovesti do problema s držanjem tijela i nelagode. Ako se takvi problemi s držanjem tijela ne riješe ili se zanemare tijekom dugog vremenskog razdoblja, moguć je razvoj kompenzacijskih zakrivljenosti koje nisu isto što i idiopatska skolioza (skolioza nepoznatog uzroka).

Smjernice za ispravno nošenje školske torbe

Smjernice ispravnog nošenje školskih torbi, kako bi se smanjio potencijalni rizik od problema s kralježnicom uključuju: održavanje sadržaja torbe laganim, nošenje torbe na oba ramena, pravilno podešavanje traka i podsjećanje dijeteta da povremeno odmori leđa. Ako dijete ima kronične ili ozbiljne probleme s kralježnicom ili leđima, trebali biste se posavjetovati s liječnikom ili ortopedom kako biste dobili dodatne savjete i procjenu stanja kralježnice.

Pravilan omjer težine školske torbe i djetetove tjelesne težine

Danas težina školskih torbi ne bi trebala prelaziti 10-15% tjelesne težine djeteta, a ako uzmemo u obzir da svaki prvašić ima između 20 i 30 kg, a težina školske torbe doseže i do 9 kg, vidimo da je kod školske populacije prisutan prevelik pritisak na mišiće i kralježnicu.

Nado koncept liječenja skolioza i kifoza 

Pacijenti u Nado poliklinici često su roditelji s djecom koja imaju problema s lošim posturalnim držanjem, ali i bolovima. U poliklinici jednostavnim testom možemo utvrditi radi li se samo o lošem držanju, kifotičnom (pogrbljenom) ili skoliotičnom (iskrivljenom) stavu, ili već o strukturalnim promjenama poput skolioze ili kifoze. Ako je riječ o samo lošem držanju, ciljanim vježbama i jačanjem mišića uz kralježnicu možemo postići korekciju. No, ako se radi o strukturalnoj skoliozi ili kifozi, pristup mora biti individualan, uz procjenu prema Katharini Schroth metodi uz razradu individualnog programa ciljanih vježbi koje dijete treba svakodnevno provoditi. Često je potrebno kombinirati i dekompresijsku metodu, ali to ovisi o procjeni naših specijalista, fizijatara ili ortopeda koji se također uključeni u dijagnostiku i liječenje pacijenta. Dijagnostika snimanje kralježnice provodi se  Formetric 3D/4D metodom koja omogućuje praćenje i evaluaciju, praćenje napretka ili povratka skolioze i kifoze, bez izlaganja ionizirajućem zračenju.

Dodatne aktivnosti za djecu 

Ako uzmemo u obzir da djeca provode puno vremena pred računalom i u lošem položaju s mobilnim telefonima, svakako ih moramo aktivno uključiti u rekreativne sportove. Dugotrajno sjedenje i loši položaji u školskom uzrastu djelomično se mogu korigirati, ali nakon završetka rasta, krivine se fiksiraju i možemo utjecati samo na mišićni sustav i usmjeriti terapiju protiv bolova.

Ako primijetite ili ste već primijetili  loše posturalno držanje ili vidite asimetrije kod svog djeteta obavezno  nam se obratite  mi vašem djetetu možemo pomoći. Kontaktirajte nas putem besplatnog telefona 0800 222 333 ili email adrese info@nado.hr

O nama

Naša vizija su sretni ljudi bez tegoba u kralježnici i lokomotornom sustavu.
Zbog toga stremimo postati jedan od vodećih centara za neoperativnu dekompresijsku terapiju kralješžnice (DTK) i tretiranje skolioza u svijetu.