NADO CENTAR

Kranjčevićeva 36/1, Zagreb

Nazovite nas

0800 222 333

Dogovorite termin
Uzroci boli u leđima

Uzroci boli u leđima

BOL U LEĐIMA

Od svih bolova, bol u leđima je najčešća no isto najčešće i zanemarena.

Bol može biti mala i skoro neprimjetna no uvijek prisutna ili akutnog karaktera, posebno izražena pri nekim određenim pokretima ili položajima tijela.


Bolovi zahvaćaju sve dobne skupine a uzroci mogu biti razni. Ponekad su profesionalno uvjetovani a ponekad su posljedica traume. Nadalje, hernijacija diska također nastaje i kao posljedica traume i to obično nakon nezgodnog ili naglog pokreta (saginjanje i podizanje tereta s ispruženim nogama, uz savijanje leđa u križima) Bol u leđima jedna je od najčešćih uzroka onesposobljenosti kod osoba mlađih od 45 godina.


Sami uzroci boli mogu biti razni no najčešći i najproblematičniji je pritisak (kompresija) na živac, na nekom od djelova kralježnice uzrokovana diskus hernijom

Postoji mnogo imena za probleme kralježnice, poput “išijas”, “lumbago” i slične, no kod svih njih, bolovi su uzrokovani istim ili sličnim razlozima.


Tipičan nalaz kod hernije lumbalnog diska u većine pacijenata podrazumijeva:


bol izraženija u nozi nego u leđima i pojačava se pri napinjanju

bol varira od blage do izrazito oštre jake boli u leđima

osjećaj trnjenja u nogama, pareze

osjećaj obamrlosti

mišičnu slabost


Liječenje klasičnim fizikalnim metodama ponekad ne daje maksimalne željene rezultate. Problem je što navedene metode djeluju na ublažavanje tegoba, ali ne i na uzrok samog problema a to je mehanički pritisak na korijen živca. Kada više ne djeluju ni tablete a ni injekcije ni fizikalna terapija - tada se obično preporučuje operativni zahvat.


Je li operacija riješenje?

Operativnim zahvatom (ovisno o metodi) uklanja se prolabirani segment te ukoliko je potrebno, učini se fuzija (spajanje segmenata tj. kralježaka), ili neki od drugih metoda operativnih zahvata.

Ponekad operativni zahvat zbog dugotrajne rehabilitacije nije najprihvatljiviji izbor.


Što se može učiniti?

Prije mogućeg operativnog zahvata treba svakako probati neoperativni dekompresijski tretman kralježnice.


-to je neoperativni tretman koji je učinkovit kod teških slučajeva discus hernie, degenerativnih bolesti zglobova, stenoze (suženja spinalnog kanala) i pritiska na živčane korijene.

- izvodi se na modernim aparatima najviše nalik krevetu. Dekompresija pomaže ozlijeđenom disku da izmjeni hranjive tvari s krvnim tokom pomoću izoliranja na određenom spinalnom segmentu i „pumpanjem“ diska – što kralješci inače i rade disku kad je sve u normalnom stanju. To „pumpanje“ diska potiče izlazak toksina iz diska, a dopušta hranjivim tvarima da iz kapilara krvnog toka uđu u disk.

O nama

Naša vizija su sretni ljudi bez tegoba u kralježnici i lokomotornom sustavu.
Zbog toga stremimo postati jedan od vodećih centara za neoperativnu dekompresijsku terapiju kralješžnice (DTK) i tretiranje skolioza u svijetu.