NADO CENTAR

Kranjčevićeva 36/1, Zagreb

Nazovite nas

0800 222 333

Dogovorite termin
Terapija kralježnice

Terapija kralježnice

Fizikalna terapija se dosta često u posljednje vrijeme zajednički provodi s neoperativnim dekompresijskim metodama liječenja kao svojevrsna podrška kao jačanje nakon popuštanja pritiska.

Trakcija kralježnice je jedna od najuspješnih terapija ili metoda liječnja bolova i ozljeda koji su vezani uz kralježnicu.

Takva terapija se pokazala učinkovitim rješenjem kod hernije diska, bolesti zglobova, stenoze i pritisaka na živčane korijene. Trakcija je poznata pod nazivom kao i dekompresijska terapija te se odnosi na neoperativnu metodu liječenja kojom se popušta pritisak na ozlijeđenom području po principu stvaranja vakuuma.

Vakuum funkcionira na način da potiče rast krvnog protoka i tako se automatski stimulira zacijeljivanje i pravilni oporavak ozlijeđenog dijela kralježnice. Takva terapija se provodi aktivno u posljednjih desetak godina te je znanstvenim istraživanjima potkrijepljena s visokom učinkovitošću s čak 90 % uspješnosti.

Također postoje i drugi oblici terapije za kralježnicu, ovisno o individualnom problemu za što je uvijek bolje pristupiti dozom opreza jer je svaki slučaj zaseban. Stoga postoje razni drugi oblici poput primjerice terapije za skoliozu, odnosno „bočnu zakrivljenost“ kralježnice. Prije svega je kontrolnim pregledom potrebno utvrditi stanje, a zatim plan i program liječenja pa se sukladno tome mogu propisati i vježbe za skoliozu u slučaju da operativni zahvat nije potreban prema mišljenju liječnika.

Fizikalna terapija se također pokazalo veoma učinkovitom kod ozljede kralježnice, kao idealan proces rehabilitacije u pre ili post-operativnom periodu ili samo kao metoda za popuštanje pritiska kod „zahvaćenog“ područja. Mnoge klinike u Hrvatskoj nude razne mogućnosti od individualne pa sve do grupne fizikalne terapije koja ima mnoge prednosti. Cilj fizikalne terapije su svakako posebno prilagođene vježbe jačanja i istezanja kralježnice, a pritom se rade vježbe za vrat, ramena, leđa trbuh, noge i stražnjicu kao dijelovi tijela koji mogu imati uzročno – posljedičnu vezu sa zdravstvenim problemom.

Fizikalna terapija se dosta često u posljednje vrijeme zajednički provodi s neoperativnim dekompresijskim metodama liječenja kao svojevrsna podrška kao jačanje nakon popuštanja pritiska. Također se početnoj fazi mogu liječnici poslužiti metodama medicinske masaže, ali i manualne terapije što je često prva faza kompletne terapije kralježnice.

www.nado.hr

O nama

Naša vizija su sretni ljudi bez tegoba u kralježnici i lokomotornom sustavu.
Zbog toga stremimo postati jedan od vodećih centara za neoperativnu dekompresijsku terapiju kralješžnice (DTK) i tretiranje skolioza u svijetu.