NADO CENTAR

Kranjčevićeva 36/1, Zagreb

Nazovite nas

0800 222 333

Dogovorite termin
Teniski lakat

Teniski lakat

Teniski lakat u medicinskoj terminologiji je poznat i pod nazivom lateralni epikondilitis i predstavlja jedna od najučestalijih sindroma prenaprezanja čovjeka koji se manifestira s boli u vanjskom dijelu lakta. Teniski lakat obično nastaje prenaprezanjem, primjerice ponavljanjem aktivnosti kroz dulji vremenski rok i koje na kraju uzrokuju pojavu boli koja se javlja kod polazišta tetive. Riječ je o degenerativnom procesu koji se naziva angiobroblastična tendinoza.

Teniski lakat - Uzroci nastanka

Znanstvena istraživanja pokazuju da teniski lakat nastaje kod sportaša u starijoj dobi po pitanju sportske aktivnosti i učestalijih je kod onih ozbiljnijih aktera koji ga prakticiraju minimalno tri ili više puta tjedno. Iako se zove teniski, lateralni epikolitis nije usko vezan uz tenis kao sport pa se zapravo dosta češće javlja i vezuje uz radnu aktivnost. Posebice kod alata težeg od 1 kilograma ili učestalog podizanja većeg tereta kroz dulji ponavljajući vremenski period.

Simptomi

Glavni simptom jest nastanak, odnosno pojava boli u području vanjsko dijela lakta. Razina boli može varirati od blage boli koja je uzrokovana problematičnom aktivnošću pa sve do jake boli koja onemogućuje rad i normalnu fizičku aktivnost.

Dosta karakterističan simptom može biti smanjenje snage stiska u šaci pa se pacijenti mogu požaliti na jaku bol nakon podizanja potpuno laganih predmeta ili primjerice prilikom korištenja ključeva.

Kako se dijagnosticira

Znanost zapravo i nema točno i konkretno rješenje pa objašnjenja mogu varirati. Najčešće se koristi takozvani test stolca kada pacijent mora pokušati iz posebnog položaja dignuti stolac s ispruženim laktom koji odmah može ukazati na bol.

Liječenje

U struci nema idealnog rješenja pa se koriste brojni tretmani neoperacijskog liječenja iako postoje razne metode. Često se preporučaju vježbe istezanja, jačanja mišića koji su ugroženi, ali dosta često se može pribjeći potpunom prekidu aktivnosti, odnosno odmoru. Vrijeme oporavka dosta varira i individualnog je karaktera. U slučaju operativnih zahvata ipak se radi o periodu od 60-ak dana, dok je za ostale metode potrebno ipak manje vremena.

O nama

Naša vizija su sretni ljudi bez tegoba u kralježnici i lokomotornom sustavu.
Zbog toga stremimo postati jedan od vodećih centara za neoperativnu dekompresijsku terapiju kralješžnice (DTK) i tretiranje skolioza u svijetu.