NADO CENTAR

Kranjčevićeva 36/1, Zagreb

Nazovite nas

0800 222 333

Dogovorite termin
Što je lumboischialgia ili išijas?

Što je lumboischialgia ili išijas?

Lumboischialgia ili išijas je snažna i oštra bol u donjem dijelu leđa koja se širi prema nozi kroz glutealnu regiju, ponekad sve do prstiju.

Karakterizira je antalgičan položaj tijela – trup se spontano i bez voljne kontrole osobe savija u stranu i prema naprijed da bi se smanjio pritisak na korijen n. ischiadicus-a. 


Simptomi su trnci, slabost, slabija kontrola pokreta noge, slabiji oslonac na nogu. 


Uzrok išijasa

Najčešće nepravilno i neprimjereno podizanje tereta i rotacija trupa udružena sa savijanjem ili ispravljanjem trupa tj. nekontrolirani trzajni pokret trupa ili čak i obično kihanje odnosno kašljanje.


Ciljevi tretmana

Tretirati uzrok problema , tj oštećenje diska i iritaciju korijena n. ischiadicus-a. Smanjiti i/ili ukloniti bolove u križima i nozi te ukloniti eventualne neurološke simptome ( trnci u nozi , promjene osjeta , slabost potkoljenice i stopala ). Poboljšanje funkcije lumbalne kralješnice i time i funkcije cijelog sustava za kretanje. Smanjenje pritiska unutar kralježnice i saniranje oštećenog diska između dva kralješka kao i samih kralježaka. Smanjenje i/ili uklanjanja mehaničke i druge iritacije korijena spinalnog živca te posljedično smanjenje i/ili u potpunosti uklanjanje simptoma lumboischialgie (išijasa)


Tretman

Neoperativni dekompresijski tretman kralježnice (DTK) - istezanje lumbalne kralježnice. Mirovanje u ležećem položaju: na leđima sa podignutim nogama ili ležeći na boku sa savijenim nogama između kojih je jastuk. Elektroterapija, terapija Infracrvenim svjetlom,UZV ili Funkcijska magnetna stimulacija TESLA FMS.


Učinkovitost

Ovisi o pravovremenoj intervenciji. Akutna faza traje 4-6 tj. – preporuka je provođenje neoperativne DTK što ranije nakon nastanka ozlijede i preduvjet je za brži i kvalitetniji oporavak te dugoročno bolje zdravstveno stanje. Subakutna i kronična faza počinju 1-2 mj i više od nastanka ozlijede - kasnijim početkom DTK tretmana povećava se vjerojatnost za duži oporavak , tj potrebom za većim brojem tretmana.

O nama

Naša vizija su sretni ljudi bez tegoba u kralježnici i lokomotornom sustavu.
Zbog toga stremimo postati jedan od vodećih centara za neoperativnu dekompresijsku terapiju kralješžnice (DTK) i tretiranje skolioza u svijetu.