NADO CENTAR

Kranjčevićeva 36/1, Zagreb

Nazovite nas

0800 222 333

Dogovorite termin
Skolioza

Skolioza

Jedan od najučestalijih oblika deformacije kralježnice naziva se skolioza. Naziv potječe iz stare grčke riječi „skolios“ što znači iskrivljen. Kao deformacija javlja se otprilike kod dva do tri posto populacije.

Tijekom godina postojale su razne definicije ove deformacije gdje se ranije klasificiralo kao bolest savijanja kralježnice sve do poprimanja oblika slova C ili S. Danas se ipak gleda „stručnije“ pa se podrazumijeva potpuna rotacija kralježaka i kao iskrivljenost kralježnice u stranu koja iznosi više od 10 stupnjeva (po Cobbu). Obično se ta iskrivljenost jasno vidi na rendgenskim snimkama kada osoba radi snimku u stojećem položaju.

Postoje i teže vrste deformacija, a ona se najprije manifestira u kombinaciji s kifozom, koja podrazumijeva zakrivljenost kralježnice u prsnom dijelu, pa se kombinacija kifose i skolioze naziva kifoskolioza.

Uzroci

U medicinskoj struci se obično uzroci najvećim dijelom smatraju idiopatskima, što laički rečeno znači da su uzroci nepoznati. Skolioza se češće javlja kod ženskog spola, a postoje i neki sekundarni oblici koji se vežu uz neuromuskulatorne bolesti. Javlja se najčešće u djetinjstvu pa se može razlikovati kroz tri tipa:

  • Infantilna
  • Juvenilna
  • Adolescentna

Infantilna se odnosi na razdoblje od rođenja pa do 3. godine, a juvenilna od 4. do 9. godine života, dok se adolescentna odnosi na period od 10. do 18. godine života. U takvoj dobi najčešća pojavnost deformacije javlja se zbog naglog rasta.

Zanimljivo, više od 80% slučajeva skolioze je idiopatskog uzroka, dakle nepoznato te se velika većina, pogotovo kod djevojčica, manifestira u adolescentnoj dobi.

Tri su osnovna tipa skolioze. Pa razlikujemo funkcionalnu, neuromuskularnu i degenerativnu skoliozu.

Funkcionalna skolioza

Kod ovog tipa skolioze kralježnica je normalnog oblika, no problem se pojavljuje negdje drugdje u tijelu i zbog njega dolazi do blagog zakrivljenja, a najčešći primjer je kada je jedna noga kraća od druge.

Neuromuskularna skolioza

Problem se javlja prilikom formiranja kostiju kralježnice te kada se ne one ne mogu prirodno razvijati pa ovaj oblik često vežemo uz urođene mane, cerebralnu paralizu ili mišićnu distrofiju.

Degenerativna skolioza

Ovaj oblik prevladava kod odraslih osoba za razliku od prethodna dva. Nastaje kao promjena na kralježnici tijekom vremena zbog oslabljivanja ligamenata koje zajedno uz propadanje tkiva dovodi do zakrivljenosti kralježnice.

O nama

Naša vizija su sretni ljudi bez tegoba u kralježnici i lokomotornom sustavu.
Zbog toga stremimo postati jedan od vodećih centara za neoperativnu dekompresijsku terapiju kralješžnice (DTK) i tretiranje skolioza u svijetu.