NADO CENTAR

Kranjčevićeva 36/1, Zagreb

Nazovite nas

0800 222 333

Dogovorite termin
Poliklinika kralježnica

Poliklinika kralježnica

Kralježnica i implikacije vezane uz nju su jedan od najučestalijih zdravstvenih problema pa se mnogi pitaju može li jedna poklinika iste otkloniti terapijom ili operativnim zahvatima. Jedna od najboljih je Poliklinika Nado. Kralježnica se često laički naziva „kičmom“ te se odnosi na centralni koštani stup u koji je „ugrađena“ moždi s korijenima živaca koji iz nje proizlaze. Građena je od vratnih, prsnih, slabinskih i križnih kralježaka, a između njih se nalaze takozvani diskovi.

Postoji razvijen sustav zavoja kralježnica pa postoje zavijenost u vratu i donjem dijelu leđa što je poznato pod nazivom lorodza te zavijenost u području prsnog koša kada je kralježnica zavijena prema straga što se naziva kifoza.

Također, valja istaknuti i neke najpoznatije razvojne poremećaje, a tiču se poremećaja osovine kralježnice koja se očituje kada se kralježnice u stranu što se naziva skolioza. Često se u medicini spominje i Scheurmannova bolest, a ona se odnosi na pojačanu zavijenost kralježnice prema straga u ranom djetinjstvu. 

Veće traume uzrokuju ozljede kralježnice, a najučestaliji razlozi su padovi s većih visina ili prometne ozljede (uzrokovane prometnim nesrećama). Pucanjem vanjskog vezivnog prstena dolazi do izlaska medicinski rečeno središnjeg želatinoznog sadržaja što se naziva hernija diska.

Postoji i drugi niz poremećaja i tipova ozljeda koji razvojem degenerativnih procesa dovode do suženja spinalnog kanala, nestabilnosti kralježnice pa čak i kompresije živaca. Te ozljede uzrokuju značajne probleme te su zapravo najučestaliji po pitanju svih ozljeda kralježnice.

Zanimljiva je činjenjica da od raznih bolesti kralježnice u Republici Hrvatskoj boluje svaka deseta osoba, prema Državnom zavodu za statistiku. To stavlja Lijepu našu u sam vrh u Europi po oboljenju koje je poznato kao faktor koji smanjuje radnu sposobnost i životnu kvalitetu.

Simptomi i znakovi problema s kralježnicom

Najčešći simptomi koji označuju probleme s kralježnicom mogu biti trnci, osjećaj ukočenosti, teška bol pri dizanju iz kreveta, ukočeni vrat ili potpuna ukočenost koja se ne može olakšati niti analgeticima.

O nama

Naša vizija su sretni ljudi bez tegoba u kralježnici i lokomotornom sustavu.
Zbog toga stremimo postati jedan od vodećih centara za neoperativnu dekompresijsku terapiju kralješžnice (DTK) i tretiranje skolioza u svijetu.