NADO CENTAR

Kranjčevićeva 36/1, Zagreb

Nazovite nas

0800 222 333

Dogovorite termin
Petni trn

Petni trn

Petni trn je poznat pod nazivom plantarni fascitis i odnosi se na otvrdnuće na hvatištu s petnom kosti. Obično se utvrđuje nakon rendgenskog pregleda. Uzrok boli se vrlo lako otkriva, a manifestira se primjerice bolom na dodir ili s boli prilikom kretanja ili istezanja. Bolovi u peti ne moraju biti vezani uz petni trn.

Simptomi – Petni trn (plantarni fascitis)

Zanimljivo, medicinska istraživanja pokazuju da otprilike od 10 do 60 posto pacijenata ne osjeća značajne simptome i mogu normalno funkcionirati. Oštra, ubodna bol, ukočenost pete i i trnci u području pete su tri osnovna simptoma. Bol ovisi o obliku, veličini i položaju. Znakovito je da u slučaju otklanjanja upale okolnog tkiva poboljšanje stanja se manifestira u visokom postotku, čak i preko 97% slučajeva.

Terapija

Terapija kod petnog trna obično uključuje vježbe istezanja jer medicinska gimnastika i fizioterapija je najučinkovitija metoda izliječenja koju je potrebno raditi po preporuci fizioterapeuta ili doktora specijalista. Osim medicinske gimnastike korisne mogu biti elektroterapije, ultrazvuk,, magnet i laser. U slučaju jake boli pomoći u ublažavanju simptoma može ubrizgavanje steroidno-analgetskog pripravka.

Liječenje može potrajati tjednima, a u slučaju kroničnog petnog trna može potrajati i do nekoliko mjeseci uz primjenu drugih terapija kao što su masaže (poznat je takozvani cross-friction) te terapija udarnim valom.

Cross friction je metoda koja funkcionira na način da se pritisak vrši direktno na bolno mjesto i on donosi olakšanje nakon početne nelagode. Iako nema medicinskog objašnjenja, takva vrsta podražaja može sanirati kronično stanje, naročito kada ostale tehnike zakažu.

Posljednja varijanta jest svakako operacija. Operativnim zahvatom se inače uklanja upaljeni dio ligamenta nakon kojeg ponovno slijedi proces rehabilitacije kroz fizioterapiju i kinezioterapiju prema preporuci doktora specijalista.

Zanimljivo, od pomoći mogu biti i ortopedski ulošci u nekim slučajevima. Smanjenjem opterećenja na bolno mjesto može pomoći u smanjenju upalnog procesa. Međutim, potrebno je naglasiti kako se radi o ulošcima napravljenima po otisku, dakle individualno, a ne onih klasičnih podložaka kakve ima kupiti u uobičajenim trgovinama.

O nama

Naša vizija su sretni ljudi bez tegoba u kralježnici i lokomotornom sustavu.
Zbog toga stremimo postati jedan od vodećih centara za neoperativnu dekompresijsku terapiju kralješžnice (DTK) i tretiranje skolioza u svijetu.