NADO CENTAR

Kranjčevićeva 36/1, Zagreb

Nazovite nas

0800 222 333

Dogovorite termin
MAGNETOTERAPIJA
 • 26.10.2023.

MAGNETOTERAPIJA

Terapiju primjenjujemo u liječenju degenerativnih bolesti zglobova i kralježnice, lomova kostiju, ruptura i ligamentarnih povreda.Primjenom magnetoterapije stvara se niskofrekventno pulsirajuće magnetsko polje koje prodire kroz ljudsko tijelo i u njemu pobuđuje stvaranje struja.

Na koji način djeluje magnetoterapija?

Pod djelovanjem magnetnog polja određenog inteziteta i frekvencije, sadržaj kisika u tkivima se povećava i do 200% u odnosu na početne vrijednosti. Istovremeno dolazi do povećanja ATP-a kao najvažnijeg izvora energije za staničnu aktivnost.

Djelovanje magnetoterapije

1) Protiv bolova

Magnetoterpija  niskim frekvencijama izaziva stvaranje električne struje u živčanim vlaknima uslijed magnetne indukcije. Ova inducirana struja blokira prolaz percepcije boli iz bolnog područja u leđnu moždinu, pa sve do moždanih centara. Bol je kao rezultat ovog procesa blokirana,ali I uz pomoć drugih analgetskih mehanizama. Ovi drugi mehanizmi uključuju povećanu proizvodnju endorfina i suzbijanje upale i otoka.

2) Smanjuje otok (antidematozni efekat)

Oticanje nastaje zbog nedostatka protoka krvi na kapilarnom nivou što za posljedicu ima nakupljanje tekućine između stanica. Magnetoterapija u ovom slučaju ima za  cilj djelovati protiv glavnih uzroka otoka. Na taj način magnetoterapija djeluje protiv visokog krvnog tlaka u kapilarama kao i protiv mogućeg povećanja propustljivosti stijenki kapilara. Poboljšana perfuzija, tj. protok krvi kroz tkivo, igra važnu ulogu u efektu protiv otoka uz pomoć magnetoterapije.

Kada se metabolizam ubrza nakon što je primjenjena magnetoterapija otok se brže resorbira, te postoji jači protuupalni i analgetski efekat u zahvaćenom području. 

3)  Opuštanje spazma mišića

Magnetoterpija uzrokuje bržu razgradnju kiselih produkata metabolizma u mišićima. Ovi kiseli metaboliti izazivaju bolnu iritaciju u mišićima i u područjima kronične upale. Magnetnoterapija poboljšava perfuziju (protok krvi kroz tkivo) i povećava aktivnost laktat dehidrnogenaze koja započinje eliminaciju mliječne kiseline. Magnetoterapija dovodi do toga da se mišićni spazam sve više smanjuje, smanjuje se radikularnu iritacija, koja često izaziva peckanje i pulsirajući bol.

4) Efekat ozdravljenja i regeneracije

Ljekovito i regenerativno djelovanje  koje ima magnetoterapija na kosti i meka tkiva objašnjava se nespecifičnom iritacijom citoplazmatske membrane. Na površini ove membrane dolazi do aktivacije metaboličkog lanca čije je ključna točka promjena u odnosu cAMP/cGMP (promjena odnosa između cikličnog adenozinmonofosfata i cikličnog gvanozinmonofosfata).

U slučaju upotrebe regenerativnog djelovanja na kosti, primjena magnetoterapije dovodi do povećane aktivacije osteoklasta što za posljedicu ima pokretanje regenerativnog procesa koštanog tkiva. Magnetoterapija značajno ubrzava zarastanje, aktivira proizvodnju novog tkiva, kalcifikaciju, te dovodi do povećane osjetljivosti na parathormon, što pomaže u reguliranju nivoa kalcija u organizmu.

Bolja perfuzija krvi i veća zasićenost kisikom potiču brži oporavak od upala u svim tkivima. Takođe dolazi i do značajnog ubrzanja zarastanja oštećenih perifernih živaca, te regeneracije neurofibrila.

Indikacije

 • kontuzije, istegnuća, ozljede ligamenata, luksacije, distorzije, frakture, pseudoartroze
 • Sudeckova distrofija
 • reumatske bolesti (akutna i kronična stanja)
 • postoperativna rehabilitacija – za zacjeljivanje rana
 • bolesti središnjeg i perifernog živčanog sustava 

Kontraindikacije 

 • pacemaker
 • juvenilni dijabetes
 • trudnoća
 • krvarenja
 • hipotenzija
 • dijabetička angiopatija
 • koronarna insuficijencija
 • akutne infekcije
 • gljivične bolesti

O nama

Naša vizija su sretni ljudi bez tegoba u kralježnici i lokomotornom sustavu.
Zbog toga stremimo postati jedan od vodećih centara za neoperativnu dekompresijsku terapiju kralješžnice (DTK) i tretiranje skolioza u svijetu.