NADO CENTAR

Kranjčevićeva 36/1, Zagreb

Nazovite nas

0800 222 333

Dogovorite termin
Liječenje skolioze

Liječenje skolioze

Skolioza je jedna od najučestalijih i najčešće spominjanjih deformacija koje se vežu za kralježnicu te je prema definiciji zapravo zakrivljenost kralježnice 10 ili više stupnjeva prema Cobbu. Razina zakrivljenosti lako se „mjeri“ rendgenskim snimkom. Liječenje skolioze je također jedno od najučestalijih medicinskih pitanja koje se nameće te je zapravo ključno pitanje: „Može li se skolioza uopće liječiti ?“

Simptomi za skoliozu su slični kao i deformiteti i bilo koja druga stanja kralježnice pa ju je malo teže razlikovati. No, skolioza i njeni simptomi se mogu olakšati s nekim metodama, a one se tiču redovite tjelovježbe i pravilnog držanja. Sportske aktivnosti su svakako preporučljive, pogotovo od ranog djetinjstva, a također je potrebno naučiti jednako raspodijeliti teret primjerice prilikom podizanja težih predmeta i sl.

Kako ustanoviti da je riječ o skoliozi?

Skoliozu je jednostavno ustanoviti kod fizioteraputa ili specijaliziranog liječnika pomoću takozvanog testa pretklona, osim naravno rendgenske snimke koja točno može odrediti stupanj zakrivljenosti kralježnice. Pretklonom se jasno može vidjeti asimetrija kralježnice te se čak može ustanoviti i oblik skolioze. Ona se može prepoznati promjenama na tijelu poput različite visine ramena i sl.

Liječenje skolioze

Liječenje skolioze je moguće i ono ponajprije ovisi o stupnju zakrivljenosti kralježnice, a zato je najbolji pokazatelj tzv. Cobbov kut. Naravno, preporuka je početak liječenja u što ranijoj fazi u ranoj dobi. Ako je tzv. Cobbov kut do 30 stupnjeva tada se preporuča ciljano vježbanje koje uvelike može pripomoći u smanjenju širenja i pogoršanja skolioze.

Također valja napomenuti kako su u modernoj medicini prisutne i fizioterapeutske metode naziva Schroth, ali i neke druge klasične metode koje fizioterapeti mogu provoditi u svrhu korekcije.

Ukoliko je riječ o stupnju zakrivljenosti od 30 do 50 stupnjeva tada je uz prethodno spomenute vježbe i fizikalnu terapiju potrebno nositi i tzv. Milwaukee steznik. Međutim, važno je naglasiti kako takve slučajeve obično vode specijalisti na tom području.

Kod skolioze sa stupnjem zakrivljenosti većim od 50 stupnjeva je operativni zahvat vjerojatno najnužnije rješenje u većini slučajeva, no moguće je i pri manjem stupnju zakrivljenosti liječiti operativno ukoliko tako procijeni liječnik specijalist.

O nama

Naša vizija su sretni ljudi bez tegoba u kralježnici i lokomotornom sustavu.
Zbog toga stremimo postati jedan od vodećih centara za neoperativnu dekompresijsku terapiju kralješžnice (DTK) i tretiranje skolioza u svijetu.