NADO CENTAR

Kranjčevićeva 36/1, Zagreb

Nazovite nas

0800 222 333

Dogovorite termin
Križobolja ili lumbalni bolni sindrom (4)

Križobolja ili lumbalni bolni sindrom (4)

Bol je u kliničkoj slici dominantan simptom, pa se stoga govori o « bolnom sindromu kralježnice ». Postoje dvije skupine takvih sindroma: vertebralni i vertebrogeni.

Križobolja ili lumbalni bolni sindrom (7)

Bol je u kliničkoj slici dominantan simptom, pa se stoga govori o « bolnom sindromu kralježnice ». Postoje dvije skupine takvih sindroma: vertebralni i vertebrogeni.

Vertebralni bolni sindromi se očituje bolovima koji su ograničeni na onaj dio kralježnice koji je degenerativno promijenjen i bolovi se pritom ne šire u udaljene regije. Izazvani su najčešće degenerativnim promjenama međukralježničkih zglobova, diskusa (ali bez pomaka jezgre) i na prostoru između šiljastih nastavaka kralježaka (straga). Lokalni bolovi izazvani degeneracijom diska (međukralježnična ploča) postoje samo dotle, dok degenerativni proces nije prouzročio raskid vezivnog prstena diska, jer u njemu ima senzibilnih živčanih niti koje prilikom gibanja (rastezanja) bivaju nadražene. Kada vezivni prsten diska pukne i jezgra diska prolabira, dolazi do nadražaja ili čak kompresije (pritiska) korijena spinalnog živca koji na toj razini izlazi iz kralježnične moždine, pa će se bolovi proširiti na periferiju duž onog živca kojemu je korijen podražen. Bolovi zbog promjena u prostoru između šiljastih nastavaka kralježaka nastaju samo u lumbalnom (slabinskom) dijelu kralježnice, najčešće kad postoji lumbalna hiperlordoza ( povećanje slabinske krivine) i nikad se ne šire na periferiju.

Vertebrogeni bolni sindromi su nazvani ovako jer im je uzrok (postanak) bola u degenerativnim promjenama kralježnice, ali koji se očituju podalje od nje. Oni nastaju stoga što protrudirana (hrskavični prsten nije sasvim pukao) ili prolabirana ( prsten je puknuo, postoji razderotina) jezgra diska prodre prema kralježničnom kanalu (u njemu je smještena kralježnična moždina) ili otvoru između kralježaka (prolaz za spinalni živac), pa nastaje podražaj ili pritisak na korijen spinalnog živca u tom segmentu. Tada dolazi do širenja bolova duž čitavog živčanog spleta (kroz ruku ili nogu, ovisno o mjestu nastanka). Tako nastaje cerviko–brahijalni bolni sindrom pri degenerativnim promjenama na donje vratne kralježnice, te lumbosakralni bolni sindrom (koji se naziva i lumboishijalgija) pri degenerativnim promjenama na donjoj lumbalnoj kralježnici.

Degenerativne promjene međukralježničkih zglobova (koje se nazivaju spondilartroza) mogu

se očitovati i bolovima podalje od same kralježnice, ali ti bolovi nikad nemaju radikularni karakter (pritisak na živac) jer nisu ni izazvani podražajem korjenova spinalnih živaca; stoga se nazivaju i « pseudoradikularnim » bolnim sindromima.

Liječenje se određuje prema simptomima i funkcijskim poremećajima koji se razvijaju na temelju opisanih degenerativnih promjena.

O nama

Naša vizija su sretni ljudi bez tegoba u kralježnici i lokomotornom sustavu.
Zbog toga stremimo postati jedan od vodećih centara za neoperativnu dekompresijsku terapiju kralješžnice (DTK) i tretiranje skolioza u svijetu.