NADO CENTAR

Kranjčevićeva 36/1, Zagreb

Nazovite nas

0800 222 333

Dogovorite termin
Križobolja ili lumbalni bolni sindrom (6)

Križobolja ili lumbalni bolni sindrom (6)

Akutni ili kronični lumbalni sindrom odnosno ishialgiju može izazvati lezija diska lumbalne kralježnice. Promjene hrskavičnog prstena diska nastaju već u 30. godini života.

Akutni ili kronični lumbalni sindrom odnosno ishialgiju može izazvati lezija diska lumbalne kralježnice. Promjene hrskavičnog prstena diska nastaju već u 30. godini života. Degenerativne promjene najčešće nastaju tamo gdje je mehaničko opterećenje (i to ne samo statičko, nego prvenstveno dinamičko) a to su mjesta gdje jedan dobro pokretan dio kralježnice prelazi u drugi koji je slabo pokretan ili sasvim nepokretan. Prema tome, degenerativne promjene najčešće nastaju na donjem dijelu vratne i na donjem dijelu slabinske kralježnice. Ovdje su diskusi pri kretanju, stajanju i sjedenju najviše opterećeni, pa su stoga i najpodložniji ozljedama. Zato se upravo na tim mjestima najčešće susrećemo diskartrozu (degenerativna promjena na disku između dva kralješka – prostor se sužuje a pokrovne plohe dvaju susjednih trupova kralježaka se približe), protruziju (izbočenje) ili prolaps međukralježničkog diska. O protruziji se radi kada je došlo do izbočenja diska prema van uslijed povećanja pritiska na disk, a dio ili čitava jezgra se pomiču u razvijenu razderotinu – hrskavični prsten nije sasvim pukao. Hernija ili kila diska nastaje kod puknuća diska pri čemu jezgra potpuno izađe van kroz vezivni prsten koja izaziva križobolju s ishijalgijom ili bez nje. Jezgra diska se pri takvom pritisku može micati prema natrag ili u stranu, a vrlo rijetko naprijed (ako se jezgra pomakne naprijed, ne nastaje križobolja). O ishijalgiji govorimo kada se bol širi u jednu ili obje noge, što nas upućuje na jače podraživanje korijena ishijadičnog živca. Bol se pojačava pri pokretu i na pipanje dijela kralježnice gdje su razvijene degenerativne promjene diska. Pokretljivost kralježnice je smanjena u jednom ili više smjerova. Mišići križa su napeti i bolni. Često osoba sa takvim problemom zauzima položaj u kojem osjeća najmanju bol. Takav «bezbolni» položaj je koristan jer sprečava daljnje podraživanje korijena živca pa ga bolesnik treba održavati. Bolni položaj se lako prepoznaje jer se bolesnik drži iskrivljeno. Bolesnik ne može u dovoljnoj mjeri odizati nogu iz ležećeg položaja na leđima zbog bola kroz cijelu nogu. Što je bol jača, to je podizanje noge od podloge sve teže i bolnije (Lazarević-Laseugueov znak). Osjet dodira i refleksi na donjim udovima su oslabljeni ili odsutni. U težim oblicima ishijalgije izražena je mišićna slabost te otežan hod na prstima i peti.

O nama

Naša vizija su sretni ljudi bez tegoba u kralježnici i lokomotornom sustavu.
Zbog toga stremimo postati jedan od vodećih centara za neoperativnu dekompresijsku terapiju kralješžnice (DTK) i tretiranje skolioza u svijetu.