NADO CENTAR

Kranjčevićeva 36/1, Zagreb

Nazovite nas

0800 222 333

Dogovorite termin
Križobolja ili lumbalni bolni sindrom (2)

Križobolja ili lumbalni bolni sindrom (2)

POLIKLINIKA NADO

Nastojat ću ovim tekstovima uputiti širi broj čitatelja u načine prevencije, rano otkrivanje, pravilno liječenje i rehabilitaciju križobolje, lumboishijalgije, diskus hernije, vratobolje i mnogih drugih bolesti koristeći svoja profesionalna znanja i iskustvo, opisujući suvremene spoznaje o uzrocima, načinima i mogućnostima liječenja, ne samo na način klasične (alopatske) medicine već i iz kuta prirodnih metoda (nekonvencionalna medicina) koje zauzimaju sve više mjesta (manualna medicina (osteopatija, kiropraktika), homeopatija, kineska tradicionalna medicina, biorezonanca i dr.) u rješavanju zdravstvenih problema, često kao vrlo jednostavan i učinkovit način liječenja i prevencije.

Naglašavam da u prevenciji i liječenju bolnih sindroma kralježnice posebno važnu ulogu ima samozaštita, u ovom slučaju najbolje stoji ona narodna – «Pomogni si, pa će ti i Bog pomoći».

Primjenjujući savjete i upute dobivene od zdravstvenog osoblja, bolesnik u sprečavanju križobolje najviše može pomoći sebi, a time i obitelji i društvu. Treba znati da lijekovi i različite preporuke ne mogu same riješiti problem već glavni i najzainteresiraniji član preventivno- rehabilitacijskog tima treba biti sama osoba sa bolnim sindromom. Nažalost moram reći da većina osoba ide linijom lakšeg otpora i očekuje od svog liječnika ili terapeuta da dobije «čarobnu tabletu» ili «čarobnu terapiju» koja će problem riješiti umjesto njih, a one će se i dalje ponašati i raditi kao ranije. Često u početnim fazama sindroma uspješno djeluju -tablete, masaža, fizikalna terapija - ali one samo smire simptom bola i obično ne djeluju na uzroke križobolje (o njima ću pisati kasnije) koji ostanu skriveni i «pritajeni», čekajući kad će opet napasti u još većem i širem obimu. Zato je važno osobu uputiti u postupke koji će pomoći u prevenciji i rehabilitaciji bolnih sindroma kralježnice kako bi znala spriječiti razvoj novih napadaja sindroma. Medicinski postupci u preventivnom i terapijskom smislu utječu na dužinu i kakvoću života. Rano otkrivanje bolesti izrazito povoljno djeluje na mogućnost ranog izlječenja bez posljedica u dužinu i kakvoću života. Poduzimanjem preventivnih mjera sprječava se razvoj bolesti. Kada se medicinsko znanje ne koristi u cijelosti i kada mogućnosti ne postoje za to, bolest može štetno utjecati na zdravlje.

O nama

Naša vizija su sretni ljudi bez tegoba u kralježnici i lokomotornom sustavu.
Zbog toga stremimo postati jedan od vodećih centara za neoperativnu dekompresijsku terapiju kralješžnice (DTK) i tretiranje skolioza u svijetu.