NADO CENTAR

Kranjčevićeva 36/1, Zagreb

Nazovite nas

0800 222 333

Dogovorite termin
HERNIJA DISKA

HERNIJA DISKA

Hernija diska je jedna od najučestalijih ozljeda kralježnice koje se prvotno pojavljuje u lumbalnom i/ili cervikalnom dijelu. I dan danas ne postoji točno objašnjeni medicinski razlog nastanka hernije, ali poznato je da se pojavljuje zbog genetskih faktora, težine obavljanja nekog fizičkog posla, ali i tjelesne težine koja također može biti čimbenik.

Simptomi su promljenjivi te mogu nestati i pojaviti se naglo te se javljati povremeno ili biti dugotrajni.

Bol nastaje kada diska koji se nalazi između između dvaju kralježaka i koji zbog boli biva potisnut prema izlaznom živcu. U slučaju da se radi o boli u donjem dijelu leđa koja izaziva bolove u nogama tada je riječ o takozvanom išijasu koji je dosta sličan problem, ali ga ipak treba znati razlikovati.

Također se kod hernije diska može razlikovati veći ili manji stupanj poremećaja pa primjerice osobe s manjim stupnjem mogu biti bez ikakvih simptoma.

Liječenje hernije

Hernija diska se može liječiti fizikalnom terapijom ili analgeticima, dakle lijekovima protiv bolova. Također se preporuča pritom lagano hodanje, spavanje na tvrdoj podlozi, ali i spavanje na boku sa skupljenim koljenima i jastukom između njih. Tako se pritisak može popustiti nakon učinkovite kombinacije fizikalne terapije i lijekova. Naravno, postoji metoda mirovanja koja se pokazala efikasnosm u nekim lakšim slučajevima.

U slučaju da ni to ne pomaže tada se u 12. tjednu nakon pojave prvih simptoma podliježe operativnom zahvatu. Šest tjedana poslije zahvata se pacijent vraća potpunoj radnoj sposobnosti.

Magnetska rezonanca (MRI) je najučinkovitiji način prepoznavanja hernije diska te je najzastupljenija metoda otkrivanja problema u svijetu.

Bolje spriječiti nego liječiti

Problem je uvijek bolje spriječiti pa se svakako preporuča lagana tjelovježba, dosta laganog hodanja i promjena životnog stila jer je hernija diska obično vezana za one sa sjedilačkim načinom života uz konstantni rad na ojačavanju mišića kralježnice.

Pritom, u periodu oporavka treba pripaziti da se izbjegava dizanje teških predmeta, kao i saginjanje i teži fizički rad.

O nama

Naša vizija su sretni ljudi bez tegoba u kralježnici i lokomotornom sustavu.
Zbog toga stremimo postati jedan od vodećih centara za neoperativnu dekompresijsku terapiju kralješžnice (DTK) i tretiranje skolioza u svijetu.