NADO CENTAR

Kranjčevićeva 36/1, Zagreb

Nazovite nas

0800 222 333

Dogovorite termin
Hernija diska vratne kralježnice

Hernija diska vratne kralježnice

Hernija diska može uzrokovati i probleme vratne kralježnice te nije vezana isključivo za lumbalni (donji) dio leđa kako se laički najčešće prepoznaje, već je riječ o generalnom medicinskom problemu koji se veže uz vratne kralješke. Kako bi ju mogli točnije definirati ona se još naziva i prolapsom koji znači puknuće ovojnice.

Diskovi su prisutni između svakog par kralježaka, osim prva dva vratna (atlas i axis). Na ljudskom tijelu u sklopu kralježnice postoje 24 interverebralna diska i 33-34 kralješka. No, treba razlikovati više tipova hernije diska.

Pretežno se radi o pomicanju posterolateralno i blagi minimalni oblik bez puknuća ovojnice se naziva bulging. Protruzija se pak odnosi na puknuće dijela fibroznice ovojnice, dok se prolaps ili ekstruzija odnosi puknuće ovojnice na svim razinama (curenje izvan strukture želatinoznog oblika). Najgori oblik bi uključivao pritom i odvajanje sadržaja diska što se naziva sekvestracijom.

Obično se hernija diska javlja između segmenata L5-S1, ali javlja se i u bilo kojem dijelu kralježnice i zahvaća otprilike oko 3 posto populacije najčešće dobne skupine od 30 pa sve do 60 godina.

Simptomi:

Simptomi su razni, a najčešće počinje bol koja se širi stražnjom stranom natkoljenice do ispod koljena, ali u slučaju hernije diska vratne kralježnice obično se radi o trncima i slabosti u određenom dijelu mišića ramenog pojasa i prstiju ruku. U težim oblicima može se javiti bol koja onemogućava ustajanje iz kreveta.

Liječenje

Učestalo kretanje, sjedenje na pilates lopti, lagana tjelovježba i jastučić za sjedenje ukoliko se bavite uredskim poslom bi svakako mogli biti o pomoći u ublažavanju simptoma. Preporučljivo je prošetati svakih sat vremena uz laganu tjelovježbu kako bi popustio pritisak na „diskove“.

Specifičnost vratne kralježnice

Mnogi liječnici preporučuju izbjegavanje spavanja na trbuhu, ali uvijek je najbolja opcija prevencija koja se najčešće može učiniti terapijom kroz niz aktivnosti i ciljanim vježbe za jačanje muskulature uz kralježnicu, ovisno o kojoj je vrsti hernije diska riječ. Problemi s vratnom kralježnicom nalažu splet posebnih gimnastičkih vježbi za koje se potrebno posavjetovati sa specijalistom fizioterapije jer mnogi tretmani masaže mogu imati loš učinak i zapravo mogu biti kontraproduktivne.

O nama

Naša vizija su sretni ljudi bez tegoba u kralježnici i lokomotornom sustavu.
Zbog toga stremimo postati jedan od vodećih centara za neoperativnu dekompresijsku terapiju kralješžnice (DTK) i tretiranje skolioza u svijetu.