NADO CENTAR

Kranjčevićeva 36/1, Zagreb

Nazovite nas

0800 222 333

Dogovorite termin
Cervikobrahijalni sindrom

Cervikobrahijalni sindrom

Cervikobrahijalni sindrom je niz simptoma, kako to i riječ sindrom upućuje, koji se pojavljuju zajedno, a nemaju prethodnog objašanjenja. Kod Cervikobrahijalnog sindroma riječ je o boli, utrnulosti i slabosti u predjelu vrata i ramena. Radi se o sindromu koji uzrokuje promjene u donjem dijelu vratne kralježnice.

Bol se širi prema ramenima pa sve do prstiju uz osjećaj utrnulosti, trnaca i hladnoće u rukama. Neki simptomi označuju i gubitak osjeta i snage, odnosno refleksa u rukama. Znakovito je da su kod ovog sindroma značajnije tegobe u samo jednoj ruci, a osim rendgenskim snimkama utvrdi se može tomografijom, elektromiografijom ili magnetskom rezonancom.

U mnogim klinikama liječi se neoperativnom dekompresijskom metodom koja utječe na popuštanje živaca uz kralješke jer je sami sindrom nastao kao posljedica pritiska, odnosno kompresije korijena cervikalnih živaca. Može nastati zbog nekih degenerativnih promjena, ali i ozljeda te zbog prolapsa kralježničnog diska.

Cervikobrahijalni sindrom - Uzroci

Kompresija ili pritisak na živčani splet na vratno rebro ili ključnu kost je najčešći uzrok koja može nastati zbog krive posture, odnosno držanja tijela u muskulaturi ramenog obruča, a može se pojaviti i zbog prijelom koji nije pravilno zarastao.

Također se kao uzrok može pojaviti degeneracija zglobova u kralježnici koji također uzrokuju bol, oticanje i slabost navedenog područja.

Simptomi

Postoji više simptoma cervikobrahijalnog sindroma, a najčešći su bol u ramenima i vratu pa čak i podlaktici, pojačana bol noću i remećenje sna, pojačana bol s fizičkom aktivnoću, oticanje u rukama, trnci u prstima te glavobolja su najčešći simptomi, a još se mogu javiti težina i ukočenost gornjeg dijela tijela te poremećen osjet u dijelovima ruke.

Obično se veže za neke repetitivne radnje kao što je tipkanje na računalu, uredski rad, premještanja objekata na pokretnoj traci i sl.

Elektromiografijom i raznim testovima ultrazvučnog dopplera se obično može utvrditi oštećenje živaca i prekid krvnog protoka kao početni simptom i pokazatelj sindroma. Bolovi se ublažuju korištenjem analgetika, relaksatora i antireumatika koji smanjuju upalne procese. Također je preporučljiva fizikalna terapija s ciljem ispravljanja posture, ali su stoga potrebne bitne promjene na radnom mjestu (pravilno sjedenje i sl.), a moguće je i nošenje ovratnika neko vrijeme.

O nama

Naša vizija su sretni ljudi bez tegoba u kralježnici i lokomotornom sustavu.
Zbog toga stremimo postati jedan od vodećih centara za neoperativnu dekompresijsku terapiju kralješžnice (DTK) i tretiranje skolioza u svijetu.