Naši centri: Doktori
BIOREZONANTNI PREGLED I TERAPIJA ALERGIJA „BICOM“ Moja najnovija slika
25.02.2014 12:44:40
Prof. Branko Šredl fiziolog...
više...
FIZIJATRIJSKO- REUMATOLOŠKO SAVJETOVALIŠTE krapac
14.02.2014 10:10:21
Dr Ladislav Krapac, specijalist reumatolog...
više...
Više o suradnicima pogledajte ovdje... Djelatnici
Siniša Bosak, prvostupnik fizioterapije
26.02.2014 8:48:44
...
više...
Više o djelatnicima pogledajte ovdje...

Početna » Terapije » Manualna medicina
15.03.2012 11:51:13
Autor:admin
Svrstano u: Terapije

Manualna medicina

Galerija:

MANUALNA MEDICINA –KARIKA KOJA NEDOSTAJE

 

Manualna medicina predstavlja djelatnost koja se bavi dijagnostikom i terapijom reverzibilnih funkcijskih smetnji lokomotornog sustava metodama mobilizacije, manipulacije i masaže. Funkcijske smetnje (neadekvatna pokretljivost zgloba, a bez izrazitih patoloških promjena strukture; narušenost međusobnih odnosa struktura i funkcija lokomotornog sustava) najčešći su uzrok boli u lokomotornom sustavu, a bol je najčešći simptom funkcijske smetnje. Iako su pisani tragovi o manualnoj terapiji stari više od 3000 godina prije Krista, ona relativno kasno privlači pozornost službene medicine. U Londonu je tek 1965.god. utemeljena Međunarodna udruga za manualnu medicinu (FIMM: International Federation of Manual Medicine). U većini evropskih zemalja sve je izraženija tendencija integracije manualne medicine u fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

Manualna terapija se provodi poslije suptilnog manualnog pregleda koji omogućuje dijagnozu i najmanjih smetnji zglobne funkcije u kvalitativnom i kvantitativnom smislu kao preduvjeta ciljane terapije, a samo ciljana terapija jamči najbolje rezultate.

Zašto manualna terapija kod bolnih sindroma kralježnice i lokomotornog sustava ?

 

 

  1. Manualna terapija je dokazana kao vrlo uspješna metoda liječenja na tom području, puno učinkovitija od konvencionalne fizikalne terapije koja se često primjenjuje šablonski – bez individualnog pristupa.
  2. Najbolji rezultati postižu se u rješavanju upravo najčešćih sindroma i stanja: lumbago, lumboishijalgija, zglobne boli, bolova i parestezija (trnci) niz ruke i noge, bolova unutrašnjih organa uzrokovanih dislokacijom kralježaka, skolioza, lošeg držanja, glavobolje, vrtoglavice, spondilolisteze i dr.
  3. Manualnom terapijom djelujemo na uzrok problema za razliku od alopatske (klasične) medicine koja djeluje samo simptomatski, tako da se u početku problema simptomi obično smire ali se kasnije najčešće pojavljuju ponovno i to u još jačem obliku. Problemi naposljetku zbog nerješavanja primarnog uzroka prelaze u kronične tegobe ( koje se puno teže ili uopće više ne mogu riješiti).
  4. Preventivno možemo manualnim tehnikama jako dobro djelovati na strukturu tijela u cilju sprečavanja , usporavanja ili ublažavanja mogućih ili vjerojatnih tegoba, i to prije nego što postoje bolni simptomi. Takav sistem preventivne dijagnostike i terapije u klasičnoj medicini nažalost ne postoji – pacijenti zato nikada ne odlaze liječniku kako bi mu on spriječio npr. bol u križima (takav zahtjev bi vjerojatno izazvao podsmjeh i čuđenje liječnika, iako je sa stanovišta manualne medicine potpuno opravdan i logičan), već onda kada imaju određenih tegoba.
  5. Manualna dijagnostika i terapija pripada najprirodnijem obliku liječenja funkcijskih smetnji lokomotornog sustava, bez farmakologije, skupe opreme i raznih zračenja.
  6. Upotreba samo medikamentozne i fizikalne terapije kod bolesnika kojih je u kliničkoj slici, primarno, utvrđeno blokiranje (reverzibilne funkcijske smetnje) najčešće daje slabe rezultate, dok se manualnom terapijom brzo i elegantno rješavaju takvi problemi, pacijenti se brže osposobljavaju za rad.
  7. Liječnici su često suočeni s neuspjehom medikamentozne i fizikalne terapije u bolesnika s bolnim sindromima kralježnice, a jedan od problema je dijagnostičke naravi. Često uzrok boli ostaje nepoznat i nakon iscrpne kliničke, neurološke, laboratorijske i radiološke obrade pa se liječnik mora zadovoljiti sindromskom dijagnozom (cervikalni, torakalni, lumbosakralni sindrom).
  8. Alopatska medicina u svojoj nemoći rješavanja radikularnih sindroma (diskus hernije, protruzije) često pristupa operativnim zahvatima, sa vrlo upitnim rezultatima. Većina tih problema može se uspješno riješiti manualnom terapijom (neagresivnom) i trakcijom ekstenzomatom, bez opasnosti po zdravlje i život pacijenta.

Problema na području tretiranja bolnih sindroma kralježnice i lokomotornog sustava ima više:

 

 

dijagnostiku i terapiju u prvoj fazi bolnih sindroma lokomotornog aparata provodi liječnik primarne zdravstvene zaštite, a koji je nedovoljno obučen za tu problematiku o čemu u predgovoru knjige prof. dr. sc. Ive Jajića: «Fizijatrijsko-reumatološka propedeutika», Medicinska naklada Zagreb, govori prof. dr. sc. Theodor Dürrigl: «… Prirodno je ,da se u tijeku medicinskog studija posebna pozornost poklanja učenju dijagnostičkih postupaka – od osmišljenog uzimanja anamneze do svrhovita iskorištavanja laboratorijskih i drugih aparaturnih pretraga – u kolegijima tzv. propedeutike (znači određenu «pred-obuku»). Na žalost, tu se sustavu organa za pokretanje obraća nedovoljno pozornosti, premda su bolesti upravo toga sustava u svakodnevnoj liječničkoj praksi, napose u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, vrlo česte. Ako je liječnik nedovoljno podučen «kliničkom» pregledavanju zglobova i kralježnice, a pogotovo njihovu funkcionalnom pregledu, pribjeći će tzv. dopunskim pretragama kako bi došao do dijagnoze. No, umjesto da ih odredi smišljeno, on može zatražiti niz pretraga krvi (koliko li je samo «reumatoidnih faktora» testirano bez ikakve potrebe!) i tzv. standardnih rendgenskih slika. A tako se ne samo nepotrebno troši novac fondova nego se – što je mnogo gore – bolesnika neopravdano izlaže ijonizantnom zračenju. Samo nekoliko usmjerenih pitanja bolesniku, samo nekoliko ciljanih hvatova ili pokreta naučenih u lokomotornoj propedeutici pa će i mlađi liječnik doći mnogo bliže ispravnoj dijagnozi koju će nadjenuti bolesti zgloba ili kralježnice, na koju – sada već mnogo pouzdanije – misli, pa će mu trebati možda samo jedna ili dvije dodatne pretrage da bi je potvrdio (ili odbacio). Prema mojem mišljenju, za područje «propedeutike bolesti lokomotor. sustava» u dodiplomskoj nastavi nije namijenjen dovoljan broj sati nastave …»

pacijent se u sljedećoj fazi obično upućuje dalje nekom od specijalista (fizijatru, ortopedu, reumatologu, neurologu itd.) kod kojeg obično provede 10–15 min., što je apsolutno nedovoljno za kvalitetniji funkcionalni pregled. Za to postoje i objektivni razlozi (velik broj pacijenata, malo vremena, nedovoljan broj stručnjaka itd.). Specijalisti dalje obično šalju na fizikalnu terapiju, koja se provodi praktički bez ikakvih mogučnosti korekcije u postupku terapije jer fizioterapeuti ne mogu odlučivati o vrsti i načinu terapije, iako su oni u neposrednom kontaktu s pacijentom i najbolje poznaju njegove probleme i reakciju na određene terapijske postupke.

slaba suradnja između liječnika i fizikalnih terapeuta za vrijeme trajanja terapije. Pacijent obično ide na kontrolu tek po završetku terapijskog ciklusa.

u razvijanju palpatornog senzibiliteta egzaktne manualne dijagnostike najbitniji čimbenici su profinjenost osjetila dodira i kontinuitet u radu i uvježbavanju tehnike, što iziskuje potpunu predanost i posvećenost poslu.

liječnici bi trebali imati kvalitetne suradnike na polju manualne medicine. Većinu tehnika i koncepata međunarodno priznatih iz ortopedsko-manualne terapije (po Cyriaxu, Mulliganu, Lewitu, Maitlandsu, Kaltenbornu, McKenziu, itd.), trebaju obavljati educirani fizioterapeuti ili kinezioterapeuti, jer smatram da su liječnici preskupi društvu da bi se sustavno bavili samo manualnom terapijom.

znatan broj samozvanih «kiropraktičara» i «nadriliječnika» koji djeluje bez adekvatne izobrazbe i koji zbog svoje nestručnosti direktno ugrožavaju zdravlje a ponekad i život korisnika svojih usluga. Pacijenti sa bolnim sindromima su praktički prisiljeni odlaziti u potragu za rješenjem svojih tegoba jer se na fizikalne terapije čeka relativno dugo, a kod kroničnih problema najčešće ne dobivaju željene rezultate.

Sve veći broj ljudi sa bolnim sindromima lokomotornog sustava, kako u svijetu tako i kod nas, čine neodložnim potrebu da se manualna medicina, kao dokazano učinkovita metoda dijagnosticiranja i liječenja uvede u sustav našeg društva, bilo kao konvencionalna ili komplementarna medicina. U Nado centru rješavamo oko 90% svih glavobolja, vrtoglavica, cervikalnih i cervikobrahijalnih sindroma, a oko 80% lumbalnih sindroma (diskus hernije, protruzije diska ,lumbago, lumboishijalgije). Naglašavam da su gotovo svi pacijenti prošli jednu ili više terapijskih procedura klasične medicine. Ovi rezultati liječenja navode nas na zaključak da bi manualna terapija trebala činiti okosnicu terapije u rješavanju funkcijskih problema lokomotornog aparata.

 

 

Ostavite komentar

Obavjesti
Poliklinika NADO Zagreb
01.12.2015 8:44:51
Poštovani, zadovoljstvo nam je obavijestiti Vas da je od danas, 01...
više...
OBAVIJEST RODITELJIMA
31.08.2015 3:52:11
Od dana 01. 09. 2015. uvodi se mjesečna članarina za grupne vježbe ...
više...
Novost u Nado centru Split !!
07.05.2015 2:23:51
Poštovani, odsad možete napraviti i pregled Vaše kralješnice kod p...
više...
Iskustva pacijenata
Neka od iskustava pacijenata Nado centra sa raznim vrstama terapije
PROPUSTILI STE_ POGLEDAJTE
Z1
Emisija "Nado koncept liječenja"
Kanal RI
Emisije "Rijeka zdravlja"
Rijeka zdravlja 06.03.2013.
...

galeriju sa ostalim video materijalima iz emisije "Rijeka zdravlja" možete pogledati ovdje
Istra TV
Emisije "Ura od zdravlja"
Nado centar zdravlja (listeza)- Ljetni magazin TV Istra 29.08.2013
...

galeriju sa ostalim video materijalima možete pogledati ovdje
Jabuka TV
NADO Koncept liječenja...
Alter TV 14.12.2012
...

galeriju sa ostalim video materijalima iz sa Jabuke možete pogledati ovdje
Z1
Emisija o alternativi
Nado centar zdravlja (Nado koncept liječenja) 17.12.2013.
...

galeriju sa ostalim video materijalima s televizije Z1 možete pogledati ovdje
Poznati u Nado centru
Neki od poznatih pacijenata Nado centra...
Lada Kajfež
...

galeriju sa ostalim celebrityima možete pogledati ovdje
Tematski video materijali
Spondilolisteza
...

galeriju sa ostalim video materijalima možete pogledati ovdje
Centar za psihološku pomoć
Centar za psihološku pomoć
10.06.2014 7:53:44
...
više...
Sirova prehrana
Besplatno predavanje o sirovoj prehrani Petkom u 18:00
26.11.2013 7:31:23
Poštovani, pozivamo Vas na predavanje o sirovoj prehrani koje će ...
više...
Stop pušenju
Obavjesti
Poliklinika NADO Zagreb
01.12.2015 8:44:51
Poštovani, zadovoljstvo nam je obavijestiti Vas da je od danas, 01...
više...
OBAVIJEST RODITELJIMA
31.08.2015 3:52:11
Od dana 01. 09. 2015. uvodi se mjesečna članarina za grupne vježbe ...
više...
Novost u Nado centru Split !!
07.05.2015 2:23:51
Poštovani, odsad možete napraviti i pregled Vaše kralješnice kod p...
više...
Iskustva pacijenata
Neka od iskustava pacijenata Nado centra sa raznim vrstama terapije
PROPUSTILI STE_ POGLEDAJTE
Z1
Emisija "Nado koncept liječenja"
Kanal RI
Emisije "Rijeka zdravlja"
Rijeka zdravlja 05.06.2013.
...

galeriju sa ostalim video materijalima iz emisije "Rijeka zdravlja" možete pogledati ovdje
Istra TV
Emisije "Ura od zdravlja"
Nado centar zdravlja (diskus hernia)- Ljetni magazin TV Istra 01.08.2013
...

galeriju sa ostalim video materijalima možete pogledati ovdje
Jabuka TV
NADO Koncept liječenja...
Alter TV 01.11.2012.
...

galeriju sa ostalim video materijalima iz sa Jabuke možete pogledati ovdje
Z1
Emisija o alternativi
Nado centar zdravlja (Nado koncept liječenja) 13.03.14.
...

galeriju sa ostalim video materijalima s televizije Z1 možete pogledati ovdje
Poznati u Nado centru
Neki od poznatih pacijenata Nado centra...
Pamela Ramljak
...

galeriju sa ostalim celebrityima možete pogledati ovdje
Tematski video materijali
Petni trn
...

galeriju sa ostalim video materijalima možete pogledati ovdje
Centar za psihološku pomoć
Centar za psihološku pomoć
10.06.2014 7:53:44
...
više...
Sirova prehrana
Besplatno predavanje o sirovoj prehrani Petkom u 18:00
26.11.2013 7:31:23
Poštovani, pozivamo Vas na predavanje o sirovoj prehrani koje će ...
više...
Stop pušenju