Head
for “Nado” ® physical therapy concept for spine and locomotor system treatment
for preventive spline wellnes “Vertebro Lifting” ®. Designed for hotels, welness centers, spa resorts, sport&fitness clubs
za fizikalnu terapiju po “Nado konceptu” ® lječenja i tretiranja tegoba vezanih uz kralježnicu i lokomotorni sistem
za Preventivni medicinski welness kralježnice “Vertebro Lifting” ®. Namjenjeno hotelima welness centrima, toplicama, sportskim i fitness klubovima
Head Head Head Head Head Head Početna Misija i vizija Osoblje Terapije Biorezonantna terapija Oboljenja Video galerija Galerija Kontakt
Naši centri: Doktori
BIOREZONANTNI PREGLED I TERAPIJA ALERGIJA „BICOM“ Moja najnovija slika
25.02.2014 12:44:40
Prof. Branko Šredl fiziolog...
više...
NEUROKIRURŠKO SAVJETOVALIŠTE- DRUGO MIŠLJENJE DSC_0241
14.02.2014 10:15:38
Prim.dr. Gojko Buljat specijalist neurokirurg i kirurg, vertebrolog ...
više...
Više o suradnicima pogledajte ovdje... Djelatnici
Marina Kovačević, prvostupnica fizioterapije unnamed
26.02.2014 8:39:16
Tijekom studija fizioterapije posebno se istaknula svojom ambicijom, v...
više...
Više o djelatnicima pogledajte ovdje...
Početna » Oboljenja » Lumboischialgia
07.12.2011 8:16:30
Autor:admin
Svrstano u: Oboljenja

Lumboischialgia

Galerija:

MEHANIČKI UZROKOVANA KRIŽOBOLJA I/ILI LUMBOSICHIALGIA

 

SIMPTOMI

Lumboischialgia ( išijas )-snažna , oštar  bol u donjem dijelu leđa koji se širi prema nozi kroz glutealnu regiju, ponekad sve do prstiju   Antalgični položaj tijela -  trup se spontano i bez voljne kontrole osobe savija u stranu i prema naprijed da bi se smanjio pritisak na korijen n. ischiadicus-a. Trnci , slabost , slabija kontrola pokreta noge , slabiji oslonac na nogu. Paressis n.peroneus -moguća je i pareza stopala (padnuto
stopalo)-slabost mišića potkoljenice , te otežana i/ili ograničena funkcija stopala.

 UZROK

Najčešće nepravilno i neprimjereno podizanje tereta ,  rotacija trupa udružena sa savijanjem ili ispravljanjem trupa.  Degenerativne promjene kralješaka i diskova (degenerativna bolest diska , okoštavanja kralješnice)

CILJEVI TERAPIJE

Tretirati uzrok problema , tj oštećen diska i iritaciju korijena n. ischiadicus-a.  Smanjiti i/ili ukloniti bolove u križima i nozi , te ukloniti eventualne neurološke simptome ( trnci u nozi , promjene  osjeta , slabost potkoljenice i stopala ). Poboljšanje funkcije lumbalne kralješnice , a  time funkcije cijelog sustava za kretanje.  Smanjenja pritisak unutar kralješnice i saniranje oštećenog diska između dva kralješka , kao i samih kralješaka. Smanjenje i/ili uklanjanja mehaničke i druge iritacije korijena spinalnog živac te poslijedično  smanjenje  i/ili u potpuno     uklanjanje simptoma lumboischialgie (išijasa )

 

TERAPIJA

Neoperativna dekompresijska  terapija kralježnice (DTK)- istezanje lumbalne kralješnice. Mirovanje u rasteretnom Viliamsovom položaju: ležeći položaj na leđima sa podignutim nogama na povišenju ili ležeći na boku sa savijenim nogama i jastukom između. Elektroterapija,
terapija Infracrvenim svjetlom, manualna terapija prema potrebi.

UČINKOVITOST

Ovisi o pravovremenoj intervencija. Akutna faza -4-6 tj. – provođenje neoperativne DTK  što ranije nakon nastanka ozlijede- preduvjet za brži i kvalitetniji oporavaki dugoročno bolje zdrvstveno stanje. Subakutna i kronična faza – 1-2 mj  i više od nastanka ozlijede- kasnijim početkom DTK terapije povećava se vjerojatnost za duži  oporavak , tj veći broj terapija.

USPIJEŠNOST

80% i više  pacijenata tretiranih sa neoperativnom dekompresijskom terapijom kralješnice postigne izlječenje  ili olakšanje tegoba .    Samo u 10-ak % slučajeva DTK ne može pomoći jer je povreda takove prirode ( npr. sekvestrirani (odlomljeni) disk) da se zaista mora na operativni zahvat.

 

PREDRASUDE

NETOČNO – tvrdnje nekih medicinskih krugova da istezanje  kralješnice, kod svježe ( akutne ) povrede diska između kralješaka , može uzrokovati pogoršanje ozlijede. TOČNO- kao i svaki lijek , tako i istezanje kralješnice , ako je pravilno dozirano i odmjereno primijenjeno može  samo koristiti pacijentu.

PRIMJENA NEOPERATIVNE DTK POSLIJE OPERACIJE KRALJEŠNICE: poslije operativnog zahvata kod 30-40 % pacijenata
zaostanu određene tegobe , onda više nema smisla raditi  DTK jer se pokazalo da to daje slabe rezultate.  Dakle DTK ima smisla samo prije operativnog zahvata ili odmah poslije operativnog zahvata ,  što se još ne primjenjuje u Hrvatskom zdravstvu.

23 komentara:

 1. ante je na dan 07.12.2011, u 8:16:30 sati rekao:

  pozdrav..vec sam vam pisao u vezi skolioze..danas sam bio kod ortopeda..i on mi je rekao da nevd nikakvu skoliozu..iako je radiolog vidi na slici..sve m je pomuceno..nalaz od ortopeda je da imam lumboishialgiju..sto ste mi i vi spomenuli kao mogucnost..rekao m je da se bavim sa sportom i kao obavezu jogu..od svoje dok. sam dobo uputnicu za bizovac za terapije kod fizijatra…dali m to sve moze trajno pomoci..dali kod vas postoji mogucnost da se to trajno makne..i vremenski perod tj broj terapija i cijena..hvala unaprijed


 2. admin je na dan 07.12.2011, u 8:16:30 sati rekao:

  Poštovani gosp. Ante,

  kao što smo Vam već rekli, naša preporuka je da dođete kod nas na pregled. Dok ne vidimo Vaše slike i dok Vas detaljno ne pregledamo ne možemo Vam reći koliko terapija će Vam biti potrebno i dali Vam trajno možemo pomoći. Što se tiče terapija u Bizovcu, ako ste već dobili uputnicu onda odite i odradite propisanu terapiju, ukoliko Vam ne bude bolje onda se svakako javite nama. Moramo naglasiti da Vam u Bizovcu neće raditi našu vrstu terapije. Ukoliko imate dodatnih pitanja slobodno nam ostavite upit ovdje.

  Srdačan pozdrav!
  NADO CENTAR ZDRAVLJA


 3. ante je na dan 07.12.2011, u 8:16:30 sati rekao:

  postovani hvala na odg.svakako cu se javiti za vas pregled.hvala


 4. admin je na dan 07.12.2011, u 8:16:30 sati rekao:

  Nema na čemu.

  Lijepi pozdrav!


 5. Manda Bosnjak je na dan 07.12.2011, u 8:16:30 sati rekao:

  Dobar Dan
  Postovani mene zanima kako se prave termini posto bih ja dosla muz dijete ali ne zivimo tu. Da li se dugo ceka:) lijep pozdrav


 6. admin je na dan 07.12.2011, u 8:16:30 sati rekao:

  Poštovana,

  kada se naručite na pregled ne čeka se dugo do 2-3 dana.
  Možete nazvati na naš besplatni info broj: 0800/222-333 ili na 01/ 6408-555, pa će te dobiti konkretne informacije oko naručivanja.

  Ukoliko imate dodatnih pitanja, stojimo Vam na raspolaganju.

  Srdačno Vas pozdravljamo!
  NADO CENTAR ZDRAVLJA


 7. Darko je na dan 07.12.2011, u 8:16:30 sati rekao:

  Postovani,imam jedno kratko pitanje,u Septembru imao sam povredu malo ispod skocnog zgloba,i doktori nisu radili MRT snimak,nego su ga uradili posle 4 meseca,i diagnoza je Peroneus splyt Syndrom,i tek su me operisali nakon 6 meseci od povrede.Operacija je bila u Februaru ali meni ni dan danas nije bolje,i noga i dalje otice,dali je razlog zato sto je operacija uradjena tek nakon 6 meseci.Unapred hvala!!!


 8. Branko Benko je na dan 07.12.2011, u 8:16:30 sati rekao:

  molim vas misljenje, radi se o lubosishiaglii, nakon cetiri dana terapije Zaldijarom stanje se pogorsalo.utrnula skroz noga od gleznja nanize.po struci sam gradevinac.


 9. admin je na dan 07.12.2011, u 8:16:30 sati rekao:

  Poštovani,

  preporučujemo dekompresijsku terapiju lumbalne kralježnice. Lijekovima se ublažavaju simptomi, ali treba se djelovati na uzrok problema. Preporučujemo da se najavite na pregled i odmah možemo početi s dekompresijskim terapijama.
  Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja, stojimo Vam na raspolaganju.

  Srdačan pozdrav!

  Nado centar zdravlja


 10. Jasminka je na dan 07.12.2011, u 8:16:30 sati rekao:

  Poštovani,
  moja je dijagnoza neuralgija intercostalis, traje već 2 mjeseca, možete li mi preporučiti djelotvorne terapije…
  Unaprijed zahvaljujem


 11. admin je na dan 07.12.2011, u 8:16:30 sati rekao:

  Jasminka
  Žao mi je što se patite 2 mj sa neugodnosti zvanom intercostalna neuralgija.
  Svakako vam možemo pomoći , na raspolaganju imamo niz terapija koje su djelotvorne za vašu tegobu , počevši od neoperativne dekompresijske terapije kralješnice, zatim lasera, kinesiotapea , manualna terapije ,akupunkture..
  Molim vas da nam se javite na 01 6408 555 i dogovorite termin za pregled ,kako bi smo mogli odlučiti koji pristup bi najviše odgovarao vama za navedene tegobe.
  Srdačan pozdrav


 12. davor je na dan 07.12.2011, u 8:16:30 sati rekao:

  Molim vas za pomoć, supruga mi mjesec dana ima nesnosne bolove u ledjima i dg. je lumboischialgia bill Peresis n. peronei I.dex, te je upotrebljavala ljekove protiv bolova Transtec 35 mg, Lyrica a 75 mg i Tramudin R tbl 2×1. Stanje je iz dana u dan gore, sa čestim intervencija hitne pomoći. Nismo napravili magnetnu rez i naručeni smo za 18. 6. 2013. u clinici Medicol Split. Takodjer poradi konstantnih bolova i naprezanja upućena je kardiologu sa dg. angina pectoris. Molim vas savjet što prije napraviti u ovom kaotičnom zdravstvenom stanju. Hvala puno.


 13. ivana je na dan 07.12.2011, u 8:16:30 sati rekao:

  Prije 4 godine operirala sam L4 i L5,i nakon toga imam dijagnozu pareza lijevog stopala,noga mi često trni,imam grčeve,bol se proteže od lijevog kuka do nožnih prstiju…što mi savjetujete?Postoje li ikakve vježbe za to?Unaprijed hvala na odgovoru!


 14. terapeut je na dan 07.12.2011, u 8:16:30 sati rekao:

  Volio bi vidjeti Vas i Vaše nalaze, ali po Vašem opisu tegoba nisam previše optimističan ako su trnci postojali i odmah nakon operativnog zahvata.

  Nado


 15. terapeut je na dan 07.12.2011, u 8:16:30 sati rekao:

  Ispričavam se što vam ranije bilo odgovoreno. Neki tehnički problemi. Ako još ima tegobe sa lumboišijalgijom neka se javi u centar Split, bez obzira
  na srčane tegobe koje Vaša gospođa ima. Lijepi pozdrav.

  Nado


 16. Alija Čobić je na dan 07.12.2011, u 8:16:30 sati rekao:

  Imam 15 godina diskus herniju l5 s1 koju vježbama držim u kontroli mišić lijeve noge je atrofirao ali nemam bolova


 17. terapeut je na dan 07.12.2011, u 8:16:30 sati rekao:

  Poštovanje,
  Ne mogu Vam odgovoriti jer iz Vaše rećenice nism razumio vaše pitanje.
  Nado


 18. marina došen je na dan 07.12.2011, u 8:16:30 sati rekao:

  MR-om mi jedijanosticirana hernija disca L5-S1 (12mm)
  trenutno sam na fiz terapiji- Stopalo mi još nije skroz palo, mogu ga pomicati prema dolje, ali gore više ne. Da li bi pomogla dekompresija kod vas, i koja je otprilike cijena? Hvala


 19. terapeut je na dan 07.12.2011, u 8:16:30 sati rekao:

  Poštovanje,

  dekompresijska terapije se u ovakovim slučajevima pokazala naj učinkovitija. Nije svemoguća, ali ipak naj učinkovitija.

  S obzirom da ne znam iz kojeg dijela Hrvatske zovete, ne mogu Vam odgovoriti u vezi cijene, jer su one različite od centra

  do centra. Cijenik je na webu, ili nazovite naš besplatni tel. 0800/ 222-333 radi više informacija.

  Lijepi pozdrav
  Nado


 20. tanja je na dan 07.12.2011, u 8:16:30 sati rekao:

  imam jake bolove u kicmi i duz cele desne noge koja je uvek hladna.treba da radim magnetnu i skener a doktorova dijagnoza je lumboischialgia m544.primam injekcije movalis,ohb 12,dexason.kao i tablete mydocalm 150.tetrazepam 50 i aflamin 100.ali i pored toga bolovi su nepodnosljivi.molim za neki vas savet


 21. terapeut je na dan 07.12.2011, u 8:16:30 sati rekao:

  Poštovanje,
  moj prijedlog je da se što prije javite u neki od naših centara, kako bi Vam mogli pomoći, jer se očito kod Vas radi o povredi intervertebralnog diska (diskus hernia, protruzija ili prolaps) koji se
  najučinkovitije saniraju neoperativnom dekompresijskom trapijom. Što prije, to nam je lakše i brže sanirati disk.

  Lijepi pozdrav Nado !


 22. vladimir bankovic je na dan 07.12.2011, u 8:16:30 sati rekao:

  Postovani,
  prije 6 godina na MR-u mi je ustanovljena hernija diska L1-L5. Zadnjih godinu dana osjecam manje bolove u donjem dijelu kicme i trnjenje lijevog stopala,ali me brinu jaki bolovi u unutrasnjosti rektuma koji nastaju nakon jutarnje defekacije.Bolovi se umire nakon lezanja na ledjima sa savijenim koljenima. Uzimam Naklofen i cepice Voltaren. Fizijatar je ustanovio kronicnu lumboisijalgiju.
  Sto mi je ciniti jer su bolovi svakodnevni?
  S postovanjem


 23. admin je na dan 07.12.2011, u 8:16:30 sati rekao:

  Poštovani gospodine Vladimir,

  bolovi u poručju rektuma mogu biti znak problematike lumbalnog diska i pritiska na korijen živca koji je zadužen za inervaciju tog područja.
  Naš neurokirurg, prof. dr. sc. Gojko Buljat na temelju anamneze, pregleda i eventualno potrebne nove magnetske rezonance lumbalne kralježnice donosi zaključak o uzroku Vaših tegoba i predlaže terapijske postupke koji će riješiti Vaše tegobe.

  Za sva dodatna pitanja kontaktirajte nas: 0800 222 333

  Srdačan pozdrav

  Nado


Ostavite komentar

Obavjesti
USKORO OTVORENJE NADO CENTRA VARAŽDIN
11.02.2015 2:52:21
Početkom ožujka...
više...
Atlas profilaks u Nado centru
13.11.2014 12:02:07
Poštovani pacijenti, ovim Vas putem obavještavamo da od sada u Na...
više...
NADO KONCEPT LIJEČENJA – TV Z1 svaki drugi ponedjeljak od 18:00 h -19:00 h. Repriza u srijedu u 09:00h
22.09.2014 7:03:26
...
više...
Iskustva pacijenata
Neka od iskustava pacijenata Nado centra sa raznim vrstama terapije
PROPUSTILI STE_ POGLEDAJTE
Z1
Emisija "Nado koncept liječenja"
Kanal RI
Emisije "Rijeka zdravlja"
Rijeka zdravlja Nado centar 23.10.2013.
...

galeriju sa ostalim video materijalima iz emisije "Rijeka zdravlja" možete pogledati ovdje
Istra TV
Emisije "Ura od zdravlja"
Nado centar zdravlja (vrtoglavica)-Ura od zdravlja 30.10.2013.
...

galeriju sa ostalim video materijalima možete pogledati ovdje
Jabuka TV
NADO Koncept liječenja...
Alter TV 12.04.2013.
...

galeriju sa ostalim video materijalima iz sa Jabuke možete pogledati ovdje
Z1
Emisija o alternativi
Nado centar zdravlja (Nado koncept liječenja) 22.09.14
...

galeriju sa ostalim video materijalima s televizije Z1 možete pogledati ovdje
Poznati u Nado centru
Neki od poznatih pacijenata Nado centra...
Tina Katanić
...

galeriju sa ostalim celebrityima možete pogledati ovdje
Tematski video materijali
Antioksidansi
...

galeriju sa ostalim video materijalima možete pogledati ovdje
Centar za psihološku pomoć
Centar za psihološku pomoć
10.06.2014 7:53:44
...
više...
Sirova prehrana
Besplatno predavanje o sirovoj prehrani Petkom u 18:00
26.11.2013 7:31:23
Poštovani, pozivamo Vas na predavanje o sirovoj prehrani koje će ...
više...
Stop pušenju