Terapije

Fizikalna terapija i rehabilitacija

Fizikalna terapija Zagreb

NEOPERATIVNA DEKOMPRESIJSKA TERAPIJA KRALJEŽNICE (DTK)

Dekompresijska terapija kralježnice, za razliku od klasične fizikalne terapije koja uglavnom djeluje samo na smanjenje simptoma,  ima prednost u primjeni jer je usmjerena na otklanjanje uzroka.

Riječ je o učinkovitoj neoperativnoj metodi rješavanja problema bolova u križima koji se šire prema nozi, išijasa, bolova u vratnoj kralježnici, glavobolja, vrtoglavica, šumova u ušima, trnaca duž ruku i skolioze. U 85 posto slučajeva dekompresijska terapija kralježnice odgađa operacije zahvate, za razliku od klasične fizikalne terapije koja uglavnom djeluje samo na smanjenje simptoma.

OD BOLESTI KRALJEŽNICE DANAS BOLUJE SVAKA 10 OSOBA

Ove bolesti uzrok su tri milijuna hospitalizacija u Hrvatskoj godišnje, što nas smješta u sam europski vrh po oboljenju koje drastično smanjuje radnu sposobnost i kvalitetu života. Danas su bolovi u leđima jedan od najčešćih razloga posjeta liječniku te najčešći razlog izostanka s posla, a uzroci boli mogu biti razni, često profesionalno uvjetovani, bilo da se radi o pretežno sjedećem načinu života ili pak intenzivnoj fizičkoj aktivnosti. Bolesti kralježnice, osim što stvaraju velike zdravstvene tegobe, sa sobom nose i niz popratnih troškova koji mogu biti prilično veliki: troškove bolovanja, liječenja, operativnih zahvata i rehabilitacije.

PREVENCIJA JE I DALJE NAJBITNIJA

U sprječavanju nastanka tegoba vezanih za kralježnicu prevencija je i dalje najbitnija – treba izbjegavati dizanje većeg tereta u sagnutom položaju i duže sjedenje, dok pravilno vježbanje i rekreativno bavljenje sportom s druge strane mogu biti itekako dobra prevencija. No, kad je problem već prisutan, tu je fizikalna terapija i njezine metode pomoću kojih je moguće otkloniti bol te čak izbjeći i operaciju.

NADO KONCEPT LIJEČENJA

Poliklinika NADO je usko specijalizirana za liječenje raznih oblika poremećaja kralježnice. Bavimo se predoperativnom, postoperativnom i sportskom rehabilitacijom, a poseban naglasak je na dekompresijskoj terapiji kralježnice (DTK) koju smatraju učinkovitijom od pomoćnih procedura u fizikalnoj medicini i rehabilitaciji. Najveći smo centar u EU za neoperativnu dekompresijsku terapiju kralježnice, i prvi u Hrvatsku uvodimo takvu vrstu terapije, te stvaramo naš koncept liječenja – NADO KONCEPT LIJEČENJA. U posljednjih 17 godina, koliko već djelujemo, obavili smo stotine tisuća postupaka dekompresijske terapije kralježnice.

Fizikalna terapija Zagreb

TerapijeTerapije

PRP / ACP TERAPIJA

PRP ili ACP terapija (autologna kondicionirana plazma) nova je medicnska tehnologija koja se koristi u liječenju ozljeda mišično-koštanog sustava, kao i na području esetetske medicine, a najčešće se koristi u rehabilitaciji sportaša, rekreativaca kao i kod osoba koje nisu sportski aktivni. Izuzetan je uspjeh ova terapija pokazala kod patoloških stanja, jer je vrijeme oporavka kod pacijenata značajno smanjeno. Već nakon nekoliko dana primjenom “ACP ili PRP terapije” primjećuje se oporavak pacijenata.

Područje sportske medicine napreduje brzim tempom i ohrabruje mnoge ljude, od sportski aktivnih do opće populacije, kako bi sudjelovali u djelatnosti aktivnih i zdravih. Međutim, povećanje tjelesne aktivnosti rezultiralo je porastom ozljeda mišićno-koštanog sustava.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nedavno je istražila da ozljede mišično-koštanog sustava utječu na ljude diljem svijeta i najčešći je uzrok dugoročne boli i tjelesnog oštećenja. Ozljede mekok tkiva kao što su ligamenti i tetive, predstavljaju 45% ozljeda mišičnog-koštanog sustava. Plazma bogata trombocitima (PRP ili ACP terapija) koristi se u liječenju mnogih mišično-koštanih ozljeda uključujući tetive i zglobove. Obično je potrebno 4 do 6 tretmana (injekcija).

Postupak:
 • Pacijentu se u ordinaciji uzima mali uzorak krvi iz vene sa iglom i posebnom konstruiranom špricom.
 • Krv se pomoću posebnog sustava za centrifugiranje odjeljuje.
 • Prilikom tog procesa iz krvi se izdvajaju koncentrirani eritrociti, plazma sa niskim trombocitima i plazma bogata trombocitima i faktorima rasta koji se ubrizgavaju u povrijeđeno ili oštećenbo tkivo.
 • Kompletan proces radi se pod stručnim vodstvom, a cjelokupan proces u pravilu traje manje od 20 minuta.
Indikacije za ACP ili PRP terapiju su:
 • teniski lakat (epikondilitis)
 • golferski lakat (medialni epikondilitis)
 • skakačko koljeno (patellar tendinosis)
 • ahilova tetiva( achilles tendinosis)
 • mišići stražnje lože
 • osteoarthritis (kuk, koljeno..)
ACP ili PRP terapija se također primjenjuje (dozira) u:
 • tetivu
 • mišić lista
 • kvadriceps

Fizikalna terapija Zagreb

TerapijeTerapije

[/vc_column_inner]

Skolioza – pregled, procjena, plan i program liječenja

U Poliklinici Nado radimo detaljnu fizioterapeutsku procjenu za djecu i adolescente koji imaju loše držanje ili fiksiranu devijaciju kralježnice (kifozu ili skoliozu).

Uz preciznu anamnezu pacijenta, bilježeći rizične čimbenike (nagli rast, godište, Risserov znak, obiteljsku anamnezu, bolnost, prvi menstrualni ciklus kod djevojčica, sportske aktivnosti i dr.) radimo fizioterapeutsku procjenu i ispitivanje koštano mišićnog sustava. Promatranjem asimetrije ramena, lopatica, linija struka, nagiba zdjelice, duljine ekstremiteta izvodimo Adamsov test preklona i utvrđujemo da li se radi o skoliotičnom ili kifotičnom držanju, ili fiksiranoj devijaciji.

FORMETRIC 3D/4D SNIMANJE KRALJEŽNICE

U slučaju pozitivnog testa radimo i snimanje kralježnice vrhunskim optičkim skenerom Formetric 3D i 4D sustavom. Potpuno sigurno, bezopasno, precizno i bez ionizirajućeg štetnog zračenja, u 40 msek kompjuter snimi 25 tisuća točaka na trupu i radi animaciju kralježnice u 3D ili 4D projekciji. S tim snimanjem vidimo svaki otklon od težišnice (lateralnu devijaciju), rotaciju svakog pojedinog kralješka, kut kifoze, lordoze, duljinu trupa i mnogo drugih podataka koji nam daju potpuni uvid i evaluaciju pacijentovog stanja prije i nakon tretmana.

PLAN I PROGRAM LIJEČENJA

U suradnji sa cijelim stručnim timom naše poliklinike (ortopedom, fizijatrom, neurokirurgom, osteopatom, manualnim terapeutima) radimo i provodimo dekompresijsku terapiju kralježnice te grupne vježbe do 6 pacijenata kao i individualne treninge.

Ciljane vježbe prilagođene su individualnoj dijagnozi, kondiciji i dobi pacijenta. Posebno radimo na autoelongaciji trupa, defleksiji, učenju pravilnog rotacijskog disanja, jačanju slabih i istezanju skraćenih mišića. Cilj nam je spriječiti progresiju skolioze ili kifoze , ojačati stabilizatore kralježnice, učvrstiti paravertebralnu muskulaturu, održati kapacitet pluća i korigirati posturu.

Terapije Katharina Schroth

KATHARINA SCHROTH

Katharina Schroth – najučinkovitije vježbe za skoliozu

Vježbe provodi bacc physio Antoneta Maričić, certificirani Katharina Schroth fizioterapeut (ETC-2017-0009)

TRETMAN:

“TRODIMENZIONALNA TERAPIJA PO KATHARINA SCHROTH METODI

– osnovni tečaj – liječenje i tretiranje osoba sa skoliozom po poznatoj Schroth metodi
– napredni tečaj po potrebi

TRAJANJE OBUKE:

10 dolazaka po jedan sat (60 minuta)

MJESTO ODRŽAVANJA:

prostorije Poliklinike Nado Fizio Medico Centar, Kranjčevićeva 36/1, Zagreb

CIJENA OBUKE:

2,400,00 kn

PRIJAVE:

mail: info@nado.hr

telefon: 01/6408-555 ili 0800/222-333

UZRAST PACIJENATA:

10 godina i stariji

CILJ RADIONICE

– individualna edukacija pacijenata i provođenje osnovnih vježbi po Katharina Schroth konceptu

– vježbe su prilagođene po određenom obliku devijacije (skolioza, kifoza)

– Savladavanje specifične respiratorne 3D tehnike disanja

DINAMIKA TRETMANA

Po dogovoru, 10 tretmana u dva mjeseca (1-2x tjedno)

Prvi tretman obuhvaća kliničku procjenu po protokolu Katharine Schroth kao i neradijacijsko snimanje kralježnice Formetric 3D sustavom te procjenu samostalnosti izvođenja vježbi

Napomena: Pacijenti koji, uz radionicu, idu i na dekompresijsku terapiju kralježnice, na istu ostvaruju  popust od 50% (100 kn po tretmanu).

NAČINI PLAĆANJA:

gotovina, VISA, MASTERCARD, AMERICAN EXPRESS, MAESTRO

Fizikalna terapija Zagreb

#KatharinaSchroth #VjezbePoKathariniSchroth #KatharinaSchrothZagreb #Skolioza #VjezbeZaSkoliozu #VjezbeZaSkoliozuPoKathariniSchrothMetodi #IskrivljenjeKraljeznice #NadoKonceptLijecenja #NadoCentarZdravlja #DekompresijaKraljeznice #IstezanjeKraljeznice #TrakcijaKraljeznice #SnimanjeKraljeznice #Formetric3D4D #RavnaStopala #OrtopedskiUlosci #PregledOrtopeda #OrtopedijaZagreb #PregledFizijatra #FizikalnaTerapija #FizikalnaTerapijaZagreb #IndividualniTrening #GrupneVjezbe #GrupneVjezbeZaKraljeznicu #GrupneVjezbeZaSkoliozu #Kifoza #Lordoza #TerapijaZaKraljeznicu #TerapijaProtivBoli #ZaZivotBezBoli #Bol #BoluLedjima #BoluKrizima #UZV #UltraZvucnaDijagnostika #ManualnaTerapija #Osteopatija #OsteopatijaZagreb #AntoanetaMaricic #BernardNiksicNado #BoluRamenu #BoluKoljenu #UdarniVal #TerapijaUdarnimValom #ACP #PRP #ACPterapija #PRPterapija #MiroslavBuljan #GojkoBuljat #LadislavKrapac #GordanJambrek #VlatkoJuresic #PregledNeurokirurga #Neurokirurg #Savjetovaliste #Oboljenja #Terapije

U Poliklinici Nado izvode se i vježbe za određene deformacije kralježnice tj. vježbe za skoliozu. Nakon detaljne obrade; pregleda i snimanja kralježnice optičkim skenerom Formetric 3D/4D-om, djeca se uvode u program. Dekompresijska terapija radi se jedanput na tjedan dok se vježbe za skoliozu u našem centru izvode svaki dan. Termini za vježbe za skoliozu raspoređeni su tako da djeca mogu sudjelovati s obzirom na različite turnuse u školi.

Treninzi, tj. vježbe za skoliozu traju po jedan sat. Pristup djeci je individualan. Prema njihovim deformacijama radi se program vježbi za svakog ponaosob. Prvih 15-tak minuta djeca se zagrijavaju na spravama koje su dostupne u našoj dvorani, a potom se rade ciljane simetrične i asimetrične vježbe s obzirom na njihovu dijagnozu.

Koriste se različiti rekviziti: od lopte preko strunjača, švedskih ljestvi, traka i sl. Dob djece koja dolaze u Polikliniku Nado na vježbe za skoliozu je od 10-tak pa do 18 godina. Vježbama po Katharini Schrot, mi u Poliklinici Nado, radimo na aksijalnoj elongaciji, derotaciji, defleksiji, facilitaciji i stabilizaciji kralježnice. Djeca mogu dolaziti sve dok vježbe za skoliozu ne usvoje ali i poslije. Vježbe za skoliozu izvode se pod vodstvom fizioterapeuta koji radi korekcije i određuje tempo kao i program vježbi.

Fizikalna terapija Zagreb

Bitno je naglasiti da sva djeca koja dolaze u Polikliniku Nado moraju vježbati i kod kuće 1-2x dnevno. Cilj vježbi je postići jačanje stabilizatora kralježnice kako bi oni kao oklop sprječavaju daljnju progresiju skolioze, kao i redukciju postojeće.

FORMETRIC 3D/4D

Formetric 3D/4D sistem mjerenja je specijalno razvijen za brzo, bezkontaktno i neradijacijsko statičko i dinamičko mjerenje površine leđa i kralježnice. Nudi 3D i 4D analizu posture, forme kralježnice i funkcijskih parametara, te vizualizira jedinstvenu 3D rekonstrukciju površine leđa i kralježnice.

Objektivni klinički parametri skolioze, kifoze, lordoze, spinalne rotacije i drugi klinički relevantni parametri kalkulirani su sa vrlo visokim stupnjem preciznosti, i mogu se koristiti u dijagnozi, studijama, fizioterapiji, rehabilitaciji i drugim kliničkim primjenama. Sasvim nova 4D tehnologija omogućava korisniku analizu i dokumentaciju pokreta i stanja leđa i kralježnice. Formetric sistem analizira površinu leđa, sofisticiranim, automatskim putem bez potrebe za manualnom fiksacijom markera na kralješcima. Anatomske pozicije kralježaka, i rotacije automatski se detektiraju pomoću rekonstruirane visoko-rezolutne površine i anatomskim i patološkim modelima znanja.

Fizikalna terapija Zagreb

Model rezultata pokazuje kompletnu formu i podatke mjerenja pregledane kralježnice i pelvisa. Pomoću 4D aplikacija svaka serija pokreta biti će iskorištena i prikazana na ekranu. Rang aplikacija može se proširiti kroz elektronsko podizanje platforme, koja dijagnosticira razlike duljina nogu i njihovu točnu korekciju, npr. ortopedske cipele itd. Platforma je podesiva u sve 3 dimenzije kako bi simulirala pronaciju, supinaciju ili podešenja samo peta ili ristova.

APLIKACIJE
 • objektivna i kvantitativna mjerenja statike i posture
 • kompjuterizirana 3D-rekonstrukcija kralježnice uključujući rotacije svih segmenata kralježnice
 • visoki senzibilitet i reprodukcija pregleda
 • objektivna definicija kliničkih diferencija u duljini nogu, pelvisnog tilta, itd.
 • mjerenja i praćenja skolioze
 • mjerenja i praćenje kifoze i lordoze
 • prilika za prepoznavanje statike cijelog tijela i predoperativnog plana
 • postoperativna mjerenja u cilju poboljšanja rehabilitacije
 • planiranje i praćenje procedura fizioterapije
 • unutarnje upravljanje propisima (receptima)
PRIMJERI REZULTATA – PODACI MJERENJA:
 • duljina trupa VP-DM: 460 mm
 • udaljenost ulegnuća DL-DR: 91 mm
 • disbalans trupa VP-DM: Tilt -8 mm
 • pelvisa DL-DR: Torzija -3 mm
 • pelvisa DL-DR: Površinska -1.4°
 • rotacija (rms): Površinska 9°
 • rotacija (max): -20°
 • lateralna devijacija (rms) 15 mm
 • lateralna devijacija (max) 32 mm
 • apex kifoze KA Točka: -69 mm
 • infleksije ITL Apex lordoze: -246 mm
 • LA Kut kifoze ICT-ITL: -398 mm
 • (max) Kut kifoze: VP-ITL 43°
 • kut kifoze VP-T12: kut 39°
 • lordoze ITL-ILS (max): kut 35°
 • lordoze ITL-DM Kut lordoze: 42°
 • T12-DM 40°
OPTIČKA STATO-DINAMIČKA ANALIZA KRALJEŽNICE I POSTURE

3D/4D formetic sistem mjerenja je vodeći svjetski sistem za optička 3D mjerenja leđa i kralježnice. U jako uskoj kooperaciji sa vodećim svjetskim sveučilištima i u projektima sa Europskom zajednicom tehnika je u tekućem procesu razvoja. U budućnosti nove kliničke aplikacije biti će stvorene. Integracija drugih sistema mjerenja, npr. pedobarografija, su važna poboljšanja u pružanju kompletnih solucija mjerenja korisniku. Potpuno kompjuterizirani sistem unutarnjih propisa u samo jednom primjeru aktualnog razvoja. Razvojni tim iz tvrtke DIERS fokusiran je na proširenje vodeće pozicije u ovom području na čijoj centralnoj poziciji je statična i dinamična funkcija kralježnice.

FORMETRIC 3D MJERENJA

Pacijent stoji u prirodnom stojećem položaju, u distanci od 2 m ispred 3D opreme za skeniranje. Skener se može podići na visinu pacijenta. Vrijeme skeniranja za jednu sliku je vrlo kratko (40 ms), radi eliminacije umjetnih pokreta. Rezultati i protokoli analize dostupni su odmah nakon skeniranja.

IZVOĐENJE 4D TEHNOLOGIJE

Dinamično mjerenje velikih područja poput leđa i volumen u 3D aplikacijskim tehnikama. Za novu 4D tehnologiju realizirane su varijacije između različitih statičkih pregleda  u x-zrakama i također optičko 3D mjerenje. Sa novom 4D tehnologijom moguće su sekvence pregleda. U sljedećim prosječnim procesima nesklad posture biti će reduciran a kvaliteta kliničkih rezultata biti će unaprijeđena.

MATTHIASS TEST

4D tehnologija je idealna za registraciju ljudske posture kroz definirani vremenski period. Jedan primjer je realizacija Matthiassovog testa. U vremenskom razmaku od npr. svake 3 sekunde, kompjuter realizira 3D slike koje se mogu analizirati odmah nakon završetka pregleda.

ANALIZA POKRETA

Kontinuirani pokreti tijela (volumna mjerenja) mogu se snimiti i analizirati pomoću 4D tehnologije. Tipične aplikacije su testovi lateralne distorzije, pregled na steper sistemu. Druge kliničke aplikacije biti će moguće u bliskoj budućnosti.

Manualna terapija po Kaltenborn/Evjenth pristupu specijalistički je dio mišićnokoštane fizioterapije koji se sastoji od diferencijalnog i specifičnog pregleda i terapije zglobova, mišića i perifernih živaca. Za razliku od klasične terapije koja koristi osteokinematski pokret za dobivanje pokreta u zglobu, manualna terapija koristi artrokinematski, translatorni pokret (trakcije i klizanja). Takav način pokretanja zgloba manje je invazivan i bolan od navedenog jer ne stvara pritisak na zglobnu hrskavicu te ravnomjerno napinje pasivne zglobne strukture. Pristup su 50 – tih godina prošlog stoljeća osmislili fizioterapeuti Olaf Evjenth i Freddy Kaltenborn iz Norveške. Pristup su kreirali iz postojećih znanja osteopatije, Cyriax pristupa, sportske fizioterapije i kineziologije.

PREGLED

Kaltenborn/Evjenth ima sustavni pristup pregleda gdje se počinje s diferencijalnim pregledom struktura koji mogu uzrokovati bol i ograničenje pokreta (zglob, mišić, živac). Za diferencijaciju zglobova koriste se provokacijski i opuštajući testovi uz primjereno kliničko razmišljanje. Kada se odgonetne u kojem je zglobu problem, počinje se sa specifičnim pregledom zgloba (uključuje aktivne i pasivne pokrete, ispitivanje krajnjeg osjeta, te translatornih pokreta).

TERAPIJA

Kada se nađe specifičan problem koji uzrokuje smanjenu funkcionalnu aktivnost, ide se ili na mobilizaciju, ako je problem hipomobilnosti, ili na stabilizaciju, ako je problem hipermobilnosti u zglobu. Za povećanje mobilnosti koriste se translatorne mobilizacijske/ manipulacijske tehnike zgloba. Manualna terapija po Kaltenborn/Evjenth pristupu koristi tri stupnja mobilizacije zgloba gdje se prva dva koriste za smanjenje boli, a treći za mobilizaciju zgloba koji je ograničen u pokretanju.

Manipulacija je slijedeći, četvrti stupanj mobilizacije i također se koristi za povećanje pokretljivosti zgloba kada treći stupanj ne daje rezultat.
Prilikom terapije mišića koriste se razne tehnike za mobilizaciju – funkcionalna masaža (Evjenth), frikcijska masaža (Cyriax), istezanje preko postizometričke relaksacije, zadržana frikcija na submaksimalno istegnutom mišiću i autoistezanje.

Fizikalna terapija Zagreb

Za povećanje stabilnosti koriste se specifične stabilizacijske tehnike preko mišića. Ako se nađe problem živca, radi se dekompresijska terapija i to kaudalnom/ kranijalnom trakcijom, maksimalnim otvaranjem kanala gdje živac prolazi i klizanjem živca. Pozitivni znakovi oštećenja gornjeg motornog neurona kontraindikacija su za manualnu terapiju (ako problem prvo nije dijagnosticiran od neurologa). Na kraju, ponovnim translatornim gibanjem i funkcionalnim pokretom, ispituje se učinak terapije.

MANUALNA MEDICINA – KARIKA KOJA NEDOSTAJE
Manualna medicina predstavlja djelatnost koja se bavi dijagnostikom i terapijom reverzibilnih funkcijskih smetnji lokomotornog sustava metodama mobilizacije, manipulacije i masaže. Funkcijske smetnje (neadekvatna pokretljivost zgloba, a bez izrazitih patoloških promjena strukture; narušenost međusobnih odnosa struktura i funkcija lokomotornog sustava) najčešći su uzrok boli u lokomotornom sustavu, a bol je najčešći simptom funkcijske smetnje. Iako su pisani tragovi o manualnoj terapiji stari više od 3000 godina prije Krista, ona relativno kasno privlači pozornost službene medicine. U Londonu je tek 1965.god. utemeljena Međunarodna udruga za manualnu medicinu (FIMM: International Federation of Manual Medicine). U većini europskih zemalja sve je izraženija tendencija integracije manualne medicine u fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

Manualna terapija provodi se poslije suptilnog manualnog pregleda koji omogućuje dijagnozu i najmanjih smetnji zglobne funkcije u kvalitativnom i kvantitativnom smislu kao preduvjeta ciljane terapije, a samo ciljana terapija jamči najbolje rezultate.

ZAŠTO MANUALNA TERAPIJA KOD BOLNIH SINDROMA KRALJEŽNICE I LOKOMOTORNOG SUSTAVA?
Manualna terapija je dokazana kao vrlo uspješna metoda liječenja na tom području, puno učinkovitija od konvencionalne fizikalne terapije koja se često primjenjuje šablonski – bez individualnog pristupa. Najbolji rezultati postižu se u rješavanju upravo najčešćih sindroma i stanja: lumbago, lumboishijalgija, zglobne boli, bolova i parestezija (trnci) niz ruke i noge, bolova unutrašnjih organa uzrokovanih dislokacijom kralježaka, skolioza, lošeg držanja, glavobolje, vrtoglavice, spondilolisteze i dr.

Manualnom terapijom djelujemo na uzrok problema za razliku od alopatske (klasične) medicine koja djeluje samo simptomatski, tako da se u početku problema simptomi obično smire ali se kasnije najčešće pojavljuju ponovno i to u još jačem obliku. Problemi naposljetku zbog ne rješavanja primarnog uzroka prelaze u kronične tegobe ( koje se puno teže ili uopće više ne mogu riješiti).

Preventivno možemo manualnim tehnikama jako dobro djelovati na strukturu tijela u cilju sprečavanja, usporavanja ili ublažavanja mogućih ili vjerojatnih tegoba, i to prije nego što postoje bolni simptomi. Takav sistem preventivne dijagnostike i terapije u klasičnoj medicini nažalost ne postoji – pacijenti zato nikada ne odlaze liječniku kako bi mu on spriječio npr. bol u križima (takav zahtjev bi vjerojatno izazvao podsmjeh i čuđenje liječnika, iako je sa stanovišta manualne medicine potpuno opravdan i logičan), već onda kada imaju određenih tegoba.

Fizikalna terapija Zagreb

Manualna dijagnostika i terapija pripada najprirodnijem obliku liječenja funkcijskih smetnji lokomotornog sustava, bez farmakologije, skupe opreme i raznih zračenja.

Upotreba samo medikamentozne i fizikalne terapije kod bolesnika kojih je u kliničkoj slici, primarno, utvrđeno blokiranje (reverzibilne funkcijske smetnje) najčešće daje slabe rezultate, dok se manualnom terapijom brzo i elegantno rješavaju takvi problemi, pacijenti se brže osposobljavaju za rad.

Liječnici su često suočeni s neuspjehom medikamentozne i fizikalne terapije u bolesnika s bolnim sindromima kralježnice, a jedan od problema je dijagnostičke naravi. Često uzrok boli ostaje nepoznat i nakon iscrpne kliničke, neurološke, laboratorijske i radiološke obrade pa se liječnik mora zadovoljiti sindromskom dijagnozom (cervikalni, torakalni, lumbosakralni sindrom).

Alopatska medicina u svojoj nemoći rješavanja radikularnih sindroma (diskus hernije, protruzije) često pristupa operativnim zahvatima, sa vrlo upitnim rezultatima. Većina tih problema može se uspješno riješiti manualnom terapijom (neagresivnom) i trakcijom ekstenzomatom, bez opasnosti po zdravlje i život pacijenta.

U poliklinici NADO nastojimo ukloniti ili umanjiti bolne simptome i sindrome naših bolesnika te djelujemo sa sloganom ‘‘ŽIVOT BEZ BOLI”.

Fizikalna terapija Zagreb

Bol je je najčešći osjećaj ili osjećajni doživljaj koji bolesnika dovodi liječniku. U ortopediji, uz bolove, bolesnici dolaze na pregled radi smanjene (kontrakture, ankiloze) ili povećane pokretljivosti ( nestabilnost, labavost) zgloba, puknuća ili slabosti mišića i tetiva, ozljeda mišića (hematomi) te cista, tumora i deformacija (prirođenih ili stečenih).

Ultrazvučna dijagnostika nam omogućuje da pratimo meke strukture, naime ultrazvuk ne prolazi kroz kosti već se prikazuje samo njihov obris (pa se prema pravilnom ili nepravilnom, nazubljenom odjeku indirektno orijentirano o stanju kosti.

Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom te dodatnim pretragama (CT, RTG, MR) koje nisu odmah dostupne, relativno su skupe i na neke se predugo čeka, a daju samo statički prikaz struktura. Nasuprot tim usporavajućim postupcima ultrazvučna dijagnostika je odmah DOSTUPNA, POVOLJNA, NEŠKODLJIVA i daje prostorno uočavanje u MIROVANJU I POKRETU. Ultrazvučnom dijagnostikom se bolje nego rentgenom prikazuju erozije hrskavice malih zglobova, te tumori i ciste mekih tkiva. Detalji unutar zglobnih struktura vrlo se često ne mogu uočiti, ili se teško uočavaju, zbog toga što ih prekrivaju druge ehogenije strukture, posebno kosti.

Negativna strana ultrazvučnih pretraga je ovisnost o subjektivnim kriterijima ispitivača, odnosno o znanju materije, poznavanju anatomije i funkcije struktura koje se ispituju. Temeljem toga ispitivač procjenjuje stanje tkiva, određuje dijagnozu i usmjeruje liječenje.

Najčešće se ultrazvučna dijagnostika provodi pri smetnjama oko ramena, tetiva nadlaktice, podlaktice i šake, struktura oko koljena i lakta, nožnog zgloba te Ahilove tetive.

Ultrazvučni pregledi koljena obavljaju se PREDNJIM pristupom iznad i ispod patele, te STRAŽNJIM pristupom. Oba pristupa postavljaju se s unutrašnje (medijalne) i vanjske (lateralne) strane koljena. Ovaj zglob je jedan od najčešće pretraživanih zglobova u čovjeka.

ULTRAZVUKOM KOLJENA PRIKAZUJU SE I ISPITUJU:

 • promjene u tetivi m. kvadricepsa
 • pattela (bipartita, frakture)
 • omekšanja hrskavice patele (hondromalacije)
 • ligament patele
 • skakačko koljeno
 • M. Osgood – Schlatter
 • ozljede medijalnog kolateralnog ligamenta (stres snimke)
 • puknuće prednjeg križnog ligamenta (pomak platoa tibije)
 • meniskusi se teško uočavaju infrapatelarnim pristupom a bolje se vide stražnjim pristupom, i to stražnji rogovi, sondom od 7,5 MHZ
 • Hoffino masno tkivo
 • poplitealne ciste (Baker) kod reumatopidenog artritisa , degenerativnih promjena i ozljeda
  burze (obično m. gastroknemiusa)
 • ciste lateralnog meniskusa
 • destrukcije zglobne hrskavice (pri osteoartritisu)
 • Wibergov kut

Fizikalna terapija Zagreb

Preglede, ambulantne zahvate i dijagnostički ultrazvuk koljena kao i čitavog lokomotornog sustava obavlja Prim. dr. Miroslav Buljan, specijalist ortoped.

Jedinstvena fizikalna terapija za  degenerativne promjene zglobova i osteoartritis.

Konvencionalna laseroterapija je prisutna u Europi više od 25 godina. Više od 2000 znanstvenih publikacija svjedoči o učinkovitosti i ispravnosti ovoga terapijskog pristupa. Demonstrirana je njegova netoksičnost, te da nema nuspojava. Radi svih tih razloga trenutačno se koristi kao samostalna terapija ili kao dodatna terapija.

Sve do sada konvencionalna terapija laserom aplicira se pomoću uređaja srednje ili niske snage, sa zanimljivim rezultatima. Ipak ne dopušta tretiranje zdravstvenih problema smještenih dublje u nivoe tkiva, jer ne dopušta dovođenje dovoljno visoke doze energije u duboke slojeve, bez da uzrokuje toplinsko oštećenje tkiva. Zbog ovih razloga tradicionalna terapija laserom može biti primijenjena sa uspjehom samo na površinske patološke promjene.

Danas zahvaljujući revolucionarno patentiranoj HILT terapiji, moguće je također tretirati poremećaje smještene dublje u tkivima, jer HILT posjeduje snagu i energiju koje su potrebne za tretman svih upalnih stanja koja su smještena dublje u tkivu, a ne samo površinske ozljede.
Uz sve to HILT terapija nije toksična i može biti provođena bez da se ošteti tkivo koje okružuje područje patološkog stanja.

HILT je dakle jedina terapeutska metoda koja dopušta sigurno tretiranje svih upalnih stanja, također ako se nalaze i u dubini, uzrokujući – već od prve aplikacije – jako reduciranje boli, zajedno sa oporavkom pokretljivosti. Ovaj koristan učinak može trajati od 4 do 72 sata nakon prve aplikacije. Nakon određenog broja tretmana postiže se potpuni nestanak boli i potpuni povratak pokretljivosti.
HILT je revolucionarni terapeutski pristup za ortopede, fizioterapeute, osteopate, kiropraktičare, stručnjake sportske medicine itd.

Glavne indikacije:

 • degenerativne promjene zglobova
 • hondropatije
 • križobolja

PRINCIPI DJELOVANJA

HILT zasniva svoju učinkovitost na posebnom i karakterističnom laserskom vrhu pulsa visoke snage, koristeći posebne frekvencije i širine pulsa. Ovo lasersko zračenje je pažljivo klinički testirana je efikasnost kod svih prije navedenih patoloških stanja, Zahvaljujući svojim karakteristikama u mogućnosti je dostaviti u dublja tkiva pravilnu i učinkovitu dozu energije, bez da je toksična za okolna tkiva.

Fizikalna terapija Zagreb

Zahvaljujući laserskom vrhu pulsa visoke snage koji koristi, HILT je u mogućnosti proizvesti vrlo jak fotometrički učinak: valove sa stvarnim pritiskom, koji unutar tkiva i djeluju izravno na limfnu odvodnu pumpu, koristeći njeno djelovanje na upalni proces, čak ako je i kroničan, koristeći sposobnost kolagena i hijaline hrskavične regeneracije. Zahvaljujući fotometričkom učinku HILT je sposoban proizvesti brzu resorpciju tekućina koje su iscurile radi traume ili upale.

Metoda se osniva na principu elektroanalgezije, gdje dolazi do stimuliranja A živčanih vlakana. Stimulacijom A vlakana dolazi do kočenja C vlakana odgovornih za prijenos boli na više razine živčanog sustava. Električni podražaji frekvencije od 75 – 125 Hz i trajanju impulsa od 0.8 ms najbolje stimuliraju A živčana vlakna. Primjenjuju se pretežno dvokanalni aparati s naponom struje od 0-9 V i jačinom struje od 0 – 75 mA. Struja se primjenjuje putem elektroda uz koje se po potrebi stavljaju i gel ili pasta koji povećavaju provodljivost kože. Aktivna elektroda se stavlja na bolno mjesto, a druga sa suprotne strane. Vrijeme popuštanja boli je različito te se kreće od 10-30 min, a toliko traje i tretman. Postupak se može ponoviti više puta dnevno.

Kada koristimo TENS?

 • akutna i kronična bol izazvana različitim patološkim procesom
 • reumatske bolesti
 • traume
 • ortopedske bolesti
 • kirurgija
 • neurologija
 • ginekološke i onkološke bolesti

Fizikalna terapija Zagreb

Kontraindikacija za primjenu nema, no ipak terapiju ne bi trebali primati pacijenti sa pacemakerom i dekompenziranom srčanom funkcijom.

Temeljne funkcije i učinci KINEZIO TAPINGA:

 • poboljšanje funkcije mišića
 • poboljšanje cirkulacije tjelesnih teučina
 • redukcija boli
 • podupiranje funkcije zglobova

KinesioTape traka nije povez i koristi se u mnogim funkcionalnim područjima fizioterapije i rehabilitacije, (ortopedija, neurologija, pedijatrija, sportska, hidroterapiju, itd …), kao i podrška za druge metode i tehnike rehabilitacija (poboljšanje učinaka i rezultate).

NAČIN UPORABE:

Prije primjene Kinesio Tape trake neophodno je rastegnuti kožu kako bi se postigao efekt “konvolucije”. Čim se tijelo kreće, Kinezio Tape traka će djelovati kao pumpa te će na taj način kontinuirano poticati limfnu cirkulaciju i korekcije mišića. Kinezio Tape kao tehnika smanjuje pritisak na lokalne boli receptora i smanjuje bol u mišićima. S druge strane, ako su spojevi ili ligamenti ranjeni, Kinezio Tape traka trebala bi biti rastegnuta prije nanošenja na kožu. Oštećeni zglobovi ili ligamenti nesposobni su za normalno funkcioniranje i oslanjaju se na rastegnutu Kinezio Tape traku za ispravak. Kinezio Tape traka može se primijeniti kao jedna traka [I], ili u oblike “X” ili “Y”, ovisno o obliku i veličini ciljanog mišića (s). Osnovni princip terapijskih snimanja za oslabljene mišiće je omotati Kinezio Tape traku oko pogođenih mišića. Početak odakle mišić počinje [PODRIJETLO] i dalje uz mišić, a završiti gdje završava mišić [unosa]. Kinezio Tape tehnika koristi se i za potporu propisanoj terapiji. Za sprečavanje grčeva ili preko kontrakcije (overuse mišića), Kinezio tape traka treba biti primijenjena od [umetanja] do [podrijetla].

KINEZIO TAPE TEHNIKA KORISTI SE KOD AKUTNIH STANJA KAO ŠTO SU:

 • isteguti ili uganuti mišić,
 • spazam mišića,
 • edem,
 • ozljeda ili kirurški zahvat.

TEHNIKE POSTAVLJANJA KINEZIOTAPE TRAKE:

 • postavljanje na mišić
 • postavljanje na ligament
 • korektivno postavljanje
 • postavljanje na protok limfe

KONTRAINDIKACIJE:

Kod Kinezio Tapinga za sada ne postoje poznate popratne pojave. Međutim, postavljanje Kinezio Tape trake bi se svakako trebalo izbjegavati u sljedećim slučajevima:

 • otvorene rane
 • još nezacijeljenih ožiljaka
 • neurodermitis i psorijaza
 • genitalne zone u prva tri mj. trudnoće
 • alergija na akril

Fizikalna terapija Zagreb

Grupne vježbe za kralježnicu temelje se na medicinskom programu i odgovaraju svima (bez obzira na eventualna bolesna stanja kralježnice) a temeljne odlike su – male grupe vježbača (do 6 ljudi) i vježbe koje su prilagođene godinama i tjelesnoj kondiciji.

Grupne vježbe za kralježnicu održavaju se tijekom cijele godine 2x tjedno u točno određenom terminu, uvijek s istim terapeutima, a traju 50 – 60 minuta.

PREDNOSTI VJEŽBANJA U MALOJ GRUPI:

 • ozbiljniji pristup vježbanju,
 • pravilnije izvođenje vježbi i disanja,
 • osobniji kontakt vježbača i terapeuta,
 • ugodna i poticajna atmosfera.

GRUPNE VJEŽBE ZA KRALJEŽNICU SASTOJE SE OD VJEŽBI ISTEZANJA I VJEŽBI ZA JAČANJE MIŠIĆA, A PRITOM RADIMO VJEŽBE ZA:

 • vrat
 • rameni obruč
 • leđa
 • trbuh
 • noge
 • stražnjicu

U VJEŽBANJU SE KORISTIMO I RAZLIČITIM REKVIZITIMA:

 • elastičnim trakama
 • štapom
 • velikim loptama
 • lopticama
 • zračnim jastucima za ravnotežu

Fizikalna terapija Zagreb

Termini za grupne vježbe su:

Ponedjeljak od 20:00 – 21:00 sati
Četvrtak od 20:00 – 21:00 sati

Kompjuterska dijagnostika koja se provodi se na potvrđenim znanstvenim spoznajama da su sve stanice, tkiva i organi tvorevine sa preciznim bioelektričnim karakteristikama.

Fizikalna terapija Zagreb

TEORIJSKE OSNOVE?
Ove bioelektrične karakteristike se pri patološkim promjenama brzo mijenjaju, i te promjene su karakteristične za svaku određenu patološku promjenu. Dolazi do promjena u putanjama elektrona, i odnosa elektrona i protona u molekulama stanica tkiva , što opet uzrokuje promjene u frekvencijama titraja elektromagnetnih polja molekula. Svaka tjelesna stanica, tkivo, organ i organski sustav ima svoj vlastiti, karakteristični spektar elektromagnetnih valova i polja. Taj spektar je “pogonska životna energija” za sve životne procese, i održava stabilnim uravnoteženo stanje (homeostaza ) organizma i funkcije tjelesnih stanica.

Ove električne i elektromagnetne pojave se koriste već odavno u nizu standardnih dijagnostičkih procesa, na primjer EKG, EEG, MR i drugi, kojima se mogu utvrditi već nastala oštećenja tjelesnih struktura.

ZAŠTO ONDA OBERON DIJAGNOSTIKA?
Zato jer se početni poremećaji zdravlja, koji se odigravaju na molekularnoj razini i koji se u toj fazi razvoja najlakše i najbrže otklanjaju, mogu utvrditi samo najnovijim metodama energo- informacijske dijagnostike, kao što je OBERON DIJAGNOSTIKA.

VJERODOSTOJNOSTI I PRECIZNOST ?

OBERON DIJAGNOSTIKA koju koristimo u Poliklinici NADO i u NADO CENTRIMA”, najbolji je i najsigurniji (vjerojatnost utvrđenih stanja je 90 -95 %) te je posebno pogodan i za tzv. “managerske” sistematske (skrinig) preglede.

GLAVNE PREDNOSTI SUSTAVA OBERON:

 1. Univerzalna primjenjivost
 2. Bez kontraindikacija
 3. Sigurnost , brzina , preciznost
 4. Neinvazivnost
 5. Prepoznavanje patoloških promjena u početnom stadiju njihovog nastanka
 6. Bez pripreme (gladovanje, klistiranje…), nema čekanja rezultata i neugodnosti
 7. Nema štetnih zračenja; primjenjiv je kod trudnica i male djece
 8. Homeopatski ljekoviti pripravci – priprema na temelju utvrđenih podataka
 9. Bio rezonantna terapija i kontrola – za bilo koji dio tijela, organ, organski sustav
 10. Provjera djelotvornosti ljekovitih pripravaka službene medicine, ljekovitih biljaka, pomoćnih ljekovitih pripravaka ili dodataka prehrane te preporuka nove terapije
 11. Analiza farmaceutskog pripravka, te prognoza njegovog učinka (pozitivan, negativan – alergija)

Fizikalna terapija Zagreb

Liječnik-dijagnostičar će nakon pregleda, klijentu detaljno i razumljivo pojasniti sve što je za njega značajno, ispisati i ilustrirati nađeno stanje, dati i ispisati potrebne terapeutske, dijetetske i druge upute i prijedloge. Da bi se Vama olakšalo razumijevanje prikazanih ilustracija, stanje zdravlja svakog organa je označeno simbolima u obliku kruga sa brojevima od 1 do 6:

1= Organ nije funkcionalno opterećen. -trenutno nije u funkciji.
2= Stanje biološke ravnoteže-“normalno” funkcioniranje
3= Blago poremećena biološka ravnoteža- jače funkcionalno opterećenje , unutar granica normale.
4= Značajno poremećena biološka ravnoteža-„funkcionalni poremećaj“ = početni poremećaji zdravlja bez oštećenja strukture organizma.
5= Jako poremećena biološka ravnoteža- oštećena ali održanu funkciju (kompenzirni patološki poremećaj). Mogu se najčešće otkloniti bez posljedica
6= Potpuni gubitak biološke ravnoteže-oštećena struktura organa (tkiva), uz gubitak njegove funkcije (dekompenzirani patološki poremećaj) može
biti povratno, ali su na žalost često nepovratna stanja. Moguće je samo zaliječenje ili simptomatska terapija.

NE MOŽE- Unatoč visokom stupnju sigurnosti nalaza, ovaj dijagnostički sustav ne zamjenjuje nalaze službeno priznate zdravstvene službe.
MOŽE-korisniku i njegovom liječniku dati dragocjena informacije koje će put do točne dijagnoze pravilno usmjeriti te bitno skratiti i pojeftiniti.

Prvom polovinom dvadesetog stoljeća znanstvenici sveučilišta u Heidelbergu utvrdili su da žive stanice proizvode elektromagnetno polje koje vibrira u području ultraljubičastog svjetlosnog spektra. To zračenje svjetla u živim stanicama je mehanizam za komuniciranje koji očigledno prethodi biokemijskim reakcijama u stanicama. Ako je polje tog svjetlosnog zračenja uredno, ono ispunjava svoju biološku svrhu. No, urednost tih zračenja se može izgubiti ili oslabiti pod raznim utjecajima.

Na ovim spoznajama je utemeljena quantno-energetska biologija, koja može objasniti do sada nerazumljiva zbivanja u medicini: djelovanje lijekova, akupunkture, nastanak malignih bolesti, djelovanje homeopatskih sredstava itd. Po tom shvaćanju, bolest je u suštini fizička a ne biokemijska pojava. Ona nastaje uslijed poremećaja u polju elektromagnetnog zračenja stanice: ono postaje inkoherentno (neuređeno), i funkcije stanice se remete. Ponovna uspostava koherencije tog svjetla vraća red u funkcije stanice.«Koherentnost» u fizici znači manju slučajnost, odnosno veću zakonitost (pravilnost) signala. No, to ima i značenje da je nešto uklopljeno u neku obuhvatniju cjelinu, da sadrži informacije o toj cjelini. Koherencija se remeti utjecajima izvan stanice. Toksini, kemikalije, virusi, zračenja, i td, imaju svoje vlastite vibracijske uzorke, koji mehanizmom interferencije mogu poremetiti red u polju emisije biofotona u tijelu čovjeka. Lako je razumljivo i logično, da ako postoje rezonantni efekti sa valovima iz takvih izvora, postoji i mogućnost ponovne uspostave koherencije po istom principu.

Ove teorije se sve više potvrđuju kroz eksperimentalnu i kliničku praksu. Upravo je na tome utemeljena terapija vlastitim vibracijama pacijenta = BIOREZONANTNA TERAPIJA, koju provodimo u «Poliklinici Nado» preko sustava «OBERON».

Fizikalna terapija Zagreb

Službena medicinska predstava o bolestima polazi od biokemijskih postavki. Obično se suština bolesti tumači poremećajem djelovanja enzima i enzimskih sustava. No, i u biokemiji enzima bitnu ulogu ima parcijalni osmotski tlak uzrokovan molekulama, a niko se nije do sada ozbiljno upitao kako se onda u suštini odvija aktivnost enzima i zašto oni čas jesu a čas nisu aktivni!

U ovom kontekstu je jasno da se aktivnost enzima regulira elektromagnetnim zračenjima, odnosno međuutjecajima tih zračenja u nekom sustavu. Ovo zračenje je mjerljivo; Ono je temeljni regulator svih biokemijskih procesa. Onaj dio spektra zračenja koji mi vidimo je samo jedan mali „prozorčić“, oblast koja se proteže od infracrvenog do ultraljubičastog dijela spektra. No, isti fizički principi interakcije vrijede u svim drugim valnim područjima spektra vibracija elektromagnetnog polja.

Rezonantna sposobnost bioloških sustava
Kako to da postoji toliko puno uspješnih terapijskih metoda van službene, školske medicine?
Zašto ovakva službena medicina kakva je danas stvara toliko puno jatrogenih (neželjenih) efekata?
Tražeći odgovore na ta pitanja, homeopatska i quantna medicina polaze od postavke povezanosti organizma sa okolinom brojnim međuutjecajima. Na neke od njih je on ekstremno osjetljiv, i takvi se mogu koristiti u terapiji. Ta osjetljivost na određene utjecaje je bar 1010 puta veća od one koja se
danas može postići u tehničkim uređajima. Mjera za tu osjetljivost se naziva rezonantna sposobnost.

Rezonantna sposobnost je u biti sposobnost primanja i deponiranja informacija preko elektromagnetnih valova. Označava vrijeme tokom koga neki val ostaje u sustavu prije nego se ugasi.Rezonantna sposobnost je mjera senzitivnosti (osjetljivosti) nekog sustava na utjecaj neke pojave u prirodi. U prirodi ima mnoštvo primjera ekstremne osjetljivosti (zmije čegrtuše na infracrveno zračenje – oko 1/1000 C leptiri na elektromagnetno zračenje – napon od 10-8 V). Ljudski organizam je također visoko osjetljivi sustav na određene elektromagnetne utjecaje, na koje odgovara na specifičan način.
I mnoge nežive tvari imaju visoku rezonantnu sposobnost, na primjer voda, minerali soli, alkohol, i t.d. To je znanstvena podloga biorezonantne auto-homeopatije: terapija oscilacijama vlastitog elektromagnetnog polja pacijenta modificiranog na poželjan način.

Zamisao je genijalna! Princip je jednostavan:

Registrirati → modificirati → vratiti modificirani signal u živi sustav

Fizikalna terapija Zagreb

Znanstveno je potvrđeno da između spektra vibracija organizma i alopatskih supstanci (lijekova) postoji jasna interakcija. To znači da je teorijski moguće stvarati ljekovite supstance pomoću zračenja, i zračenjima postići terapijsko djelovanje u organizmu.