za život bez boli

POLIKLINIKA NADO OSIJEK
POLIKLINIKA NADO ZAGREB NADO CENTAR VARAŽDIN NADO CENTAR RIJEKA NADO CENTAR SPLIT

Doktori
FIZIJATRIJSKO- REUMATOLOŠKO SAVJETOVALIŠTE Dr. Krapac
14.02.2014 10:10:21
Dr. Ladislav Krapac, specijalist reumatolog Životopis Ladislav ...
više...
NEUROKIRURŠKO SAVJETOVALIŠTE- DRUGO MIŠLJENJE DSC_0241
14.02.2014 10:15:38
Prim.dr. Gojko Buljat specijalist neurokirurg i kirurg, vertebrolog ...
više...
ORTOPEDSKO SAVJETOVALIŠTE
14.02.2014 9:38:16
Prim.dr. Miroslav Buljan specijalist ortoped...
više...
Više o suradnicima pogledajte ovdje... Djelatnici
Marina Kovačević, prvostupnica fizioterapije unnamed
26.02.2014 8:39:16
Tijekom studija fizioterapije posebno se istaknula svojom ambicijom, v...
više...
Više o djelatnicima pogledajte ovdje...
Početna » Izdvojeno, Terapije » Dekompresijska terapija kralježnice
07.11.2011 9:25:48
Autor:admin
Svrstano u: Izdvojeno, Terapije

Dekompresijska terapija kralježnice

Galerija:

 

Dekompresijska terapija je jedini neoperativni tretman koji je stvarno učinkovit kod teških
slučajeva discus hernia, degenerativnih bolesti zglobova, artritisa, stenoze (suženja spinalnog kanala) i pritiska na živčane korijene.
To je neoperativna trakcijska terapija za oslobađanje od bolova u leđima, nogama i rukama. Putem cikličkih faza distrakcije i relaksacije i pravilnim pozicioniranjem, spinalni disk (međukralješčani kolut) može biti izoliran i stavljen pod negativni pritisak izazivajući time efekt vakuuma unutar njega.

 Što taj vakuum učinak može učiniti ?

On postiže dvije stvari. S mehaničkog stajališta, ispupčenje koje je nastalo izvan normalnih granica diska može biti povučeno unutar diska putem vakuuma stvorenog unutar tog diska. Također vakuum potiče rast krvnog protoka i tako sekundarno stimulira zacjeljivanje. To rezultira reduciranjem boli i pravilnim cijeljenjem ozlijeđenog dijela kralježnice
Oslobađanje boli se također postiže neurološkim putem zbog strečinga (istezanja) receptora u mekom tkivu i zbog distrakcije zglobova.
Zbog distrakcije i pozicioniranja dolazi do dekompresije spinalnih diskova i fasetnih zglobova (mali zglobovi između kralješaka), a to povećava učinkovitost procesa cijeljenja te brzo i učinkovito uklanja bol. DTK potiče i pruža brzo, učinkovito i nevjerojatno popuštanje boli što omogućuje većini pacijenata vraćanje aktivnijem stilu života te brži povratak poslovno radnim obvezama. O psihološkom učinku i osjećaju korisnosti kod oporavljenog pacijenta ne trebamo ni govoriti.
Iskustvo nam pokazuje da se mnoge mehanički uzrokovane diskogene patologije mogu liječiti dekompresijskom terapijom (dekompresija se odnosi na redukciju pritiska unutar diska i na centripetalni učinak koji pojačava osmotsku izmjenu tvari, cirkulaciju pa stoga i cijeljenje ). Diskovi zahtijevaju difuziju stvorenu smanjenjem pritiska kako bi se vratili nutrijenti (hranjive tvari) i poboljšalo se cijeljenje.

Stresovi na međukralješčani disk i fasetne zglobove mogu voditi do upale, oštećenja, koncentričnih i radijalnih razderotina na hrskavičnom prstenu diska a time i uzrokovati prolaps (hernijaciju) diska. Kada nukleus (jezgra diska) probije fibrozni prsten prema kralješčanom kanalu onda dolazi do pritiska na kralješničnu moždinu ili živčane korijene, što uzrokuje žestoku bol i druge živčane poremećaje.
Istraživanje je pokazalo da se magnetskom rezonancom (MR) ne mogu uvijek dokazati svi bolovi uzrokovanih oštećenjem diska.
Jedan od razloga je i taj da se snimanje vrši u ležećem položaju, u kojemu diskovi nisu opterećeni u punom smislu gravitacijom i vlastitom težinom trupa, pa ne moraju pokazati slabost u vidu ispupčenja hrskavičnog obruča kao kada osoba stoji ili sjedi.

Istraživanje
DTK ima brojne kliničke studije koje dokazuju da DTK zaista postiže dekompresiju uzrokujući pojavu i zadržavanje negativnog pritiska unutar diska. Jedna takva studija je pokazala da od 219 pacijenata koji su završili dekompresiju kralješnice, njih 86 % je zamijetilo nestanak simptoma, dok je 84 % pacijenata ostalo naredna 3 mj. bez bolova, dok je 92 % pokazalo različite stupnjeve fizičkog napretka
Mnoge kliničke studije pokazuju učinkovitost dekompresijske terapije od 75-86% uspješnosti u popuštanju boli i simptoma.
U tijeku je istraživanje u Mayo Klinici.Početna studija je napravljena i rezultati su dobri, oni podržavaju kliničke rezultate koji su dobiveni iz doktorskih ordinacija što je dobra stvar, ali za to još treba vremena.

U Americi se obično provodi terapija (DTK), na sličnim ili istim aparatima, od 25 – 30 tretmana kroz 6 tjedana svaki dan. Cijena je od 2.500 – 3.000 $.
Kod nas u Nado centru iste rezultate (80 % uspješnosti u lumbalnom dijelu) dobijemo kroz 4 – 6 tretmana (u prosjeku) kroz 2 – 4 tjedna s razmacima između tretmana od nekoliko dana (ovisno o povredi, kronicitetu i upali živca) uz primjenu drugačijih sila i metoda rada.
Cijena takvog tretmana u prosjeku je od 200 – 300 $.

Uspješnost u rješavanju tegoba sa vratnom kralješnicom (bolovi, hernije, trnci u rukama, zatiljne glavobolje, vrtoglavice) nam je oko 95 %. Mi imamo potpuno drugačiju metodu rada s vratnom kralješnicom nego što se za sada provodi u svijetu.
U radu koristimo postupnost i individualne mogućnosti svake osobe, te tako čuvamo pacijentovo zdravlje i svoj ugled od mogućih komplikacija. Do sada nismo imali ni jedan slučaj u kome bi pacijentu naštetili ili narušili njegovo zdravlje. Najgora mogućnost je ta da nema poboljšanja poslije provedene terapije.
Radimo na tome da naša iskustva i rezultate dokažemo i publiciramo u svjetskim znanstvenim časopisima kako bi to jednog dana bio opće prihvaćen model liječenja kod mehanički uzrokovanih bolova u leđima/nogama, vratu/rukama.

NEOPERATIVNA DEKOMPRESIJSKA TERAPIJA KRALJEŠNICE (DTK)

Dekompresija je najučinkovitije neoperativno liječenje za teške slučajeve hernijacije kralješaka, stenoze (suženje) u području korjena živca, spondilolisteze (pomaka jenog kralješka u odnosu na drugi).
Ova napredna tehnologija omogućava popuštanje bolova kod pacijenta povećavajući prostor između kralješka povećavajući visinu diska.
Spinalna dekompresijska terapija je klinički dokazana s učinkovitošću od 86% . Studije pokazuju da je u značajnom broju disk odgovoran za bol u lumbalnom dijelu/nogama , kao i u vratu/rukama. Kompresija povećava unutarnji tlak u disku uzrokujući moguće ispupčenje ( bulging ) ili protruziju ( hernijaciju ) hrskavičnog koluta.
Spinalna dekompresija obuhvaća funkcionalne i mehaničke aspekte diska. Studije potvrđuju značajno smanjivanje unutarnjeg pritiska u disku uslijed neoperativne diska, degeneracije međukralješčanog koluta (diska), arthiritisa na malim zglobovima dekompresije diska i živčanih korjenova.
Nasuprot tome, konvencionalna trakcija nikad nije dokazala smanjenje unutarnjeg pritiska u disku, čak suprotno, mnogi stari trakcijski uređaji zapravo povećavaju taj pritisak zbog refleksnog mišićnog spazma.

Naša kompjuterski kontrolirana oprema dizajnirana je da primjeni dekompresiju kralješnice bez refleksnih paravertebralnih mišićnih kontrakcija. Ona kontrolira varijacije u sili trakcije uklanjajući mišićnu zaštitu (napetost) koja je tipična u radu sa konvencionalnim trakcijskim uređajima. Preprogramirani uzorci za postizanje i spuštanje trakcijske sile dozvoljavaju veću razinu spinalne dekompresije i rehidraciju diska.

Koja je razlika između spinalne (kralješnične) dekompresije i klasične trakcije kralješnice?

Svaka dekompresijska terapija je vrsta trakcije a svaka trakcije nije dekompresijska .

Trakcija je jednostavna trakcijska sila koja se primjenjuje na pacijenta u nakani rasterećenja zglobova tijela, mišića i drugih struktura. Biti ovješen na nogama naopačke je na primjer učestala metoda za djelovanje trakcije na kralješnicu. Iako različiti oblici trakcije postoje već 1000 godina, popuštanje boli nije dugotrajno. Čak je nekoliko studija pokazalo da je uobičajena trakcija neučinkovit oblik rješavanja bolova u vratu i leđima. Razlog je neočekivan, ali poprilično jednostavan. Naše tijelo reagira na statičko rasterećenje kralježnice kontrakcijom, stiskanjem mišića koji okružuju kralježnicu.
S time se ne postiže željeni efekt rasterećenja kralješnice, nego se pritisak zapravo povećava zbog povećanja pritiska unutar diska, a to ne dozvoljava disku da zacijeli i rehidrira se. S druge strane, spinalna dekompresija je modificiran, poboljšan oblik trakcije. Kompjuterska tehnologija se koristi za kontrolu varijacija u rasterećenju kralješnice, te se na taj način učinkovito izbjegava tjelesni odgovor u obliku mišićne kontrakcije. Terapeut može kontrolirati koliko snage istezanja pacijent osjeća, kao i koliko traje istezanje i koliko često će se ono ponoviti u intervalima.

U kliničkoj slici bolova u donjem dijelu leđa postoji značajna razlika između spinalne dekompresije i konvencionalne spinalne trakcije. Trakcija zakazuje u mnogim slučajevima jer uzrokuje podraživanje mišićnih receptora za istezanje koji onda uzrokuju kontrakciju paravertebralne muskulature, a taj mišićni odgovor zapravo uzrokuje povećanje pritiska unutar diska. Nasuprot tome, autentična dekompresija je postignuta stupnjevitim i izračunatim povećanjem sile istezanja. Visoko specijalizirani kompjuter mora usklađivati primjenu sile istezanja kako bi se postigao idealni učinak. S pravom dekompresijom, pritisak unutar prostora diska može biti snižen na – 150 mmHg. Prema literaturi, tradicionalna trakcija je dokazano manje učinkovita i biomehanički neprikladna za optimalne terapeutske rezultate. U stvari, jedna studija po Mangionu je zaključila da bilo koja korist proizašla od kontinuirane trakcije je ustvari proizašla zbog prisilne imobilizacije, a ne zbog stvarne trakcije. U drugoj studiji, Weber je usporedio pacijente tretirane trakcijom s kontrolnom grupom koja je imala simuliranu trakciju. Ta studija je pokazala da ne postoji značajna razlika između te dvije grupe. Istraživanje potvrđuje da tradicionalna trakcija ne provodi spinalnu dekompresiju – nasuprot tome, dekompresija, tj.olakšanje zbog distrakcije i pozicioniranja intervertebralnog diska i fasetnih zglobova lumbalne kralježnice, dokazana je učinkovitim tretmanom za hernijaciju diska i degenerativnu bolest održavajući negativni tlak unutar diska.
Kut dekompresije za aficiranu razinu uzrokuje negativan pritisak unutar diska koji stvara osmotski pad tlaka, te posljedično pritjecanje nutrijenata, vode i krvi u hernirani ili degenerirani disk dozvoljavajući zacjeljivanje.

Da li je DTK nešto novo ?

Da, iako je trakcijska terapija prisutna tisućama godina. Napredovanje u opremi i procedurama doveli su do dramatičnog unaprjeđenja učinkovitosti.

Zašto se dekompresijska terapija kralješnice (DTK) koristi relativno malo u službenoj medicini ?

Razloga je više. 1.) Većini liječnika ovaj pojam je prilično nepoznat. Liječnici su upoznati uglavnom sa klasičnom trakcijskom terapijom koja ne pokazuje ni približno tako dobre rezultate kao dekompresijska terapija, pa oni onda nemaju visoko mišljenje o trakciji kao nekoj učinkovitoj medicinskoj proceduri.
2.) DTK se počela ozbiljnije primjenjivati i znanstveno dokazivati u SAD-u tek zadnjih par godina. Za očekivati je da će u bližoj budućnosti DTK i u Evropi postati stup terapije u liječenju tegoba uzrokovanih degeneracijom diska i funkcionalnih poremećaja u kralješnici.
3.) Onaj tko se odluči raditi sa ekstenzomatima i DTK-om treba sav svoj profesionalni život posvetiti samo tome, jer treba puno znanja, iskustva, usavršavanja i ljubavi da bi se dobili dobri rezultati. Samo rad, godine iskustva i učenje su garancija uspješnih tretmana. Potrebna je potpuna posvećenost tom poslu.
4.) Nemoguće je iz knjige naučiti dobro provoditi DTK.

Osobno na DTK kod npr. hernije diska gledam kao na umjetnost pecanja:
Svi imaju pribor i pecaju, ali svi ne love ribe. Svaka vrsta ribe i svako različito mjesto za pecanje, za uspješan lov iziskuju puno znanja, iskustva, strpljivosti i nadmudrivanja. Da bi se upecala i izvukla velika riba treba puno potezanja i popuštanja udice. Ne smije se ni pretegnuti ni popustiti. Za to treba osjećaj. Isto je i sa tretiranjem hernije diska. To je nevidljiva umjetnost, koja na kraju bude nagrađena veselim osmjehom i sretnim pacijentom bez bola i bez operacije.

Shealy institut za sveobuhvatnu zdravstvenu skrb i kliničko istraživanje, Springfield, SAD:
„ Od svih bolova, bol u lumbosakralnoj kralješnici je najčešća. Ona uzrokuje gubitak radne sposobnosti i jedan je od najčešćih uzroka onesposobljenosti kod osoba mlađih od 45 godina. Bolovi u leđima su najskuplji problem u industrijski najrazvijenijim zemljama. Mi smatramo da poboljšanjem metoda koje su slične trakciji, popuštanje boli bi se postiglo brže i uz manje troškova. Iako se zdjelična trakcija koristila stotinama godina za rješavanje bolova u donjem dijelu, većina neurokirurga i ortopeda nije oduševljena zbog nekonstantnih rezultata i nezgrapne opreme. Zaista, obična trakcija nije učinkovita i zbog toga skoro nijedna klinika za bol nije uključila trakciju u njihov pristup ublažavanja bolova.
Tijekom 25 godina, tretirali smo tisuće pacijenata s kroničnom boli u leđima koji nisu reagirali na konvencionalnu fizikalnu terapiju. Naš najuspješniji pristup je obuhvaćao 10-15 dana terapije, 8 sati na dan, uključujući liječnike, fizioterapeute, medicinske sestre, psihologe, TENS, maserke, a taj multidisciplinarni pristup je imao rezultate u 70 % tih pacijenata. Naš program je priznat kao jedan od najučinkovitijih programa u SAD-u. …
…Problem je bio napraviti mobilizaciju kralješnice do stupnja gdje bismo mogli napraviti dekompresiju kod hernije diska i dobiti popuštanje boli.“
Sustav za neoperativnu dekompresijsku terapiju kralješnice je razvijen specijalno za mobilizaciju i distrakciju lumbalnog segmenta. Upotrebom specifične kombinacije lumbalnog pozicioniranja i promjenljivosti stupnja i intenziteta sile, postigla se distrakcija i dekompresija.
Prema studiji u američkom časopisu o boli, dekompresijska terapija postiže dobre ili odlične rezultate kod 86% pacijenata s hernijacijom ili rupturiranim diskom i kod 75% pacijenata s fasetnim arthritisom (na malim zglobnim površinama kralješka).

DTK je naročito učinkovita kod bolova u leđima, bolova u vratu, ruci, trnaca niz ruku/nogu, išijasa, bulginga (ispupčenja) i / ili hernije diska (na jednoj ili više razina), degenerativnih bolesti diska, u fazi rehabilitacije poslije operacije discus hernie, glavobolja i vrtoglavica kao posljedice problema sa vratnom kralješnicom, kod skolioza.
Statistika (SAD) :
• 80-90% odraslih osoba će ponekad u svom životu doživjeti bolove u donjem dijelu leđa
• bolovi u donjem dijelu leđa su vodeći uzrok nesposobnosti kod ljudi mlađih od 45 godina
• bolovi u donjem dijelu leđa su drugi vodeći uzrok posjeta liječniku
• bolovi u donjem dijelu leđa su treći uzrok zaprimanja pacijenta u bolnicu
• godišnji troškovi za bolove u donjem dijelu leđa, kreću se od 20-75 biliona $ samo u SAD-u
• studije pokazuju da 15-20 % populacije ima bolove u donjem dijelu leđa u bilo kojoj godini života

Jedan od najvećih prihvaćenih mitova o bolovima u leđima je taj da ona prolazi sama od sebe, bez ikakvog tretmana. Većina liječnika vjeruje u tvrdnju da će 90% svih epizoda bolova u donjem dijelu leđa proći unutar mjesec dana.

Činjenice o operaciji donjeg dijela leđa :
• američki kirurzi izvode više od pola milijuna operacija na leđima svake godine
• operacija leđa u SAD-u je 40% češća nego u 11 drugih razvijenih zemalja i 5 puta češće provedena nego u Engleskoj i Škotskoj
• većina operacija leđa je neuspješna ( neke studije pokazuju da je uspješnost manja od 60% ). Kada jednom obavite operaciju, velike su šanse da će te ju morati operirati i drugi put
• svake godine se pojavi otprilike 25,000 – 50,000 dokumentiranih slučajeva neuspješne operacije leđa
• studija objavljena u medicinskom časopisu – SPINE (Kralješnica) govori o 109 pacijenata koje su pratili tijekom 12 godina nakon operacije leđa i oni izvještavaju da je 64 % pacijenata zadovoljno rezultatima dok se njih 28 % žalilo na značajne bolove u leđima ili nogama, a 7,3 % pacijenata je imalo ponovnu operaciju
• druga je studija, također objavljena u časopisu SPINE, pratila dugoročne rezultate 575 pacijenata koji su imali operaciju leđa. Prema studiji, 70 % pacijenata se i dalje žalilo na bolove u leđima, od toga 83 % pacijenata je osjećalo konstantnu tešku bol, kod 45 % pacijenata je preostao išiias, 47 % pacijenata je zadobilo neki oblik nesposobnosti, a 17 % pacijenata je moralo ponoviti operaciju

Prije 20 -ak godina NASA je bila prva koja je istražila učinke nulte gravitacije na kralježnicu tijekom svemirskih putovanja. Znanstvenici su utvrdili da je pritisak na kralješnicu eliminiran u stanju nulte gravitacije. Dodatno, astronauti su još i narasli 2 inča tijekom svojih misija zbog povećane visine diska radi rasterećenja pritiska na disk uslijed nedostatka gravitacije.
Kada se putuje kroz svemir, učinci gravitacije su uklonjeni i osoba se nalazi u bestežinskom stanju. Nestaje sav pritisak na kralježnicu i diskove . Čak se čini da se stvara negativan pritisak.
Smatra se da negativan pritisak u disku kod DTK zapravo ” uvlači ” hernirani materijal natrag u disk i dozvoljava disku da zacijeli. Tako se djeluje na disk i rješava pravi uzrok boli i simptoma, umjesto prikrivanja stanja lijekovima ili operacijama herniranog diska.
Kombinacijom dokazanih znanstvenih principa, najnovijih tehnoloških dostignuća, suradnjom liječnika i specijaliziranih timova inženjera, razvijeni su sustavi koji mogu oponašati isto stanje negativnog tlaka na kralješnicu koje ima anti-gravitacija. Razvijena je napredna tehnologija koja stvara učinak svemirske anti-gravitacije upravo ovdje na zemlji. Jedan od takovih sustava je i stol 3D ActiveTrac za neoperativnu dekompresijsku terapiju kralješnice koji se nalazi u Nado centru zdravlja.

Kako se diskovi (međukralješčani koluti) oštećuju ?
Općenito, diskovi su čvrsti i savitljivi, pa ipak su vrlo podložni ozljedi ponavljanim aktivnostima i opterećenju, npr. kada nepravilno podignete neki predmet ili sjedite duže vremena u jednom položaju, tada vlakna diska postaju slaba. Primjer – spajalica za papir – ako ju savijete jednom, ona neće puknuti, ali ako to ponavljate više puta, ona će puknuti na pola. Vlakna se vanjskog dijela diska ponašaju uglavnom na isti način – kako se stresovi na disku ponavljaju ( kao što je npr. ponavljano podizanje predmeta ili sjedenje.. ), tako vlakna slabe. To uzrokuje stvaranje malih pukotina koje pak tvore put za curenje tekuće (želatinozne) jezgre (nucleus pulpozus). To je zapravo početak bulging-a ili hernijacije međukralješčanog koluta (diska).

Ponavljanje bolova u leđima
Istraživanje pokazuje da ukoliko je netko imao napad boli u leđima, da te osobe imaju 84 % šansi da se taj napad ponovi. Spinalni diskovi nemaju vlastitu opskrbu hranjivim tvarima, stoga oni trebaju trajnu opskrbu svježim kisikom i hranjivim tvarima usisavanjem ( difuzijom ) kako bi ostali zdravi. Oni to i dobivaju ukoliko postoji normalan pokret i mišićna snaga u kralježnici.

A ) U normalnom stanju, diskovi se hrane i oksigeniraju konstantnim recikliranjem tekućine diska, koje se dešava unutar normalnih granica spinalnih pokreta. Pri pokretu disk ” uvlači ” tekućinu punu kisika i nutrijenata te ” izbacuje ” otpadnu tekućinu. Taj proces difuzije (usisavanja) tekućine je u velikoj mjeri određen unutarnjim pritiskom diska. Taj mehanizam difuzije radi dobro dokle god diskovi nisu ozlijeđeni, a pokretljivost kralješnice je normalna. Ali kad se disk jednom ozljedi, njegova sposobnost za zadržavanjem hidracije nestaje, te on postaje suh, krhak ( lomljiv ) i degenerira što vodi do kroničnog problema.

B ) Diskovi su stalno pod pritiskom. Oni su dizajnirani da apsorbiraju udarce i sudare kralješaka tijekom pokretanja (kretanja) kralješnice i da održe fleksibilnost kralješnice. Pritisak unutar diska gura kralješke i sprečava njihov sudar tijekom aktivnosti, kao što su trčanje i skakanje. Nažalost, taj konstantni unutarnji pritisak u disku svakodnevno tjera tekućinu, a to otežava da disk uvuče novu, zdravu tekućinu punu kisika i nutrijenata (hranjivih tvari).
Ta dva faktora ( A+B ) otežavaju tijelu da diskove održava debelim, punašnim i zdravim te oni postaju podložniji (ranjiviji) nastajanju stanja kao što su bulging (ispupčenje), hernija diska, protruzija diska …

Bilo bi logično da oštećeni disk može zacijeliti, jer disk je ipak živo tkivo. No stvar je u tome da za cijeljenje neki uvjeti kao i liječenje trebaju biti dobri (neki diskovi se uopće ne mogu popraviti npr. sekvestrirani tj. oni kod kojih je došlo do prsnuća hrskavičnog prstena i nastanka odlomljenih komadića). Većina cervikalnih i lumbalnih hernija diska su prisutni duže vremena prije nego što budu dijagnosticirani. Tijekom tog vremena može biti učinjeno puno štete disku i okolnim strukturama.
Spinalni diskovi su zdravi kada su kosti s kojima su spojene sposobne pomicati se u normalnom opsegu pokreta. Kada kosti izgube svoj normalan položaj, kroz npr. padove u djetinjstvu ili zbog sporta ili jednostavno slabe posture, spinalni diskovi su nesposobni izmjenjivati hranjive tvari s krvnim tokom. Stoga oni slabe i pucaju “pripremajući teren” za hernijaciju cervikalnih (vratnih) ili lumbalnih diskova (u donjm dijelu leđa), a sve se to dešava postupno. Naravno, disk može puknuti i zbog traume npr. pad, nepravilno podizanje tereta, težak fizički rad, ali i u prometnoj nesreći (obično u vratnom dijelu). U biti jezgra diska ( nucleus pulposus ) se probija kroz vanjski zid vezivnog prstena ( annulus fibrosus ) i stvara pritisak na leđnu moždinu ili na živce.

Većina ljudi samo nastavi s normalnim načinom život nakon što se oporave od teške epizode (napada) boli u donjem dijelu leđa, a to može biti velika greška. Zašto ? Vanjska 1/3 diska je jedini dio diska koji je osjetljiv (senzibiliziran) za bol. Nakon što se upala smanji, vanjska vlakna se ne iritiraju i to daje lažan osjećaj sigurnosti. Takvi diskovi su doslovno otkucavajuća bomba, čekajući da se napravi jedna pogreška i onda BUM !, ponovo slijedi borba s bolovima. Često je onda bol i jača jer su diskovi tada više oštećeni nego prije. Obično svaki puta kada dođe do nove povrede ili bola, to bude jače i kroz sve duži period oporavka. Još nešto što se često dešava je da bol počinje šetati. Bol tada nije locirana samo u donjem dijelu leđa ili vratu, nego se bol javlja u obliku išijasa (upala živca niz nogu) ili cervikalne radikulopatije (bol koja svoj uzrok ima u vratu a osjeti se u ramenu, lopatici ili ruci).
Posljedica takvog stanja može biti bol u ruci / šaci, ukočenost / trnci u rukama ili nogama, slabljenje stiska, pad stopala kao i šepanje.
Kada jedanput više ne djeluju ni tablete, ni injekcije, ni fizikalna terapija, tada se obično preporučuje operativni zahvat, sa vrlo upitnim rezultatom. Prije operativnog zahvata treba svakako provesti neoperativnu dekompresijsku terapiju kako bi se operacija izbjegla kao i moguće postoperativne komplikacije i duga rehabilitacija.
DTK pomaže ozlijeđenom disku da izmjeni hranjive tvari s krvnim tokom pomoću izoliranja (stavljanja tijela u određeni položaj) na određenom spinalnom segmentu i „pumpanjem“ diska – što kralješci inače i rade disku kad je sve u normalnom stanju. To „pumpanje“ diska potiče izlazak toksina iz diska, a dopušta hranjivim tvarima da iz kapilara krvnog toka uđu u disk.
Stol 3D Active track (sofisticirani ekstenzijski uređaj američke proizvodnje) sposoban je poništiti silu gravitacije zbog dizajna stola koji omogućuje dijelovima diska koji su hernirani da budu uvučeni natrag u središte diska jer dolazi do stvaranja negativnog tlaka unutar diska, odnosno dolazi do učinkovitog vakuum efekta. Disk je sposoban iskoristiti to anti-gravitacijsko stanje za zacjeljivanje, zbog dotoka svježih hranjivih tvari i odnošenja otpadnih produkata.
Neoperativna i neinvazivna dekompresijska terapija kralješnice je vrlo učinkovit i dobar način rješavanja boli i problema vezanih za cijelu kralješnicu.

Kada je hrskavični prsten na intervertebralnom disku oslabljen, pritisak na jezgru (nucleus pulposus) unutar diska će uzrokovati oštećenje (ispupčenje, herniju, protruziju).

94 komentara:

 1. Drago je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Magnetnom rezonansom mi je utvrđen prolaps
  diska na L5 S1 .Preporučena operacija ali zbog prestanka bola sam odustao.Nakon toga mi je palo
  stopalo(ne mogu stajati na peti lijeve noge) na prstima mogu. Napominjem da mi je dijagnoza postavljena prije 5 godina i sad imam 55 godina.Jeli kasno da se dekompresijom nešto pokuša.Radim vježbe za jačanje mišića kralježnice svako jutro.
  Lijep pozdrav.
  Drago Vidić


 2. admin je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovani,

  svakako bi bilo dobro da dođete kod nas da Vas možemo detaljno pregledati isto tako bi bilo dobro i slike (MR ili RTG) da nam donesete, ukoliko ih imate naravno.
  Nikako nije kasno za dekompresijsku terapiju, godine nisu bitne. Ukoliko imate dodatnih pitanja slobodno nas možete kontaktirati na naš besplatni info broj: 0800/ 222-333

  Srdačan pozdrav!


 3. Branislav Škoro je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Sve pet!
  Interesira me cijena.
  Imam 76 godina. Živim u Poreču i dijagnoza je: Submarginalne prednje Schmarlove hernije L1 i L2 kralješke.


 4. admin je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovani,

  niste nam napisali cijena čega Vas interesira pa predpotstavljamo da je u pitanju pregled i terapija. Budući ste iz Poreča vjerojatno Vas zanimaju cijene za Rijeku. Pregled u Nado centru Rijeka iznosi 100,00 kn, a 1 terapija 300,00 kn. Za naručivanje i konzultacije možete nazvati na: 051/ 686-900, radno vrijeme u Rijeci je : Pon. Sri. i Čet. od 12-20h, a Uto. i Pet. od 08-16h

  Srdačan pozdrav!


 5. Daniel Pavicic je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Zainteresovan sam za vase usluge.Interesuje me kolika je cena usluga,koliko je prosecno tretmana i celokupno lecenje?
  Hvala u napred, s’postovanjem Daniel.


 6. admin je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovani gospodine Daniel,

  niste nam napisali na koje naše usluge mislite, kakvih tegoba imate, koja Vam je dijagnoza, te za koji grad tj. centar pitate. Ako ste mislili na ne operativnu dekompresijsku terapiju kralježnice, cijena jednog tretmana iznosi od 200,oo-350,oo kn, ovisno o gradu i centru. Koliko tretmana bi Vam bilo potrebno ne možemo Vam odgovoriti budući nam niste napisali Vašu dijagnozu niti tegobe koje imate, ali ako pričamo o dekompresijskoj terapiji, onda je nekakav minimum 10 tretmana. Nakon 10.-og tretmana obavljamo kontrolni pregled i ukoliko se osjećate bolje propišu vam se vježbe koje trebate raditi i potrebno je dolaziti jednom mjesečno na održavanje. Ukoliko se ne osjećate bolje onda se s tretmanima nastavlja. Inače se cjenici naših usluga nalaze pod pojedinim gradovima u PDF formatima.

  Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja, stojimo Vam na raspolaganju.

  Srdačan pozdrav!
  NADO CENTAR ZDRAVLJA


 7. Dusan je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Zanima me da li radite kiropraktiku. I kolika je cijena??? Hvala.


 8. admin je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovani gospodine Dušane,

  Kiropraktiku ne radimo u našim centrima, ali radimo Yumeiho terapiju : http://www.nado.hr/yumeiho-terapija/

  Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja, stojimo Vam na raspolaganju.

  Srdačan pozdrav!
  NADO CENTAR ZDRAVLJA


 9. Lulzim je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Magnetnom rezonansom mi je utvrdjen prolaps diska na l5 s1. Interesuje me mogucnost terapije za gradjane koji nisu iz Hrvatske,i koje su cjene.Unaprijed hvala.


 10. admin je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovani,

  cijena jednog tretmana ( ne operativna dekompresijska terapija kralježnice) iznosi 300,00kn. Potrebno je obaviti pregled, na pregledu Vam se kaže koliko bi Vam tretmana bilo potrebno. Pregled iznosi 150,00kn. Terapije se inače rade 2-3 x tjedno. Kako često imamo pacijente iz inozemstva, a mi na žalost nemamo smještaj, u tom slučaju se potrudimo pronaći pacijentu najpovoljniji smještaj (apartman, soba itd.) nama u blizini, te terapije obavljamo svaki dan.

  Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja, stojimo Vam na raspolaganju.

  Srdačno Vas pozdravljamo!
  NADO CENTAR ZDRAVLJA


 11. Mihael je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Prosle godine utvrdjena mi je hernija na L5 S1 9mm, i nakon svih inekcija(48) komada odlucio sam posjetiti NADO centar u Rijeci. Nakon 11 terapija ja sam novi covjek, trcim po 10 km, radim trbusnjake, a mislio sam da vise necu moci stati na noge. Tko god ne vjeruje, na njegovu stetu, ja mogu samo reci. HVALA deckima iz centra, na pristupu, ljubaznosti i profesionalnosti.


 12. admin je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovani gosp. Mihael,

  hvala Vama na prekrasnim riječima!!!

  Srdačno Vas pozdravljamo,
  NADO CENTAR ZDRAVLJA


 13. Anonimno je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Postoji li mogućnost za edukaciju iz segmenta DTK za ljekara fizijatra iz BIH, te koliko bi to trajalo I koja je cijena edukacije? Srdačan pozdrav


 14. admin je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovani,

  do sada smo educirali kadar koji isključivo radi u našim centrima, nismo imali niti upita poput Vašeg stoga smo proslijedili isti našem ravnatelju.
  Čim dobijemo odgovor, proslijedit ćemo ga Vama.

  Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih upita, stojimo Vam na raspolaganju.

  Srdačno Vas pozdravljamo!
  NADO CENTAR ZDRAVLJA


 15. admin je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovani,

  ispričavam se što nisam prije odgovorio na Vaš upit, moj propust.

  Zahvaljujem se na interesu za naš koncept rada. Naš je interes raširiti koncept, ili putem franšize ili putem partnerstva, tako da smo otvoreni za sve opcije.
  Za sada nam je malo problem nedostatak vremena, jer smo prošli mjesec otvorilicentar u Varaždinu i preselili se sa istočnog dijela Zagreba u centar Trešnjevke.

  Volio bih znati iz kojeg mjesta u BIH-a se javljate i koliko ste ambiciozni za organiziranje i financiranje centra u BIH-a.

  Srdačno Vas pozdravljam!

  Bernard Nikšić-Nado,
  Ravnatelj Poliklinike Nado


 16. Ivanka je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Molila bih Vas, ukoliko je to moguće okvirno da mi proslijedite podatke o cijeni i količini dekompresijskih terapija u Vašem centru u Osijeku potrebnih za sljedeći nalaz:
  U nivou L4-5 vidljiva je blaža hernijacija diska u oba neuralna foramena, bez značajnije kompresije na korijene oba živca.
  U nivou L5-S1 vidljiva je dorzomediolateralna lijevo hernijacija diska za 7mm, uz kompresiju na korijen živca lijevo.
  Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!


 17. admin je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Štovani ,

  Sa obzirom na informacije koje ste iznijeli u Vašem upitu , Vi imate konkretne zdravstvene indikacije za liječenje u našem centru u Osijeku ;
  Na žalost moram Vas informirati da bi bilo neodgovorno i neetično postavljati bilo kakvu vrstu dijagnoze i prognozirao terapiju na osnovi podataka iznesenih putem e-pošte;
  što ne znači da Vam ne mogu pružiti opće podatke i inforamcije o terapijskom procesu u NADO poliklinici, koju provodimo u situacijama koje su slične Vašoj:
  broj i učestalost tretmana ovisi o više čimbenika ( opće psihofizičko zdravstveno stanje , vrijeme trajanja tegoba , Vašim reakcijama na tretmane , poslovnom i privatnom svakodnevnom opterećenju, motivaciji….itd. )
  preporuka je u prvoj fazi liječenja provesti 5 tretmana / 3-5 tjedana, dakle1-2 tretmana tjedno, Tretmani uključuju: početnu procjenu Vašeg stanja, fizikalnu terapiju, edukaciju …

  Cijenik možete pogledati u PDF formatu na našoj web stranici ( pod Poliklinika Nado, Osijek)

  Iskreno se nadam da sam Vam uspio pružiti dovoljno informacija kako bi ste dobili uvid u način provođenja terapijskog procesa u NADO poliklinici ;
  Za više informacija molim Vas da se javite na br 377-477

  Marin Pervan, bacc. physioth.
  NADO poliklinika Osijek


 18. VLASTA NOVAK je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  poštovani,
  molim vas ako mi možete pomoči o objasniti bolje ovaj nalaz i da li mi vaša ustanova može terapijama izlječiti( uz cijeli nalaz mene desna ruka boli do iznemoglosti a uz to naotečena sam na prednjem dijelu prsnog koša i ispod obadva pazuha )
  na MR nalazi pokazuju promjene c3-c4 i signifikantno u visini c5-c6.
  disk -osteofit kompleks obostrani redcira širinu i.v.foramena i laternih recesusa, te prednjeg subarahnoidalnog prostora doromedijalno.desno kompresija nervnog korijena.
  hvala

  l.p vlasta


 19. admin je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovana gđo. Novak,

  prije svega primite našu ispriku što Vam ranije nismo odgovorili na Vaš upit.

  Trenutno nam je fizijatar i većina fizioterapeuta na godišnjem odmoru pa Vas molimo da nazovete na naš besplatni info tel.: 0800/222-333
  Preko telefona će Vam odgovoriti na Vaš upit.

  Srdačan pozdrav, i još jednom se ispričavamo.

  NADO CENTAR ZDRAVLJA


 20. admin je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Štovani,
  zahvaljujem se na Vašem upitu , te se ispričavam što ste dugo čekali na odgovor;
  Sa obzirom na navedene podatke iz nalaza MR-a očito je da je vaša vratna kralješnice doživjela, tijekom godina , određene promjene u strukturi, koje trenutačno provociraju vaše naveden tegobe, tj bolove duž desne ruke .
  Što se tiče oticanja prsnog koša i obje pod pazdušne jame, moguće je da je također uzrokovano promjenama vratne kralješnice , ali bi svakako trebalo daljnjim dijagnostičkim postupcima ( neurolog, internist…) isključiti neke druge moguće uzroke;

  ZAKLJUČAK: Navedene tegobe u rukama je potrebno liječiti fizikalnom terapijom , sa naglaskom na neoperativnu dekompresijsku terapiju kralješnice tj . trakciju , za što smo specijalizirani u našem centru, te nam se slobodno obratite radi daljnjih informacija

  Srdačan pozdrav!

  Marina Pervan , bacc. physio.
  Poliklinika NADO


 21. Ivka Knežević je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  OPERACIJA KRALJEZNICE BILA U SIJECANJ 2012 NA L4/L5 BULGING DISKA -SUZENJE SPINALNOG KANALA.NAKON OPERACIJE PROSLA TEZAK OPORAVAK I FIZIK.TERAPIJU U TOPLICAMA NAKON CEGA MI SE STANJE POGORSALO, BOLOVI JACI OD PRIJE OPERACIJE, TESKO I BOLNO HODANJE POSEBNO UJETRO, POJACANO UZIMANJE ZALDIJARA 3X 3 TABL NA DAN.ZIVOT POSTAJE NEMOGUC.PONOVO UCINJEN 20.7.2012 MR LS KRALJEZNICE I ZAKLJUCAK JE:STANJE PO DEKOMPRESIJI SPINALNOG KANALA L4/L5. I DALJE VIDLJIVO SUZENJE-APSOLUTNA STENOZA UZ DISKALNO TKIVO NIZEG SIGNALA LATERALNO DESNO I FORAMINALNO U SPOMENUTOM NIVOU.NAGLASENE OSTEOARTRITICNE PROMJENE DIFUZNOA POSEBNO NA NIVOU L4/L5 DESNO.BULGING DISKA L4/L5. RADO BI DOSLA VAMA NA TERAPIJE I TO ODMAH MISLIM DA MI GORE BIT NE MOZE.


 22. Ivka Knežević je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  MOLIM ODGOVOR A MOZETE ME NAZVATI:091 1554455.ZAHVALJUJEM


 23. admin je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovana,

  Možete se naručiti kod nas na fizioterapeutski pregled, i nakon njega možemo odraditi i prvu terapiju, ali s obzirom na operaciju kralježnice, mogućnosti za oporavak našim terapijama su jako male. Ne može Vam nauditi, ali Vam ne možemo garantirati poboljšanje.

  Lijepi pozdrav

  NADO CENTAR ZDRAVLJA ZAGREB


 24. sajra je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovani
  Imam 25 godina, prenosim nalaz MR LS kralježnice odnosno zaključak u nadi da cujem vase osobno misljenje:
  MR LS kralježnice upućuje za suženje intervertebralnog prostora L5-S1, degenerativne promjene diskusa L4-L5 i L5-S1 po tipu slabije hidriranosti, lakše izraženu lijevostranu medio-parmedijalnu herniju diska L4-L5 bez diskradikularne konfrontacije i veoma izraženu lijevostranu paramedijalnu ekstruziju diskusa L5-S1 sa diskradikularnom konfrontacijom S1 korijena i apsolutnom stenozom kanala.
  Unaprijed puno hvala!
  S poštovanjem!


 25. admin je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovana gospođo Sajra,

  bilo bi najbolje da se naručite u naš Centar na pregled sa svim slikama i nalazima, pa ćemo Vam onda moći detaljnije objasniti da li i kako Vam možemo pomoći.

  Lijepi pozdrav,

  NADO CENTAR ZDRAVLJA ZAGREB


 26. Anonimno je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Postovani
  Nalaz MRI L-S glasi na segitalnim skenovima L-S kralježnice je u položaju izravnate lordoze, odgovarajuce visine trupova kralježaka, održanog inteziteta signala.Na LIV -LV održana visina i.v. uz početno izmjenjen intnzitet signala diska.Na LV-SI reducirana visina i.v. uz sniže n intezitet signala diska.Dorzomedijalno desno propagira se značajna polukuglasta zona intenziteta signala diska promjera do 7mm,koja imprmira duralnu vrecu, reducira širinu desnog recesusa i komprmira se sa pripadajucim korijenom.Vertebralni kanal primjerene forme i širine. Interesuje me da li mi mogu pomoći vaše terapije,koje konkretno i cijena terapija.Unapred zahvaljujem!!!
  LP,


 27. admin je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovani,

  naše terapije Vam mogu puno pomoći, osobito trakcije i akupunktura. Cijenu liječenja možemo izračunati teka nakon pregleda i prijedloga konačnog
  terapijskog prijedloga.

  Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja, stojimo Vam na raspolaganju.

  Srdačan pozdrav!
  NADO CENTAR ZDRAVLJA


 28. anonimno 40 je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Postovan,
  svakako, da imam i previse pitanja ali me najvise interesuje sigurnost terapije (trakcija) da li je moguce doci do pogorsanja u toku same terapije.Lijecnik mi je preporucio op. ja nisam bas raspolozena , pa pokusavam s fizikalnom ali se bojim odugovlaciti.U desne noge mi je refleks slabiji pa bi Vas pitala da li je moguce trakcijom vratiti ga.I da li je moguce uopste osloboditi zivac.Zahvaljujem na Vasoj ljubaznosti.
  LP,


 29. admin je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovana, dali smo samo dio odgovora /vezano za akupunkturu/.

  Za navedene probleme s kralježnicom, radimo dekompresijske terapije kralježnice. Za to je potrebno prvo obaviti inicijalni pregled uz uvid u snimke i nalaze.
  Dekompresija je najučinkovitije neoperativno liječenje za teške slučajeve hernijacije kralješaka, stenoze (suženje) u području korjena živca, spondilolisteze (pomaka jenog kralješka u odnosu na drugi).
  Ova napredna tehnologija omogućava popuštanje bolova kod pacijenta povećavajući prostor između kralješka, povećavajući visinu diska i smanjenje pritiska na živce.

  U radu koristimo postupnost i individualne mogućnosti svake osobe, te tako čuvamo pacijentovo zdravlje i svoj ugled od mogućih komplikacija.
  Do sada nismo imali ni jedan slučaj u kome bi pacijentu naštetili ili narušili njegovo zdravlje.
  Najgora mogućnost je ta da nema poboljšanja poslije provedene terapije i tek tada preporučujemo operativni zahvat, sa vrlo upitnim rezultatom.

  Pregled stoji 150,00 kuna i naplaćuje se samo prvi puta. Odmah se može ostati na prvoj terapiji, koja traje sat vremena i stoji 300,00 kuna.
  Na terapije je optimalno dolaziti dva puta tjedno. Koliko terapija je potrebno ovisi o stanju kralježnice. Prema vašim navodima Vama bi sigurno trebalo desetak terapija.
  U našem centru postoje neke pogodnosti za plaćanje unaprijed 5 ili više terapija za gotovinu ili kartice (imamo sve kartice, osim DINERS-a), te dodatne pogodnosti za umirovljenike.

  Ukoliko imate dodatnih pitanja, stojimo Vam na raspolaganju.

  Srdačno Vas pozdravljamo!

  NADO CENTAR ZDRAVLJA


 30. Radojka Vrbanec je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  postovani.Imam ekstruziju diska L5-S1 sa pritiskom na duralnu vrecu dali se moze izbjeci operacija.Unaprijed hvala


 31. admin je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovana,

  trebalo bi vidjeti MR slike radi konačnog zaključka. Ekstruzija IV diska je najgori stupanj “puknuća” diska te se puno teže u samom startu dolazi do rezultata.
  Trebalo bi nam još informacija o tome kakve simptome imate.

  Preporučujemo da nas nazovete na besplatni info telefon: 0800/222-333

  Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja, stojimo Vam na raspolaganju.

  Srdačno Vas pozdravljamo!
  NADO CENTAR ZDRAVLJA


 32. Damir je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Imam 27 god.i vec 10. mjeseci muci me bol u straznjici,koji silazi niz desnu nogu,u vanjski dio pete.Osjecao sam zatezanje u cijeloj nozi,trnjenje u predjelu pete,jak bol kad god bi stao na desnu nogu.Medjutim,zatezanje u nozi je proslo,povremeno opet osjetim trnjenje u peti,ali mi najveci problem predstavlja bol u desnom dijelu straznjice,koji je nekad intenzivniji,a nekad blazi.
  Radio sam CT LS dana:22.06.2012.god. Na nalazu pise sl.:
  -Dijelom ispravljena lumbalna lordoza,ocuvan je korporalni poredak,ne vidi se dislokacija,niti infiltracija prsljenskih tijela.
  -Na L2-L3 i L3-L4 nivou manje difuzne dorzalne diskus hernije bez bitnije stenoze vertebralnog kanala.Inicijalna stenoza nuralnih kanala diskokorporalnim promjenama.
  -Na L4-L5 nivou manja difuzna dorzalna diskus hernija koja u vertebralnom kanalu pokazuje lateralizaciju u desno I umjereno ga stenozira u desnom aspektu.Umjerena stenoza I oba neuralna kanala diskokorporalnim promjenama.
  -Na L5-S1 nivou umjerena do granicna stenoza neuralnih kanala degenerativnim promjenama.
  -Vertebralni kanal je primjerne sirine.
  Prije sest mjeseci imao sam 5 tretmana akupunkture,ali nikakvo poboljsanje nisam osjetio,samo trenutno otklanjanje boli.Imao sam I 10 terapija strujom,jedan tretman kiropraktike,ali ni to nije dalo rezultate.Pokusa sam sa injekcijama(MUSCOFLEX,KOKTELI,AMBENE,DEPO MEDROL),razni gelovi,tablete,to mi je samo ublazavalo tegobe.Poslije ovog svega sto sam naveo,Fizijatar me uputio Neurokirurgu dana:12.07.2012.god.,On mi je napisao sl.:
  -Pri pregledu Laseguov zna negativan.GMS je ocuvana.Fasetni zglobovi nisu osjetljivi na palpaciju.
  -Za sada nije indicirano operativno liecenje.Fizikalno lijecenje…,poslije toga sam ponovo isao na strujne terapije 10 puta,ali opet nista..
  U zadnji mjesec dana bol mi krece ka lijevoj nozi,stopalo mi pocinje trniti,cesce mokrim..
  Zanima me Vase misljenje,MOZETE LI MI VI POMOCI,rado bi vam dosao?
  Koja bi metoda bila I koja je cijena?
  Hvala unaprijed.
  Srdacan pozdrav iz Tuzle…


 33. admin je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovani,

  operativni zahvat može pričekati. Naša preporuka je isprobate neoperativnu dekompresijsku terapiju kralješnice za LS kralježnice 5 – 10 puta, 2-3 puta tjedno. Terapije koje Vi navodite u opisu do sada su najviše djelovale na simptomatologiju, više-manje neuspješno. Sa našom DTK se djeluje na mehanički uzrok problema i u startu je puno bolji efekt smanjenja tegoba. 1 tretman iznosi 300,00kn, no imamo raznih pogodnosti i popusta.

  Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja, stojimo Vam na raspolaganju.

  Srdačno Vas pozdravljamo!
  NADO CENTAR ZDRAVLJA


 34. Vladimir je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Hronicni lumbalni poliradikularni bolni sindrom, rezistetan na konzervativno lijecenje, bez sfinkterijelnih tegoba. MRI pregledom opisana hernijacija dijela diska L5 paramedijalno i dorzolateralno desno. Preporucena je operacija. Imam 43 godine, zivim u Beogradu. Koja je cena tretmana u Zagrebu? Koliko je tretmana meni potrebno i koji je procenat izlecenja do sada? Hvala unapred.


 35. admin je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovani,

  cijena pregleda u Zagrebu je 150,00 kuna, a terapije su po 300,00 kuna i provode se 2 x tjedno. Koliko će Vam tretmana biti potrebno ne možemo unaprijed reći bez da Vas nismo vidjeli i napravili pregled i funkcionalni status.

  Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja, stojimo Vam na raspolaganju.

  Srdačan pozdrav!

  Nado centar zdravlja


 36. Toni Skelin je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Postovani
  Zanima me cijena pregleda i terapije. Imam bolove u lumbalnom dijelu kraljeznice i to traje vec 5 mj. Bio sam nedavno kod fizioterapeuta i rekao mi je da je izletio disk nekih 2 mm. nemam nikakvih slika kraljeznice pa me zanima jel se to moze obaviti kod vas, i koja bi cijena bila.
  Unaprijed Hvala.


 37. admin je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Toni.
  Ispričavamo se što ste čekali na odgovor.
  Ako niste napravili MR kralješnice , nitko na ovom svijetu Vam ne može reći koliko je veliko oštećenje diska. Osim ako nije Supermen 😉
  Dijagnostičke procedure – RTG ,MR …. nažalost ne radimo.
  Cijena pregleda je 150-220,00 kn , cijena jednog tretmana je 300,00 kn , moguće je ostvariti određeni popust ako se uplati više terapija unaprijed ( 5-10 ) .
  Slobodno nam se javite na 01 6408 555
  Srdačan pozdrav


 38. Siniša je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovani,imam problema sa vratnim dijelom kičme i “protok kroz vertebralne arterije smanjenog je intenziteta(tako stoji u nalazu)”.Trenutno koristim manualne masaže koje mi pomažu,ali me interesuju sledeći simptomi,da li imaju veze s ovim problemom.Naime, povremeno mi se dešava da samo u glavi osjećam “smanjen kapacitet funkcionisanja” i čudan osjećaj u obe noge ispod koljena i nestabilnost:Hvala na odgovoru.


 39. admin je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Sinioša
  Ispričavamo se zbog zakašnjelog odgovora na Vaš upit.
  Manualni termani su odlični za navedene tegobe ,ali u takvim situacijam praksa je pokazala kako je neoperativna dekompresijska terapija kralješnice svakako prvi izbor za terapiju.
  Molimo vas da se javite na tel 01 6408 555
  Srdačan pozdrav


 40. viola je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Pozdrav
  zivim u Italiju,htela sam da ve pitam,dali znaete italinaski jazik.da mozemo da se konsultirame,i za tretman od deset terapije,dali trebam odnapred da dogovorim preglled,ili mozem direktno da dojdem vo centar nado.


 41. admin je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Viola.
  Ispričavamo se što ste čekali na odgovor.
  Komunikacija neće biti problem.
  Najbolje je da se naručite na pregled
  Slobodno nam se javite na 01 6408 555
  Srdačan pozdrav


 42. ana f. je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovani,
  Molim vas mišljenje na MR nalaz L5-S1 vidljiva je veća dorzomedijalna i djelomično paramedijalna ekstruzija diska sa kompresijom na duralnu vreću i djelomičnom obliteracijom desnog lateralnog recesusa.Prolabirani disk komprimira korijen živca L5 desno.
  Imam 35 godina.
  Prvi simptom bolne kralježnice unazad 2 godine (u trudnoći).Unazad mjesec osjećam pritisak u lumbalnom dijelu kralježnice i lagane trnce u obje noge do koljena.Nemam većih bolova.
  Fizikalna ne daje značajna poboljšanja, nastavljam vježbe doma i gledam opcije.
  Unaprijed hvala


 43. admin je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Ana f.
  Ispričavamo se što ste čekali na odgovor.
  Svakako vam možemo pomoći kod Vaših tegoba
  Preporučamo fizikalna terapija čija osnova je neoperativna dekompresijska terapija kralješnice,kako bi se smanjio pritisak unutar kralješnice “L5-S1 vidljiva je veća dorzomedijalna i djelomično paramedijalna ekstruzija diska sa kompresijom na duralnu vreću i djelomičnom obliteracijom desnog lateralnog recesusa.Prolabirani disk komprimira korijen živca L5 desno.”
  Slobodno nam se javite na 01 6408 555
  Srdačan pozdrav


 44. admin je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Maja Cvetnić
  Ispričavam se zbog zakašnjelog odgovora ,
  Nadam se da još niste operirali kralješnicu.
  Svakako prije operativnog zahvata vrijedi provesti neoperativneudekompresijsku terapiju kralješnice ,ako ste umogućnosti u jednom od naših centara. Puno ljudi je zahvaljujući navednim tretmanima uspijelo trajno izbjeći operativni zahvat.
  Svakako nam se javite i dogovorite pregled. tel 01 6408 555


 45. Sadmir je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Postovani
  prije 4g MR je pokazao bulging diska L4/L5, od tada o danas imam jutarnje bolove, ukocenost kod duzeg sjedenja, bolove kod duzeg stajanja i palo desno stopalo kod umora.
  Pored navedenog prije godinu mi se aktivirao i isijas, te vrlo cesto imam bolove u potkoljenicama i fantomski svrab.
  Interesuje me, da li to mozete tretirati, s kojim procentom ucinka i koliko dugo, ako ste u mogucnosti procijeniti, bi trajala terapija?

  Hvala Vam


 46. admin je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Sadmire,
  Svakako Vam možemo pomoći.
  Na osnovi vaših informacija , prijedlog bi vjerovatno bio 10 terapija koz 3-5 tjedana;
  Treba prvo obaviti pregled u jednom od naših centra, kako bi smo Vam mogli dati što precizniju procjenu .
  Slobodno nas kontaktirajte. tel 01 6408 555
  Srdačan pozdrav


 47. Martina je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovani,
  imam 29 godina i dijagnozu :”dorzomedijalnu hernijaciju diska seg L4-5 i dorzomedijalnu protruziju diska seg L3-4 i L5-S1 sa rascijepom stražnjeg dijela fibroznog prstena te dorzalni bulging na L2-3″.Zanima me dali mislite da bi mi mogli pomoci dekompresijskom terapijom , u koliko tretmana, i naravno koja bi bila cijena cijelog postupka..Hvala vam unaprijed


 48. admin je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Martina,
  Prema Vašem opisu svakako imate indikacije za provođenje neoperativne dekompresijske terapije.
  Prvenstveno bi ste trebali doći u naš centar i obaviti pregled , kako bio se napravila što točnija procjena Vašeg zdravstvenog stanja.
  Svakako nam se javite na tel 01 6408 555.


 49. Marica Gložić Zdešić je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  neko vrijeme sam išla na tu terapiju I bilo bi dobro kad bi jedan takav centar otvorili I u Slavonskom Brodu, jer nam je nezgodno putovati, ali the mi je pomoglo jeste I svakom bih preporučila the najprije napravi to pa tek onda odluči hoće li na operaciju, Meni na žalost više ne pomaže ni operacija jer mi je liječnik rekao the je došlo do okoštavanja pršljenova, pa nisam sigurna ni the bi mi vaša terapija sada pomogla.


 50. admin je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Marice,

  Drago nam je da ste imali pozitivno iskustvo u našem centru.
  Svakako bismo trebali osnovati podružnicu u Slavonskom Brodu , zhvaljujem na korektnoj sugestiji.
  Što se tiče “okoštavanja” i ostalih promjena u strukturi kralješnice , naše terapije su svakako i dugoročno riješenje u vidu prevencije daljnjeg razvoja degenerativnih promjena, kontrole simptoma…itd.
  Srdačan pozdrav Marice


 51. Ivica, je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovani,
  imam 45 god, te učestale probleme sa kraježnicom unazad 1 god. Zaključak CT nalaza: CT nalaz ukazuje na hernije diska nivoa L3-L4, L4-L5, L5-S1, potencirane nešto užim vertebralnim kanalom , sa apsolutnim stenozom duralne vreće L3-L4 i L4-L5 gdje je dorzolateralno lijevo susp.kaudalna migracija.Promjene po tipu def.spondiloze i spondioartroze.Doktori ovdje mi preporučuju oper.zahvat, molio bih Vas dali bi mogli pomoći dekompresijskom terapijom ili je jedino riješenje operativni zahvat, Bolovi su ostali duž lijeve noge, trnjenje stopala, hod šepajući!
  Unaprijed hvala, Ivica- Žepče BIH.


 52. admin je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Ivice,
  Svakako se Vaše tegobe mogu uspiješno tretirati dekompresijskom terapijom , operativni zahvat je zadnje riješenje i opcija koja može pričekati. Slobodno nam se javite na tel 01 6408 555 radi daljnjih konzultacija.
  Srdačan pozdrav


 53. petar je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  pozdrav, imam 26 godina. Na MR lumbalne kralježnice vidi se reducirana fiziološka lordoza. Trupovi kralježaka su primjerene visine, oštro ocrtanih kontura, održane dorzalne interkorporalne linije. Na segmentu L5/S1 vide se dislekcijske promjene i.v. diska s redukcijom inteziteta signala uz održanu visinu. Diferenciraju se diskretni znaci dorzalne protruzija i.v. diska široke baze, zastupljene dorzomedijalno te obostrano dorzolateralno. Opisivane promjene popračene su sinicijalnom redukcijom epiduralnog masnog tkiva i radikularnih recesusa, ali lijevo s kontaktom diska i radikularnog korijena, bez značajne kompresije ili dislokacije. Na segmentu L4/L5 vide se znaci bulging diska. Konus medularis vidljiv je u razini L1 kralješka. Nema znakova intra ili ekstraduralnog tumora.
  EMNG – teži gubitak motoneurona bilježi se u mišićima lijevog lista, te stopala. Blaža lezija bilježi se u mišićima druge skupine. Neurografskom analizom n. peroneusa dobiju se uredni parametri. Za n. suralis isto uredni parametri – dakle nema znakova polineuropatije. EMNG nalazi u skladu sa kliničkom slikom – teža, 4a. stupanj od 6, aktivna radikulopatija korijena L5 (S1) lijevo, do 40%gubitak aksona – blaža 2. stupanj, lezija korijena L5(S1) desno
  Molim vaše mišljenje.


 54. admin je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Štovani ,

  Ispričavamo se radi zakašnjelog odgovora.
  Zahvaljujem na iscrpnom opisu. Svakako bi bilo dobro da znamo koji su vaši simptomi ( bol , trnci , funkcija… ) Ali svakako bi preporučili primjeniti neoperativnu dekompresijaku terapiju kralješnice , kako bi se umanjio pritisak na kralješnicu i navedene korjene spinalnih živaca.
  Slobodno nas kontaktirajte i dogovorite se za termin pregleda.
  Još jednom se ispričavamo radi zakašnjelog odgovora

  Srdačan pozdrav


 55. Denis je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  poštovani, imam 39 godina i problema s kralježnicom (u zdanjih 1,5 godinu sve veće). Prema nalazu iz 2013. u odnosu na 2012. god vidi se degeneracija intervertebralnog diska L5-S1 sa suženim i.v. prostorom i reaktivnim subhondralnim koštanim promjenama uz pokrovne plohe susjednih kralježaka. Disk L5-S1 pokazuje širokobaznu protruziju oko 3mm bez značajnog suženja spinalnog kanala.Na razini L4-L5 degenerativne promjene i.v. diska s dorzomedijalnom širokobaznom protruzijom oko 3 mm uz dorzocentralnu fisuru uz nešto uži lateralni recesus. Vidljive spondilotske promjene slabinskih kralježaka uiz degenerativne osteoartritičke promjenje interfertebralnih zglobova u donjim slabinskim segmentima. Molim Vaše mišljenje.


 56. terapeut je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Svakako terba probati dekompresijsku terapiju. Prvo jer ste još mladi, a drugo jer oprerativni zahvati ne garantiraju uspjeh.
  S obzirom na našu učinkovitost od preko 80 % rješavanja tegoba sa lumbalnom kralješnicom mislim da Vam možemo puno pomoći.
  Nismo svemogući ali puno možemo, i treba pokušati. Lijepi pozdrav.

  Nado


 57. Asmir je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Postovani.Htio bih da vas pitam koliko bi trebalo tretmana i da li bi mogli da mi pomognete u sl slucaju.U nivou lV prostora L5-S1 posteromedijalno i desno posterolateralno,diskus hernia sa kompresijom korijena spinalnog nerva desno.U nivou lV prostora L4-L5 pasterolateralno i lijevo,znaci manje diskus hernie bez radikularnog kontakta.


 58. terapeut je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovanje.
  problem koji opisujete u principu uspješno rješavamo, ali to nije garancija da možemo riješiti i Vaš problem. Kod Vas se ne radi o tome koliko treba tretmana, već da li se uopće može vaša tegoba riješiti.

  Prije bilo kakve procijene, morali bi vidjeti Vas i Vaše nalaze. Čak i sve to ,nemora biti uvjet da znamo koliko tretmana bi Vam eventualno pomoglo. Tek kada se odradi par tretmana, možemo biti precizniji.

  Lijepi pozdrav !
  Nado


 59. Jadranka je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovani,
  majka ima 83 godine, visoki tlak /pod kontrolom/
  imala je lakši ishemijski ispad prije 2 mjeseca, u zadnje vrijeme često vrtoglavice.
  Kada bi mogla doći.
  S poštovanjem
  Jadranka


 60. terapeut je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovanje,

  morate se telefonski naručiti (u jedan od naših centara) kako bismo mogli usaglasiti termine. Što se vrtoglavice tiče kod Vaše majke. moći ćemo vjerojatno pomoći ako se radi o uzroku u vratnoj kralješnici.

  Ako je uzrok vrtoglavice nastao zbog ishemije, onda na žalost nećemo vam biti od koristi. moramo ju prvo pregledati zajedno sa nalazima. Pozdrav.

  Nado


 61. Ilija Ićo Božić je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  POZDRAVLJAM VAS molim vas za savjet ili pomoc ako ste u mogucnosti.Javljm se iz BANJA LUKE tata mi je pre mesec i po odjednom poceo osjecati zamor prvo a onda kicmu i to se postepeno pogorsavalo i sad je skroz kulminiralo totalno mi je slab i nikako ne moze na noge kicma je definitivno u pitanju non stop ima bolove i to se proteze u obe noge i u rame lijevo tacnije lopaticu uradio je ct kicme jer nme smije raditi MRzato sto ima sipku u nozi lomio je pre tri godine.neurohirurg ga je otpustio i rekao da nije za operaciju i da idem pod hitno u banju i fizijatru da ga pokusaju sto pre dizati na noge.ovde je takva dzava da nista ne mozes ni sa parama pre pola godine sve je puno.nalaz ct kicme je sledeci;U nivou iv prostora L3-L4uocava se siroko dorzalno ispupcenje diska koje ostvaruje kontakt sa prednjim aspektom duralne vrece.iv prostori redukovane perineuralne masti ali bez znakova radikulodiskalne kompromitacije.U nivou L4 L5 iv prostora siroko dorzalno ispupcenje diska ostvaruje kontakt sa prednjim aspektima duralne vrece.izrazeni znaci fasetoligamentarne hipertofije. U nivou L5 -S1 iv prostora dorzolateralna fokalna lijeva protruzija diska koja komprimuje prednji lijevi aspekt duralne vrece i ostvaruje kontakt sa izlazecim radiksom S1.UNAPRED VAM SE ZAHVALJUJEM


 62. terapeut je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovanje,

  molio bih Vas da mi prvo pošaljete CT i nalaze na meil nado@nado.hr ako je moguće. Moram to malo proučiti. Pozdrav.

  Nado


 63. Sarajlija je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovani ,

  Posve sam oćaran vašom dozom efikasnosti odgovaranja i prikazanom profesionalnošću na video materijalima. Stoga me interesuje ova dekompresija.

  NALAZ:
  ———————–
  Visina trupova pojedinih L pršljenova uredna. Diskretno uži i.v prostor L4 L5 a značajnije L5 sl.
  Ostali uredne širine, pokrovne plohe oštro ocrtane.
  ——————————————–
  Moj obiteljski doktro mi kaže da je ovo diskus hernija.Da li mi vi možete pomoći , interesuje me koliko treba inaće tretmana, i koja je cijena, Interesuje me stoga jer bih morao da putujem iz Sarajeva :)

  Trenutno osjećam blagu bol, mogu hodati na prstima i na petama i nemam nikakvih smetnji sa obavljanjem “prirodnih” potreba samo ova tiha bol koja postaje dosadna . Molim vaše cjenjeno mišljenje.


 64. terapeut je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovanje,

  nalaz o kojem govorite je vjerojatno RTG snimak, kojim se vide samo koštani dijelovi. U slučajevima suženja i.v. prostora, najčešće ima i hernije (može biti i osteofit komplex)

  koji se može utvrditi MR, kojom se više vide meka tkiva i oštećenje diskova. Ni MR ne mora pokazati stvarno stanje u sjedećem ili stojećem položaju, jer je položaj za snimanje

  MR u ležećem položaju. Cijena tretmana je 40 €, i kod manjih problema obično ih je potrebno nekoliko. Za sve informacije najbolje je nazvati na neki od naših telefona u Zagrebu.

  Lijepi pozdrav

  Nado


 65. Mina Miće Mujić je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovani.Na nalazu mr mi piše ovako.Na serijisagitalnih i transvezalnihMR presjeka kroz podrucje lumbosakralnog spinalnog kanala vidi se uredna visina.oblik i struktura trupova kraljezaka uz znakove alordoze.U visinL4 i L5 segmenata vide se znaci dorzomedijalne hernacije i.v diska sa širenjem tkiva diska više desno lateralno.uz impresiju duralne vrecice i pripadajuceg korijena živca (radikulopatija?) Prikazana torako-lumbalna medula fiziološkog je inteziteta signala.Nevide se znakovi kompromitacije širine lumbosakralnog spinalnog kanala(hernije diska odnosno znaćajnije spondilofitoze) u ostalim prikazanim segmentima.Molim vas da mi odgovorite ja sam bila u drugoj poliklinici na kompresiju 3puta dok mi fizijatar nije proćitao taj nalaz i rekao mi da bi mi nastavak te terapije mogao pogoršati stanje jer mi je disk iscurio.Zanima me vaše mišljenje i dali postoji kod vas neka metoda jer trpim strašne bolove.Struja i laser mi ne pomažu.Hvala


 66. admin je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovana,

  hvala Vam na interesu za naš centar.
  Poštujem i uvažavam mišljenje Vašeg liječnika, no moram istaknuti kako neurokirurzi i fizijatri koji su pobliže upoznati s našom terapijom upućuju u naš centar pacijente sa istom dijgnozom kao što je Vaša. Samostalna primjena elektroterapije (“struje”) i lasera ne može riješiti Vaš problem. Postoje različite metode dekompresije kralježnice. Mi se ističemo po vlastitom jedinstvenom konceptu dekompresijske terapije kralježnice koja je uspješna u 85% slučajeva. Primjena naše metode dekompresijske terapije isključuje bilo kakvu mogućnost pogoršanja, dapače ta Vam metoda daje mogućnost smanjenja i/ili uklanjanja simptoma. No, prije svega, potrebno je izvršiti inicijalni pregled Vaše kralježnice u Nado centru.

  Bernard Nikšić Nado


 67. Vedran je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovani,
  iz anamneze:
  Kronična lumboishalgija lijevo nakon hodne pruge cca 100 m. Bol u distibuciji L5 somatoma lijevo, uz prethodnu utrnulost i u mirovanju. Zbog lijevostrane lumboishialgije i hernije diska L5-S1 operacijski liječen discektomijom početkom 2005. god. i rediscektomijom L5-S1, a krajem 2005. god. zbog lijevostrane lumboishialgije i hernije diska L4-L5 discektomijom L4-L5.

  Pitanje:
  Ima li za mene nade primjenom Vaših metoda liječenja ???

  Zahvaljujem !

  Lijep pozdrav !


 68. admin je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovani,

  preporučam specijalistički pregled kod našeg prim.dr. Gojka Buljata specijalista neurokirurga i kirurga,vertebrologa koji će na temelju analize Vaše kralježnice te dosadašnje dokumentacije propisati adekvatnu metodu liječenja.

  Rezervaciju pregleda možete izvršiti na besplatan broj NADO centra: 0800/222 333.

  Srdačan pozdrav,

  Bernard Nikšić Nado


 69. Marija je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovani
  Zanima me mozete li mi pomoći,s obzirom na spondilolizu(retropozicija trupa L5 u odnosu na S1 za cca 6mm.To se navodi kao kontraidikacija za DTK.Imam jake bolove u lumbosakralnom dijelu,godinama radim vjezbe,ali nema konkretne pomoćiPrije 3 mjeseca sam imala MRI:Znaci spondilolize L5-S1 uz dorzomedijalnu protruziju i.v. diska i izrazenu i.v.osteohondrozu.Bulging i.v.diska L4-L5.Imam 54godine.


 70. admin je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovana,

  s obzirom na dijagnozu koju navodite dekompresijska terapija je ciljana terapija.
  Na temelju detaljnog pregleda kralježnice uz uvid u magnetsku rezonancu možemo dati konkretne informacije o uspjehu dekompresijske terapije u Vašem slučaju.
  Za dogovor termina pregleda kod prim.dr. Gojka Buljata specijalista neurokirurga i kirurga, vertebrologa nazovite besplatni broj: 0800 222 333.

  Srdačan pozdrav,

  Bernard Nikšić Nado


 71. Ezo Elfituri je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovani gospodine moja dijagnoza izgleda ovako:degenerative spondyloarthrosis of lumber spine. L4 L5 show left postero lateral disc protrusion causing compression of thecal sac and left nerve root problem je u tome sto ja kad sam snimala Mr osjećala bol sa desne strane koji je i sada izražen pa Vas molim za objašnjenje.Da li bi mi Vaša terapija odgovarala koliko terapija bi mi trebalo za oporavak koliko su vaše usluge .Molim vas za odgovor na moja pitanja s obzirom da bih došla iz inostranstvo kod Vas


 72. admin je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovana,

  zahvaljujem na Vašem interesu.
  Kod protruzija intervertebralnog diska bol se može širiti u jednu nogu ili obje noge.
  Kod velikih protruzija ili sekvestra (odlomljenog dijela diska) bol se može pojaviti na suprotnoj (zdravoj) nozi.
  Bez uvida u Vašu magnetsku rezonancu ne mogu Vam reći više konkretnih informacija.
  Dekompresijska terapija djeluje ciljano na protruziju intervertebralnog diska stvarajući vakuum koji ima tendendciju vratiti disk u ležište uz oslobađanje pritisnutnog živca te stimulirati zacijeljivanje diska. Bez kliničkog pregleda Vaše kralježnice i uvida u magnetsku rezonancu nije moguće dati informaciju o točnom broju potrebnih terapija. Također, ovisi i o Vašem tijelu koliko brzo će regenerirati oštećenje. S obzirom na Vaše stanje mogu otprilike reći da je potrebno minimalno 10 dekompresijskih terapija. Cijena 1 dekompresijske terapije iznosi 300 kn.

  Predlažem da dođete na specijalistički pregled neurokirurga kod nas u Nado centar.

  Za dodatne informacije molim Vas da nas kontaktirate na besplatan broj Nado centra: 0800 222 333

  Srdačan pozdrav,

  Bernard Nikšić Nado


 73. Idriz - Prusac je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovani! Imam 59 godina. Na MRI koja je rađena u 11/2014 dijagnosticirana je diskus hernija L4-L5 i L5-S1. Primao sam injekcije i radio fizikalne tretmane. Možda da je bilo vrlo malo poboljšanje Moj problem je da ne mogu dugo stajati i hodati,, možda do 10-15 minuta. Mogu hodati na prstima, na peti. Mogu sjediti i ležati, skoro da nemam problem. Dakle, problem je u stajanju i hodanju. Indicirana mi je operacija od strane neurohirurga. Kakva bi bila situacija sa pregledom i daljim uputama i preporukama u vašem centru u Splitu. Udaljen sa od Splita oko 180 KM. S Poštovanjem!


 74. admin je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovani,

  hvala na upitu.
  Predlažem da nazovete centar u Splitu kako bi dobili konkretne odgovore na pitanja i dogovorili termin Vašeg pregleda.

  Kontakt broj centra u Splitu: 021 682 300

  Srdačan pozdrav,

  Bernard Nikšić Nado


 75. milan je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Danas sam pročitao čime se bavite, pa vas molim ako mi možete odgovoriti na slijedeće pitanje.
  Imam ćerku koja je prije 4 godine povrijedila kičmu pa je stanovljeno da ima Disko hermiju ako se to tako zove.
  Do sada nije bila u bolnici ali je išla kod ranih fizitarapeuta, bez ikakvih rezultata, pa vas pitam da se tu nešto može učiniti, pa da joj kažem da se ona osobno javi i izloži svoju bolest.

  Pozdrav Milan


 76. admin je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovani gospodine Milan,

  hvala Vam na interesu.
  Važno je da prvo definiramo točnu dijagnozu oštećenja koje je prisutno kod Vaše kćeri.
  To činimo na temelju liječničkog pregleda kralježnice uz analizu medicinske dokumentacije i pretraga koje su učinjene do sada.
  Nakon toga se određuje ciljana terapija.

  Vaša kćer može rezervirati termin pregleda na broj: 0800 222 333.

  Srdačan pozdrav,

  Bernard Nikšić Nado


 77. Branko je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Operira sam L4 L5 prije 4 godine sad imam bolove nemogu se oslanjati na desnu nogu snimio sam magnetsku sad je u pitanju L3 da li bi pomogla trakcija koliko tretmana i koliko košta.


 78. admin je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovani,

  zahvaljujem na Vašem upitu.
  Dekompresijska terapija kralježnice je vrlo učinkovita neoperativna metoda koju koristimo kod hernije intervertebralnih diskova.
  Prije početka dekompresijske terapije kralježnice napravit ćete pregled kod našeg neurokirurga prof.dr.sc. Gojka Buljata koji će na temelju kliničkog pregleda i trenutnog stanja kralježnice te analize Vaše medicinske dokumentacije dati svoje stručno mišljenje je li dekompresijska terapija idealan izbor za Vas (uzimajući u obzir prijašnji operativni zahvat na nivou L4-L5). Također, prema Vašem trenutnom stanju, stupnju oštećenja, vremenu trajanja oštećenja procijenit će se broj potrebnih terapija. Jedna dekompresijska terapija kralježnice iznosi 300,00 HRK.

  Za dodatne informacije i upite molimo kontaktirajte nas telefonski na: 01 6408 555 ili 0800 222 333

  Srdačan pozdrav,

  Nado


 79. Svjetlana Pesa je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Postovani,
  na pregledu gdje je predocen CD magnetne rezonance preporucena fizikalna terapija, vjezbe istezanja, TENS, terapijski UZV lokalno na bolna mijesta uz tablete, a ako ne bude poboljsanja preporucuju operaciju
  moj nalaz
  dijagnoza Heria disci iv.L4-L5….stenosis canalis spinalis L4-L5 relativa
  imam bolove koji se sire naizmjenice na desnu pa na lijevu nogu..
  molim Vas Vase misljenje, inace sam iz Zadra
  zahvaljujem i lijep pozdrav


 80. admin je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovana,

  iz Vaših navoda nismo dobili kompletnu sliku stupnja oštećenja da bi na temelju istih pružili stručno mišljenje.
  Na temelju uvida u Vašu magnetsku rezonancu i detaljnog kliničkog pregleda kralježnice te neurološkog statusa možemo definirati stručno mišljenje i prijedlog rješenja Vaših tegoba.

  Predlažem da se naručite na pregled i konzultacije kod našeg neurokirurga prof. Buljata koji je naš stručni suradnik, a također vrši i operacije kralježnice u Zadru.
  Dekompresijska terapija kralježnice koju provodimo kod hernije diska lumbalne kralježnice uspješno rješava tegobe u više od 80% slučajeva.

  Za detaljnije informacije kontaktirajte nas na: 0800 222 333

  Srdačan pozdrav


 81. Nataša je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovani! Zanima me dali se moje stanje može kod Vas liječiti.Naime, imam problema sa vratnom kralježnicom, spondilozu c5-c7,hernija c6-c7 lijevo.Molim Vas Vaše mišljenje.Zahvaljujem


 82. admin je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovana,

  hvala na povjerenju koje ste nam iskazali Vašim upitom.
  Problematiku vratne kralježnice tretiramo sa uspjehom u više od 90% slučajeva.
  Dekompresijska terapija vratne kralježnice je jedina neoperativna metoda koja može ciljano djelovati na herniju diska. Ako to ne pomaže, ostaje opcija operativnog liječenja. Vi definitivno jeste kandidat za dekompresijsku terapiju, no stručno mišljenje za Vaš slučaj možemo dati tek nakon izvršenog specijalističkog liječničkog pregleda i uvida u Vašu medicinsku dokumentaciju. Na temelju toga preporučujemo plan ciljane terapije za Vaš problem i tegobe.

  Slobodno nam se obratite telefonski za rezervaciju termina pregleda i dodatna pitanja: 0800 222 333

  Lijepi pozdrav,

  Nado


 83. Светлана Денковска je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Molim vas za pomoc. Operisana sam pre 5 meseci diskus hernija L4-L5 nivoa i to lateralno levo, ucinjena discectomia i hemilamectomia L5. Osecam ponovo bolove i utrnutost duz nervusa ishiadicusa, zato sam danas ponovo uradila MR kicme i mislim da ce ponovo biti ista dijagnoza kao i pre op. Molim vas da mi kazete dali je moguce raditi neoperativnu dekompresiju kod vas? Koliko bi me to kostalo i koliko vremena je potrebno za takav tretman? Bitno mi je znati zato sto trebam doci iz Makedonije. Mnogo vam hvala unapred. Pozdrav.


 84. admin je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovana,

  zahvaljujemo na upitu.
  U Vašem slučaju možemo učiniti neoperativnu dekompresijsku terapiju lumbalne kralježnice, no prije toga moramo izvršiti specijalistički liječnički pregled uz uvid i analizu Vaše magnetske rezonance. Na temelju toga možemo dati stručno mišljenje o učinkovitosti dekompresijske terapije u Vašem slučaju, o vremenskom periodu i o okvirnom broju potrebnih terapija. Jedan tretman dekompresijske terapije kralježnice iznosi 300,00 HRK. Predlažem da nas telefonski kontaktirate za dogovor oko svih drugih detalja kako bismo Vam dali sve potrebne informacije.

  Besplatni kontakt broj Nado centra u Zagrebu: 0800 222 333

  Srdačan pozdrav,

  Nado


 85. Antonija je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovani,
  već par godina me muče ovi simptomi: vrtoglavice, strahovi, zbunjenost, nestabilnost, jako brzo se umaram, jako često sam zabrinuta, pritisak mi je jak u vratu. Rengen snimka kaze da iman regiditet od C4-C7…Specijalist, fizijatar kaze da to nije nista strasno ,da ce proci. Savjetuje masaze,lagane vjezbe za vrat…te da izvjegavam pilates,bicikl?! Zbog problema sa štitnjacom moram se sta više fizikom bavit pa tako da neznam sta da cinim.
  Imate savjet? Kako se ovih problema rješiti jer me ograničavaju u životu, poslu. Hvala


 86. admin je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovana gospođo Antonija,

  na temelju kliničkog pregleda vratne kralježnice i uvida u medicinsku dokumentaciju utvrđuje se konkretna problematika vratne kralježnice i preporučuje ciljana terapija.
  Predlažem da dogovorite specijalistički pregled kod primarijusa Krapca kako bi dobili sve potrebne informacije i njegovo stručno mišljenje.

  Dogovor termina pregleda možete učiniti na broj: 0800 222 333

  Srdačan pozdrav


 87. Ivana Milat Ugrina je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovani Patim od vrtoglavica a s neurološke strane sam obradena i sve je uredno takoder i od interniste da li se kod vas može to riješit i cijena te kontrole sta smatrate da bi trebalo


 88. admin je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovana Ivana,

  na temelju kliničkog pregleda, anamneze i uvida u Vašu medicinsku dokumentaciju potrebno je utvrditi problematiku vratne kralježnice.
  Specijalistički liječnički pregled iznosi: 300 kn
  Kontakt broj za rezervaciju termina pregleda: 0800 222 333

  Srdačan pozdrav


 89. ivan je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Lijep pozdrav ,inace sam iz zadra i zanima me jedno pitanje,kako mogu doci do kontakt broja dr.Gojka Buljata i dali on obavlja DTK ,zahvaljujem


 90. admin je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovani Ivane,

  zahvaljujemo Vam na iskazanom interesu.
  Dr.Gojko Buljat je stručni suradnik Nado centra i u Nado centru provodi specijalističke preglede na temelju kojih daje stručnu preporuku za dekompresijsku terapiju kralježnice.
  Dr. Buljat osobno ne provodi neoperativnu dekompresijsku terapiju kralježnice, već samo operativne zahvate.

  Kontakt broj dr.Buljata možete dobiti upitom na telefon: 0800 222 333 ili 01 6408 555

  Srdačan pozdrav


 91. lence je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Postovani
  Javljam se iz Makedonije i molila bih za savet.Radi se o mojoj majci koja ima 76god.Zalila se vec na bolovi u kicmi,tesko hodanje a ima i kilogrami visak…tezina joj je preko 100 kg.Prije 2 dana pala je od krevet i nije mogla ustat..i sa hitne pomoci preneta je u bolnici u nevrologija u Strumica.Nakon snimanja napisacu Vam dijagnozu i molila bih za savet.Dijagnoza;Dorozomedialna herniacija na disk na L-5 lumbalen disk C-1 so vakum disk fenomenkako i na lev sakroilijacen zglob.Na snimci jos se vide spondiloatrozni i degenerativne promene na vrodrno stesnet spinalen kanal.Mama je sad u postelji i ne moze cak i u sedece stanje..samo lezi.Molila bih Vas za savet…kako mozemo joj pomoci da bar da moze da ustane do toalet.Hvala Vam unapred


 92. admin je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovana,

  ako smo dobro shvatili iz Vaših navoda, Vaša majka se nalazi u bolnici.
  Pomoć oko sjedećeg položaja te obavljanje nužde trebala bi biti osigurana od strane medicinskog osoblja odjela na kojem je stacionirana.
  Kod hernije diska od neoperativnih metoda najučinkovitija je dekompresijska terapija kralježnice, a kod težih slučajeva koji ne reagiraju na konzervativno liječenje potreban je operativni zahvat. Zatražite mišljenje neurokiruga koji će procijeniti u kojoj mjeri trenutno postoji indikacija za liječenje operativnim putem. Također, raspitajte se, radi li netko u Makedoniji neoperativnu dekompresijsku terapiju kralježnice pomoću ekstenzomata.

  Nadam se da smo Vam pružili podršku koju ste od nas zatražili, u vidu savjetovanja u kojem smjeru dalje i što činiti.

  Srdačan pozdrav


 93. Melita Juren je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovani
  Nažalost za vaše dekompresijsko liječenje saznala sam možda malo prekasno da uopće postoji ali budući da vidim da zaista predano odgovarate na pitanja pacijenata pozeljela sam i ja saznati možda jos koju pametnu misao i savjet vaših stručnjaka jer mi se prostom logikom s onoliko znanja koliko ja sada posjedujem o problemima kralježnice metoda dekompresije čini vrlo logično ucinkovita…
  E sad moj slučaj je da sam unazad 4 god stalno imala probleme s lumbalnim dijelom doduše sporadicno jer sam se sama stalno vježbajuci odrzavala u nazovimo normalnom stanju..muž mi je kineziolog pa smo mi to uvijek prilagodavali i radili na jacanju tog tzv cora..
  No prije par mjeseci bol se pogorsala i da ne duljim došlo se i do MR i neurokirurga(nekoliko) i svi su preporucili operaciju ..
  Dg je bila extrusio disci i.v. L5-S1dorzomedijalna koja komprimira neuralne strukture u foramenu
  Operaciju sam obavila u vinogradskoj bolnici prije mjesec dana metodom interlaminectomia l5/s1, microdiscectomia ..
  Dakle jos uvijek sam u fazi oporavka, zasad teče uredno,ali naravno teško i za mene kao inače vrlo aktivnu osobu sporo ali eto guram..radim preporucene vjezbe disanja,jačanja tih unutarnjih malih mišića prednje i stražnje strane cora,hodam, lezim i sve kako eto vaša struka preporuča nakon op zahvata..
  Ono sto bi htjela pitati vas da sad nakon nekih 6 tjedana kad budem morala početi nekom konkretnijom fiz terapijom da li se mogu obratiti vama,imate li i uspješne programe individualnog pristupa i nakon operacija i da li u budućnosti dolazi uopće u obzir i dekompresijske metode i kod vec operiranih pacijenata upravo da se ovakvo stanje vise ne bi ponovilo i na nekom dr nivou tj kao povremeno sredstvo održavanja zdravlja tih iv prostora i diskova ili je to tot kontraindicirano kod vec operiranih? Ili je možda vrijeme koje prođe od op zahvata isto vrlo vazno?
  Ugl želim učiniti najbolje za sebe i da se oporavim u najvećoj mjeri kao i da mi se ovo vise nikad ne desi jer zaista je izludujuce iskustvo za jednu inače vrlo zdravu i aktivnu osobu..42 su mi godine, jos dugo želim raditi svoj posao sto je rad u ljekarni koji uključuje i puuuno stajanja kao i biti sportski čim dulje aktivna kao sto sam bila od mladih dana..
  Puno vam hvala na odgovorima unaprijed i srdacno pozdravljam sto i inače vrlo srdacno i azurno odgovarate svima nama jadnim zabrinutim pacijentima..
  Hvala !


 94. admin je na dan 07.11.2011, u 9:25:48 sati rekao:

  Poštovana gospođo Melita,

  srdačno Vam zahvaljujemo na pohvalama i Vašem pitanju.
  Drago nam je da ste upravo nama ukazali povjerenje.

  Dekompresijsku terapiju kralježnice provodimo i nakon operativnih zahvata, osim u slučaju kada je ugrađena metalna pločica. U ostalim slučajevima je provedba dekompresijske terapije moguća, uzimajući u obzir sve relevantne činjenice: vrsta operativnog zahvata, klinički status lokomotornog sustava, postojeći simptomi i dr. U Vašem slučaju prije svega važno je učiniti inicijalni specijalistički pregled lokomotornog sustava, analizirati stanje intervertebralnih diskova (magnetska rezonanca), učiniti uvid u trenutno stanje tijela nakon operativnog zahvata i na temelju toga formirati stručno mišljenje i preporuku dekompresijske terapije: broj terapija, učestalost, vježbe stabilizacije trupa i po potrebi uključiti dodatne metode. Pristup svakom pacijentu je individualan i problemski, te interdisciplinaran (uključuje suradnju svih stručnjaka Poliklinike Nado).
  Svakog pacijenta educiramo o pravilnom izvođenju aktivnosti svakodnevnog života, zaštitnim položajima kralježnice, rasteretnim položajima, načinima održavanja postojećeg (zadovoljavajućeg) stanja i postizanja željenog nivoa kvalitete života.

  Dakle, rezervirajte svoj pregled kod našeg neurokirurga prof. Buljata kako bi na temelju toga napravili plan i program ciljane terapije za Vaše stanje.

  Kontakt broj: 0800 222 333 ili 01 6408 555

  Srdačan pozdrav


Ostavite komentar

Obavjesti
Novo – Darkfield pregled žive kapljice krvi
10.05.2016 2:08:13
Poštovani pacijenti, Od danas u Nado centru Zagreb možete obaviti...
više...
Emisija “Nado koncept liječenja”
18.03.2016 4:02:32
Od 21.03.2016. na TV Z1 emisija "Nado koncept liječenja" od 17:30 h...
više...
Poliklinika Zagreb radi i Subotom!
13.01.2016 8:46:44
Poštovani pacijenti i prijatelji, obavještavamo Vas da od 15.0.1....
više...
Iskustva pacijenata
Neka od iskustava pacijenata Nado centra sa raznim vrstama terapije
Ppopustili ste pogledajte
Z1
Emisija "Nado koncept liječenja"
galeriju sa ostalim video materijalima možete pogledati ovdje
Zdrava logika
Emisije o Nado konceptu liječenja
NKL 27.12.2015
...

Centar za psihološku pomoć
10.06.2014 7:53:44
...
više...
Poznati u Nado centru
Neki od poznatih pacijenata Nado centra...
Matija Prskalo
...

galeriju sa ostalim celebrityima možete pogledati ovdje
Sirova prehrana
Besplatno predavanje o sirovoj prehrani Petkom u 18:00
26.11.2013 7:31:23
Poštovani, pozivamo Vas na predavanje o sirovoj prehrani koje će ...
više...
Tematski video materijali
NKL 13.03.2016
...

galeriju sa ostalim video materijalima možete pogledati ovdje