NADO CENTAR

Kranjčevićeva 36/1, Zagreb

Nazovite nas

0800 222 333

Dogovorite termin
Križobolja ili lumbalni bolni sindrom (2)

Križobolja ili lumbalni bolni sindrom (2)

Križobolja se najčešće javlja u zimskom periodu, a najmanje ljeti, češće u gradu nego na selu, često u dobi oko 40 – e godine života. Nakon te dobi učestalost križobolje ostaje visoka. Od križobolje više boluju muškarci nego žene, iako moram priznati da su mi češći pacijenti žene – što samo znači da one više i ranije reagiraju na ovaj problem.

Križobolja se najčešće javlja u zimskom periodu, a najmanje ljeti, češće u gradu nego na selu, često u dobi oko 40 – e godine života. Nakon te dobi učestalost križobolje ostaje visoka. Od križobolje više boluju muškarci nego žene, iako moram priznati da su mi češći pacijenti žene – što samo znači da one više i ranije reagiraju na ovaj problem. Muškarci obično trpe do «krajnjih granica» i to često ima za posljedicu nemogućnost kvalitetnog saniranja ovog zdravstvenog problema, pa on ili prelazi u kronični oblik ili mora doći do operativnog zahvata. Zato je neobično važno što ranije započeti sa terapijom i pridržavati se određenih preventivnih mjera i postupaka preporučenih od zdravstvenih djelatnika, a koje ću kasnije opisati. Lumbago je stari naziv koji se koristio za akutnu bol u području slabinske kralježnice, a danas se radije govori o «lumbalnom bolnom sindromu». Lumbalni bolni sindrom može biti vertebralnog podrijetla kada se manifestira isključivo u regiji u kojoj i nastaje – u području slabinske kralježnice. Simptome koji se prenose na mjesta udaljenija od kralježnice, npr. u donje udove, nazivamo vertebrogenim bolnim sindromom (npr. lumboischialgia - u narodu je poznat i često korišten izraz «išijas». Treba uvijek imati na umu da je križobolja samo sindrom, tj. skup simptoma, a ne bolest u određenom smislu te da je bol samo manifestacija nekog patološkog supstrata. Rijetko koje bolno stanje ima toliki broj mogućih uzroka nastanka kao što je to slučaj kod bolnih križa. Uzroci nastanka bolnih križa mogu biti : 1) prirođene i razvojne anomalije (npr. kongenitalna skolioza i kifoza, itd.) 2) upale (reumatske, infekcije) 3) traume (npr. lumbalna prenaprezanja, prijelomi, posttraumatska kifoza itd.) 4) degenerativni procesi (osteohondroza i spondiloza, spondilartroza, diskopatija itd.) 5) tumori (benigni maligni, metastatski) 6) metabolički poremećaji (npr. osteoporoza, osteomalacija, itd.) 7) mehanički uzroci 8) cirkulatorni poremećaji 9) iradijacija boli iz visceralnih (unutarnjih)organa (npr. ginekološke bolesti, bolesti probavnog sustava, bolesti urogenitalnog sustava itd.) 10) psihogeni (histerija, rentna psihoza itd.). Mehaničke uzroke križobolje, kao najčešće (98%), opisat ću u zasebnom poglavlju. Već iz ovog pogleda na mogući uzrok nastanka bolnih križa postaje jasno da ponekad nije lako otkriti uzrok nastanka bolnih križa i zato je shvatljivo da neki od ovih bolesnika posjećuju mnogobrojne ambulante dok se ne postavi točna dijagnoza.

Mehanički uzroci, kao najčešći uzroci križobolje mogu biti različiti: slab mišićni tonus, loše držanje (posturalna križobolja), smanjena ili pojačana lordoza (slabinska krivina), nestabilnost kralježnice, skolioza (iskrivljenost dijela ili cijele kralježnice – pogled u frontalnoj ravnini), retropozicija kralješka, mišićne promjene (miofibrozitis, miogeloze, trajni lumbalni hipertonus), statičke anomalije stopala, poremećena biomehanika kukova (subluksacija, luksacija, kontraktura), inegalitet (nejednaka duljina nogu), poremećena biomehanika krstačnozdjeličnih zglobova, itd. Jedan od čestih uzroka križobolje su i degenerativne promjene diska. Fine biokemijske promjene, potpomognute još i mehaničkim opterećenjem, zbivaju se s vremenom, a najkasnije već u 30-oj godini života. Količina vrijednih kemijskih sastojaka u disku se smanjuje zbog starenja i zbog brojnih vanjskih razloga (prekomjerna tjelesna težina, nepravilno opterećenje kralježnice pri radu i hobiju). Sve to uzrokuje smanjenje jezgre diska koja postaje manje otporna na različita opterećenja, a što predstavlja početak degenerativnih promjena. Jezgra diska postaje manja i neelastična, ne može više ublažavati pritisak i slabije odolijeva malim ponavljanim oštećenjima, a vezivni prsten koji okružuje jezgru diska puca. Prostor se između dva kralješka sve više smanjuje. Kako degenerativne promjene diska napreduju tako se raspada hrskavična pokrovna ploča tijela kralješka i diska. Trupovi kralježaka se sve više približavaju pa kost reagira na način da stvara niz promjena koje konačno dovode do stvaranja osteofita (koštanih ušiljavanja na rubovima kralježaka) i promjena u pomičnosti (smanjenja ili povećanja). Znakovi križobolje nisu izraženi dok je degenerativni proces lokaliziran na jezgri diska. Prvi znakovi križobolje nastaju kako napreduju degenerativne promjene na prstenu diska, na hrskavičnoj ploči kralješka i mekom tkivu oko diska i njegovom koštanom dijelu. Brzina nastanka i jakost tegoba ovise o veličini i o brzini nastanka degenerativnih promjena diska i kralješka.

Mehanizam nastanka križobolje kod drugih uzroka je različit. Tegobe nastaju brže kod upale zglobova kralježnice i krstačnozdjeličnih zglobova te bolesti mišića i vezivnog tkiva oko kralježnice. Križobolja kod osteoporoze nastaje na drugi način. Osteoporoza znači manjak kalcija u kosti. Uzrokuje također križobolju i bol u prsnom dijelu kralježnice. Prvi znak boli, obično u dobi iznad 55-e ali može i ranije (češće kod žena), javlja se kod malog pokreta naprijed ili natrag ili prema boku. Moguće poteškoće su: vrtoglavica zbog vratne kralježnice, vrtoglavica od vratne kralježnice. Metode koje koristimo: neoperativna dekompresija kralježnica, dekompresijska terapija kralježnica, neoperativna dekompresijska terapija kralježnice...

O nama

Naša vizija su sretni ljudi bez tegoba u kralježnici i lokomotornom sustavu.
Zbog toga stremimo postati jedan od vodećih centara za neoperativnu dekompresijsku terapiju kralješžnice (DTK) i tretiranje skolioza u svijetu.