NADO CENTAR

Kranjčevićeva 36/1, Zagreb

Nazovite nas

0800 222 333

Dogovorite termin
Centar za terapiju - Poliklinika Nado

Centar za terapiju - Poliklinika Nado

Centar za terapiju može biti idealno rješenje za zdravstvene probleme. Najčešće se manifestiraju problemi s kralježnicom koji mogu uzrokovati mnoge zdravstvene tegobe. Kralježnica se sastoji od 33 međusobno povezana kralješka. Od toga je sedam vratnih, 12 prsnih, pet slabinskih, četiri trtična i pet sakralnih kralježaka.

Kralježnica ima i krivini u obliku slova S kako bi omogućila razne funkcije za ravnotežu i veliki opseg pokreta. Svakodnevni rad, sport i razne aktivnosti ili neaktivnosti mogu uzrokovati probleme s kralježnicom. Od vratne kralježnice pa sve do hernije diska koja je jedna od najučestalijih zdravstvenih tegoba vezanih uz kralježnicu i koja se može javiti između svih kralježaka.

Dugotrajno sjedenje u kući, na poslu ili u školi ili različiti poslovi s osam, devet sati sjedenja pokazuje da su takve aktivnosti opasne po zdravlje jer se radi o smanjenjoj cirkulaciji, usporenom metabolizmu i probavi što sve utječe na niz bolesti kao što je dijabetes, debljanje, upale pa čak tromboza i povećanje vena. No, sjedenje i neaktivni način života uzrokuje probleme s kralježnicom pa se pritisak povećava jer se diskovi kontrahiraju pri pokretu pa gube s vremenom na fleksibilnosti.

Dolazi tako do slabljenja mišića stražnjice, opseg i fleksibilnost koljena i kukova je sve manja pa je povećan rizik od nastanka ozljeda, a u starijoj dobi i od padova.

Kako spriječiti probleme s kralježnicom ?

Jedna riječ je ključna, a to je prevencija. Osviještenost o pravilnom držanju, naročito kod prethodno spomenutih poslova i aktivnosti može umanjiti probleme s kralježnicom.

Osim kvalitetne i ispravne posture sjedenje na pilates lopti također može biti od pomoći ako se prakticira ispravno i povremeno. Fizička aktivnost, hobiji, lagana tjelovježba dva do tri puta tjedno mogu biti od velike koristi za opće zdravlje pa tako i za zdravlje kralježnice.

U slučaju većih problema ipak pomoći može samo kvalitetna fizioterapija uz savjetovanje s posebnim liječnikom ili fizioterapeutom ako se radi o jačoj i izraženoj boli. Cilj je svakako jačanje oslabljenih mišića kako bi se popustio pritisak na kralježnicu.

O nama

Naša vizija su sretni ljudi bez tegoba u kralježnici i lokomotornom sustavu.
Zbog toga stremimo postati jedan od vodećih centara za neoperativnu dekompresijsku terapiju kralješžnice (DTK) i tretiranje skolioza u svijetu.